Slidte, triste facader får mange boligejere til at overveje at pudse boligens facader, så de igen fremstår nye og flotte. Men det er vigtigt, du tænker dig grundigt om, inden du giver dig i kast med at forvandle murstensfacader med puds og nye farver. 

Det mener arkitekt Robert Lau fra Bygningskultur Danmark.

– Det er et udpræget modefænomen, at alle vil pudse deres huse. Som regel skyldes det, at folk synes, at facaden er kedelig og beskidt. Men det er synd, at alt skal være så snorlige og regelret. Det er en misforståelse at skifte facaden på sit hus, som man skifter sine underbukser, siger Robert Lau til Videncentret Bolius.

Fordele ved at pudse facaden

 • Puds kan give huset en ny farve og et nyt udtryk.
 • Puds er oplagt, når du skal reparere en gammel mur, hvor der er skader på mursten og fuger.
 • Puds giver en god bund for maling eller kalk.
 • Puds kan løse problemer med murbier.
 • Puds kan give en vis beskyttelse af en nedslidt facade.

Pudser facaden for at få en villa

Tommy Bisgaard, direktør i Kalk- og Teglstensforeningen, vurderer, at husejerne ofte pudser deres hus i et forsøg på at forvandle huset til en drømmevilla.

– Folk drømmer om en muremestervilla, men i virkeligheden rækker pengene til et lille, gult murstenshus fra 1970'erne.

– Efter nogle år er huset blevet for lille, og så bygger de en etage ovenpå og pudser facaden op. På den måde forsøger de at få parcelhuset til at ligne drømmen om en strandvejsvilla fra 1950'erne, siger Tommy Bisgaard.

Danskere er fantasiløse

Robert Lau synes, at danskernes forestilling om drømmeboligen er alt for fantasiløs.

– Det kan sagtens lade sig gøre at give et kedeligt 1970'er-hus et løft, så det bliver mere let og elegant. Men det kræver normalt mere end en pudset facade at forvandle et trist hus til en arkitektonisk perle.

– Hvis du skal i gang med en større istandsættelse af dit hus, er det en god idé at kontakte en arkitekt og bruge et par timer på at gå rundt og kigge på huset og få nogle gode ideer, mener Robert Lau.

En pudset facade er en stil, der er meget afhængig af at blive udført og vedligeholdt ordentligt.
Tine Nielsen, redaktør for Spørg Bolius

Puds kræver mere vedligeholdelse 

Det kan godt lade sig gøre at få et godt resultat, når man pudser facaden på parcelhuset, men facaden kræver mere vedligeholdelse bagefter.

Det forklarer Tine Nielsen, der er arkitekt MAA og tidligere redaktør for læserbrevkassen Spørg Bolius.

– En pudset facade er en stil, der er meget afhængig af at blive udført og vedligeholdt ordentligt. Overfladen skal forblive åben, og det færdige resultat skal kunne optage og afgive fugt.

– Mange vælger den lette løsning med at bruge murmaling i stedet for kalk, og så er det, at fladen kan begynde at skalle af, siger Tine Nielsen.

Det danske klima er hårdt ved den pudsede facade, så et pudset hus kræver mere vedligeholdelse, end hvis huset stod med bare mursten uden puds. Også MURO – Murerfagets Oplysningsråd – anbefaler, at du tænker dig godt om, inden du vælger at pudse en muret facade.

– Man skal i hvert fald ikke tro, at pudsen beskytter facaden, snarere tværtimod. Den pudsede facade kræver mere vedligeholdelse. Fugt, der trænger op gennem fundamentet og ud gennem muren, får malingen til at skalle af, og så er facaden jo ikke så pæn længere, siger informationsmedarbejder Susanne Ulrik fra MURO.

Tommy Bisgaard er enig.

– Man kan ikke lappe på en pudset facade. Det kan ikke lade sig gøre at reparere den pænt. Efter en årrække må man pudse om og male hele huset, hvis det skal blive ved med at være pænt, siger han.

Dyrt at reparere en pudset facade

Tommy Bisgaard vurderer, at det koster omkring 100.000 kroner at pudse et typisk dansk parcelhus og op til 200.000 kroner, hvis facaden først skal renses for gammel puds. 

Materialerne er i sig selv ikke særligt dyre, så det er især arbejdslønnen til håndværkere, der gør at prisen løber op. Han fraråder dog folk selv at kaste sig ud i arbejdet, med mindre de har prøvet det før. Det er nemlig svært for uøvede at få et pænt og holdbart resultat.

Ulemper ved at pudse facaden

 • En pudset mur kræver mere vedligeholdelse end en mur uden puds.
 • Puds er meget porøst og derfor mere sart over for stød og slag end murværk.
 • Det er sværere at reparere fx defekte sten og løse fuger, når muren er pudset.
 • Skader i muren er mere synlige på en pudset facade.
 • Fugtophobninger i muren ses tydeligere som mørke fugtskjolder på en pudset facade.
 • Du kan ikke fortryde og få din murstensfacade tilbage.

Du kan ikke fortryde pudset facade 

Hvis du pudser dit hus, skal du også være klar over, at der ikke er nogen fortrydelsesret.

Ifølge Tommy Bisgaard kan det ikke lade sig gøre at rense pudsen af igen uden at ødelægge murens brandhud. Med en ødelagt brandhud bliver muren følsom over for vejr og vind.

– Hvis du skal rense huset mere nænsomt, vil det blive meget dyrt. Det kan hurtigt komme til at koste et par millioner, vurderer Tommy Bisgaard.

Puds pynter på grimme mursten 

På trods af ulemperne ved de pudsede facader, kan det i nogen tilfælde være en god idé at pudse facaden på dit hus.

– Hvis man har et kedeligt 1970'er parcelhus med grimme mursten, som står og ser trist ud under en masse grantræer, eller et nyere typehus, så kan det være helt på sin plads at pudse huset, mener Robert Lau.

Ved ombygninger og tilbygninger kan pudsning også være en udmærket løsning. Her kan den give huset en mere ensartet facade, der ellers er svær at opnå, når man bygger nyt til det gamle hus.

Det er også en god idé at pudse huset, hvis det gamle murværk er meget slidt og hullet. Men ifølge Tine Nielsen er det vigtigt, at du har helhedsindtrykket for øje, inden du begynder at indhente tilbud.

– Hvis du har et patineret hus, hvor dørene har set bedre dage, og der er mos på taget, kan en ren, pudset facade øge kontrasten, så husets små fejl og ufuldstændigheder virkelig springer i øjnene, lyder rådet.