Spørg Bolius

– Hvor langt må vi skrue ned for varmen i sommerhuset, når vi ikke er der?

Hejsa, Vi har et sommerhus/gård fra 1777, hvor vi har installeret en luft/vand varmepumpe. Vi har haft meget svært ved at finde ud af, hvor langt vi må skrue ned, når vi ikke er der.

Vi er der ikke det meste af vinteren. Vi har efterisoleret, men kun til sommerhusniveau.

Har et luft/vand anlæg godt af at stå på fx 10? Nogen har nævnt helst ikke under 16, men vi har ikke fået svar på hvorfor. Om det i virkeligheden er for husets skyld og ikke for anlægget, som installatøren sagde (med usikker stemme)?

Tusind tak for hjælpen, Katja

Hej Katja

Vi plejer at sige, at temperaturen skal være omkring 10-12 grader, hvis man vil holde sommerhuset opvarmet. Det er for vandrørs og husets skyld og ikke for varmepumpens. Jeg har ikke hørt om, at varmepumper skulle have problemer med at være i kolde omgivelser.

Men hvis I stort set ikke bruger sommerhuset om vinteren, så ville jeg overveje at lukke huset helt ned. Det vigtigste er så at få lukket for vandet og tømt vandrør grundigt, så der ikke kommer frostsprængte rør efter kolde perioder, som vi fx lige har haft.

Vi har en artikel, som viser hvordan man gør, uanset om man vælger at holde lidt varme på, eller om man lukker helt ned for huset.
Pas godt på dit sommerhus: Sådan lukker du det ned for vinteren

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden