En god støvsuger behøver ikke at koste en bondegård. Det viser Forbrugerrådet Tænks test af 30 almindelige støvsugere og 4 poseløse støvsugere i 2015.

Philips FC8721/09 Performer Expert er bedste støvsuger til prisen

Den bedste støvsuger til prisen, og den, der får næsthøjest bedømmelse i alt, er nemlig støvsugeren Philips FC8721/09 Performer Expert, der 2. november 2015 koster 1.248 kr. (pris fundet af Videncentret Bolius på pricerunner.dk).

I Forbrugerrådet Tænks test får den en samlet bedømmelse på 71 %. Philips FC8721/09 Performer Expert er specielt god til at støvsuge på hårdt gulv og får også topkarakter i støv-emission (hvor god den er til at holde støvet i støvsugeren) og holdbarhed.

Til gengæld får den en middelkarakter i brugervenlighed og i at støvsuge hår på gulvtæppe.

Electrolux ZUOQUATTRO UltraOne vinder støvsugertest

Electrolux ZUOQUATTRO UltraOne er den bedste støvsuger i testen med en samlet bedømmelse på 73 %, men til gengæld er den dyr: 3.995 kr. kostede modellen, da Videncentret Bolius tjekkede priserne på pricerunner.dk 2. november 2015.

Electrolux ZUOQUATTRO UltraOne er rigtig god til at støvsuge hår på tæpper, og den får også topkarakter i at klare støv på tæppe, støj, støvemission og holdbarhed, mens den er under middel til at støvsuge i revner.

Gode råd, når du støvsuger

  • Støvsug mindst en gang om ugen.
  • Luft ud med gennemtræk, mens og efter du støvsuger – så skifter du luften ud og kommer af med det gamle støv.
  • Tør støv af, støvsug og vask gulvet i nævnte rækkefølge for bedst at få bugt med støv og snavs.
  • Gå fremad, mens du støvsuger - så hvirvler støvsugeren mindre støv op.
  • Skift typisk støv- og mikrofilteret på din støvsuger en gang om året, så beholder støvsugeren sin sugeevne. I manualen til din støvsuger anbefales der, hvor tit du skal udskifte filteret.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk og Videncentret Bolius

Vælg støvsuger efter behov

Rasmus Partsch, projektleder i Test og Analyse i Forbrugerrådet Tænk, mener, at du skal se dig godt for, før du køber støvsuger. Har du mange hårde gulve, bør du gå efter en støvsuger, der er god til det, og har du mange tæpper, som din hund eller kat fælder på, bør du vælge et støvsuger, der er god til at støvsuge hår på tæpper.

- Der er rigtig mange gode støvsugere på markedet, men der er også store forskelle. Vi har testet masser af støvsugere, der ikke var ret gode, så det er værd at se sig for. Vores bedste råd er at gå efter en af de støvsugere, vi anbefaler, når de er nede i pris. Du kan ofte finde en af modellerne helt ned til omkring 1.000 kr. på tilbud, siger Rasmus Partsch til Videncentret Bolius.

De 34 støvsugere i Forbrugerrådet Tænks test får en samlet bedømmelse mellem 40 og 73 % og koster mellem 500 og 4.000 kr.

Test af poseløse støvsugere

Forbrugerrådet Tænk har også testet 4 poseløse støvsugere. De klarer sig ikke helt så godt som de bedste støvsugere med støvsugerposer og støjer typisk mere. Men de er billige i drift, fordi du ikke skal købe støvsugerposer.

- Men støvsugere med pose kan også være mere effektive end dem uden. Kort kan man sige, at poseløse støvsugere ikke koster dig ekstra poser, men de kan til gengæld være lidt besværlige at tømme, da støvet kan hvirvle op, siger Rasmus Partsch.

Dyson DC33c Extra er bedst i test af poseløse støvsugere

I testen er Dyson DC33c Extra den bedste poseløse støvsuger med en samlet bedømmelse på 65 %. Den er rigtig god til at støvsuge i revner og får også topkarakter i støvemission og holdbarhed. Den får middel i hår på gulvtæppe og under middel i støj og brugervenlighed.

Dyson DC33c Extra kostede 2.799 kr. 2. november 2015.

Uoriginale støvposer suger godt

Du behøver ikke at bruge originale støvsugerposer til støvsugeren. Ifølge Forbrugerrådet Tænk kan du trygt bruge uoriginale støvsugerposer.

En test fra 2012, hvor Forbrugerrådet Tænk testede støvsugerposerne til 3 gode støvsugere viste, at de uoriginale var lige så gode som de originale. Uoriginale støvsugerposer er typisk en tredjedel billigere end originale støvsugerposer.

Garantien på støvsugeren kan dog bortfalde, hvis din støvsuger går i stykker, efter du har brugt en uoriginal pose.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk