Spørg Bolius

Tilbygning med loft til kip, hvordan får vi god akustik i rummet?

Hej Bolius

Vi er i gang med af få lavet en tilbygning på ca.20 kvadratmeter med loft til kip. Mit spørgsmål er hvilke lyddæmpende plader jeg skal vælge til loftet.

Er der en oversigt over de forskellige mærker og hvilke lyddæmpende effekt i decibel de har?

Mvh. Henriette

Hej Henriette

Hvilken loftbeklædning der give god lydkvalitet i rummet, kommer helt an på rummets udformning, hvilke øvrige materialer der er overflade er i rummet, gulv, vægge og eventuelt store glasflader - hvordan det møbleres og hvad det skal bruges til. 

For der er overfladerne der har betydning for hvordan lyden kastes tilbage eller absorberes, for mange rette vinkler og hårde overflader reflekterer alle lyde så de kastes rundt i rummet, hvilket ikke er behageligt at være i.

Så det er ikke lydisolering men forbedring af lyden i rummet du skal sikre - det ikke er et spørgsmål om at hindre at lyden trænger ud af rummet - men hvordan lyden reflekteres og absorberes, der skal sikre kvaliteten af lyden i rummet, For at der skal være behageligt at opholde sig i rummet, skal overfladerne medvirke til at lyden ikke runger (kastes frem og tilbage) men alligevel ikke absorberes mere end at man kan høre hvad hinanden siger uden at skulle råbe når man taler sammen.

Derfor skal en del af overfladerne være mere bløde eller ujævne, der kan sikre at lyden ikke kastes så hårdt tilbage, men diffuseres (spredes) og en del absorberes.

Hvor stort areal der er nødvendigt og hvilken type kan du få hjælp til at beregne på producenternes hjemmesider. Eller hos den arkitekt eller ingeniør der rådgiver jer i forbindelse med tilbygningen.
Decibel er et mål for lydstyrke, og har betydning for lydisolering mellem de forskellige rum  – mens det der har betydning for akustikken (lydkvaliteten) i rummet er efterklangstider og absorptionsareal. 

Læs mere her:God lydkvalitet i dine rum
Læs mere her: Lydregulerende lofter
Og her mere generelt om: Støj i boligen

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden