Hvad er et stankelben?

Et stankelben minder på mange måder om en edderkop, og derfor kan mange også blive irriterede eller ligefrem bange, når de ser det lille dyr flagre rundt i boligen. Men faktisk er stankelbenet, der er et insekt i familie med myggen, helt ufarligt og uskadeligt.

Lige som en myg tilhører stankelbenet de tovingede og har en aflang krop og seks, lange ben. 

Hvorfor kommer der stankelben i hjemmet?

Når det bliver sensommer og efterår, udvikler stankelbenet sig fra larve til voksent individ, og nu går jagten ind på at finde en mage og lægge æg til den kommende sommer. Det er her, at mange stankelben forvilder sig indenfor og flakser rundt i stuerne.

Det skyldes, at insektet bliver tiltrukket af husenes lys og varme, og at mange i den tid har vinduer og døre på klem. Derfor vil du ofte se stankelbenet flyve rundt omkring dine lamper.

Et stankelben spiser stort set ikke noget, og mange når at dø af tørst i boligerne i løbet af efteråret, inden de finder en mage at parre sig med. Det er derfor, at insekterne ofte ligger døde hen på gulvet eller i vindueskarmene. 

Hvordan undgår du, at stankelben kommer indenfor?

Den bedste måde at undgå stankelben i boligen på er derfor at holde vinduer og døre lukkede. Det gælder især om aftenen, når det er mørkt udenfor, og lyset er tændt indenfor. En mulighed er også at sætte net på døre og vinduer, så du har mulighed for at lufte ud, men stadig holde stankelben og andre insekter ude.

Hvordan slipper man af med stankelben?

Hvis stankelbenet først er kommet indenfor, er der flere metoder til at slippe af med den igen. Den mest humane er at fange stankelbenet i en hul hånd eller i et glas med et stykke papir under og derefter sætte den udenfor igen.

Du kan også bruge støvsugeren til at suge den op med. Her vil den efter noget tid dø af iltmangel, og du behøver ikke frygte, at den kravler ud igen.

Hvordan kender du forskel på en edderkop og et stankelben?

Et stankelben kan minde om den såkaldte mejeredderkop eller en stankelbensedderkop. Stankelbenet har dog seks ben, mens en edderkop har otte ben.

En anden markant forskel er, at stankelbenet har vinger. Samtidig har den en tredelt krop og en væsentlig længere bagkrop end edderkoppen.

Kan stankelben bide eller stikke?

Til forskel fra myg har stankelben ikke en stiksnabel og kan derfor hverken stikke eller bide. Derfor er den selvsagt ikke farlig for mennesker.

Det eneste tidspunkt, hvor stankelbenet gør direkte skade, er i larvestadiet om sommeren, hvor den lever under jorden og spiser rødder fra græsplænen og andre urter. Det kan få græsset til at visne og dø. 

Du kan bekæmpe stankelbenlarver ved at vande rovnematoder ud på græsset i september eller oktober.

Hvad lever et stankelben af?

Unge stankelbenslarver lever af døde plantedele, mens de ældre larver som nævnt spiser urteagtige, planters rødder. Som voksne lever stankelben af nektar og plantesaft. 

Bl.a. fugle spiser stankelbenslarver.