Hvad er et tag med bitumenplader?
Bitumenplader, også kendt som asfaltbølgeplader eller under varemærket Ondulineplader, er tagplader, der minder om fibercementbølgeplader. Materialet er dog helt anderledes end fibercementbølgeplader, det minder om tagpap, og derfor er pladerne også bløde.
Bitumenplader er lavet af genbrugsmaterialer og asfalt, og det har de samme egenskaber som tagpap, fx er de nemmeat montere, de er lette og de kræver ikke megen vedligeholdelse. Bitumenplader skal monteres oppefra igennem huller, der bores i tagpladen.
Bitumenplader fås i flere farver med et mat udseende, der minder om tagpap. Farven ligger ikke blot på overfladen, men er imprægneret i pladen og derfor særdeles holdbar. Pladerne findes i flere størrelser og vejer ikke mere, end de kan håndteres af én person.
Bitumenplader egner sig til små bygninger
Bitumenplader egner sig ikke til helårshuse og sommrhuse, da de ikke har den tilstrækkelige holdbarhed og ikke opfylder brandkravene i bygningsreglementet. Men de passer rigtig godt til små bygninger som carporte, udhuse, legehuse og redskabsskure. Bitumenplader er især en praktisk løsning på steder, hvor der er meget nedfald fra træer, som man gerne vil skjule, da den slags nedfald vil være meget synligt på et klart tag af fx plastikplader.
Hvad skal du være opmærksom på i forhold til tagkonstruktionen?
Da bitumenplader er lette, behøver tagkonstruktionen ikke være særlig kraftig, men producenterne anbefaler, at der er et undertag under pladerne. Dette er fordi, der kan dannes kondens på undersiden af pladerne, og kondensvandet kan indeholde tjærerester, som vil farve de steder, hvor det drypper ned. Den bedste løsning er at opbygge tagkonstruktionen med spær, undertag, afstandslister og lægter, som bitumenpladerne monteres på.
Taget skal desuden have en hældning på minimum 9 grader.
Hvordan vedligeholder du et tag med bitumenplader?
Da bitumenplader er forholdsvis bløde, må du ikke gå på dem eller sætte en stige op ad dem, da de så vil gå i stykker. Du behøver ikke at rense dem. Du kan feje blade og lignende væk, som ligger sig i bølgerne.
Hvis du ønsker at rengøre bitumenplader, skal du være meget forsigtig. Brug en blød børste, evt. sat på haveslangen, og skrub pladerne forsigtigt. Når pladerne skal gøres rent, er det en god idé at bruge et rullestillads, så du kan stå der og spule vand ud over pladerne fra oven. Vaskes pladerne nedefra, er der stor risiko for, at vand presses op under og imellem pladerne med fare for, at der kommer vandskader eller skimmelsvamp.
Bitumenplader hører i forsikringssammenhæng under kategorien "blødt tag", ligesom stråtag. Det er vigtigt, at forsikringsselskabet er oplyst om, at du har bitumenplader som tag, da det har betydninge for policen og dækningen.
Kan du selv lægge et tag med bitumenplader?
Bitumenplader er nemme at sætte op, da de ikke vejer ret meget. De egner sig derfor rigtigt godt til gør det selv-folket.
Husk altid sikkerhedsforanstaltninger som rækværk, sikkerhedsline, stillads m.m., når tagbelægningen skal monteres.
Hvor længe holder et tag med bitumenplader?
De fleste leverandører garanterer, at taget kan holde tæt i minimum 15 år, og at farven holder i lige så mange år. Dette gælder naturligvis kun, hvis taget er korrekt monteret og vedligeholdt efter leverandørens anvisning.
Hvad koster bitumenplader?
Prisen på bitumenplader ligger i den billige ende, når det gælder tagbelægning. Du skal regne med, at det vil koste omkring 700 - 1.100 kr. pr. kvadratmeter, at få dem lagt op, inkl. arbejdsløn og moms. eks. underlag, lægter m.v. (2025).