Spørg Bolius

Sommerhus med varmepumpe - 10 eller 16 grader når huset står tomt?

Hej Bolius

Vi har i år købt et sommerhus og har fået installeret luft-luft varmepumper. Vi ønsker at holde sommerhuset opvarmet om vinteren for at undgå fugt og skader. Vi havde regnet med at skulle holde tempersturen på 10 grader, men firmaet, der installerede varmepumperne oplyste os at det bar mere optimalt at varme op til 16 grader fordi, så ville der ikke være fugt, hvilket så skulle gøre opvarmningen billigere og bedre.
Men alle andre kilder, vi kan finde tilråder 8-10 grader.

Så nu er vi i tvivl om, hvilken temperatur, vi skal indstille pumperne til.

Venlig hilsen Vagn A

Hej Vagn 

Det er sådan set rigtigt at tør luft er nemmere at opvarme end fugtig luft. Men om en beregning vil kunne påvise at man spare udgiften hjem i forhold til at have 4-6 grader varmere vil jeg sætte spørgsmålstegn ved.
Jeg kan desværre heller ikke lave den beregning. Men jeg tror ikke det går op. Og vores anbefaling er som du ser flere steder, 10-12 grader.
Hvis du lufter grundigt ud når I forlader det, og lader et par friskluftsventiler eller andet sørge for en smule ventilation, så vil jeg mene det kan hjælpe til med at luften er tør.
Der er også et alternativ som hedder luftsolfangere Luftsolfangere) Her vil der komme gratis ventilation og solvarme løbende hen over vinteren (og resten af året). Når den først er monteret, så koster den ikke noget, da den kun kører via solceller når solen skinner. Selv om der er begrænset med sol en stor del af vinteren, kan det være nok til at der kommer lidt varme og ventilation en del gange i løbet af dagene, så luften forbliver tør og frisk.
 
Men ellers har vi en artikel som beskriver en del om at lukke sommerhuset ned om vinteren Pas godt på dit sommerhus: Sådan lukker du det ned for vinteren 
 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden