Da Videncentret Bolius i starten af 2018 taler med Luna Worm, er hun ved at låse sig ind i sit nye hjem: en etværelses andelslejlighed på 44 m2 på Amagerbro i København med stort badeværelse og altaner til begge sider. Lejligheden har kostet 600.000 kr. og har en månedlig boligafgift på 2.300 kr.

– Den er rigtig fed og ligger godt, siger Luna Worm,

Det var vigtigt for hende, at der var en investering forbundet med hendes første lejlighed, og derfor ønskede hun ikke at bo til leje. Skulle hun låne til en ejerbolig, kunne hun kun blive godkendt til en million. Det rakte ikke til et sted med en central beliggenhed.

Kun lille afdrag på andelslejlighed

I andelslejligheden kunne hun bo i byen og tæt på studiet uden at skulle lægge for stor en del af månedsbudgettet i husleje og afdrag. Luna afdrager p.t. ”næsten ingenting” på lånet, mens hun studerer. Det er dog en pris, hun er villig til at betale for at kunne have flere penge til mad og ferier.

– Jeg prioriterer at have flere penge til sjov og ballade. Jeg kunne også have fundet en toværelses, der var 20 m2 større, men jeg vil hellere prioritere det andet, siger Luna.

Hun er opmærksom på, at det sikkert ville være en bedre investering med en ejerlejlighed, men da hun ikke kunne låne til det, var det ikke en mulighed.

Fra lejebolig til ejerlejlighed 

At få et billigt realkreditlån var ikke et problem for Lunas veninde, Linnea Habersaat. Hun og kæresten blev 1. januar 2018 ejere af en lejlighed på Frederiksberg. Lejligheden er på 47 m2 og kostede 1,95 millioner kr. Linnea er 22 år og læser til sygeplejerske.

– Vi havde hele tiden tænkt, at vi ville flytte fra vores lejebolig. Vi kunne lægge en del af pengene selv, men en arv gav os et skub i den rigtige retning, siger Linnea.

Andelsboliglån var for dyre

Linnea og hendes kæreste, der også studerer, boede før i en lejelejlighed. Først kiggede parret også på andelsboliger, men efter en snak med banken blev en ejerbolig målet.

– Når vi så på andelslejligheder, kunne vi ikke få de samme billige lån, som vi kunne til en ejerlejlighed. Samtidig var den månedlige ydelse for andelslejlighederne meget højere end de 1.200 kr. i fællesudgifter, vi kommer til at betale nu, siger Linnea Habersaat.

Parret vil nu sidde for ca. 7.000 kr. om måneden inklusive lån og fællesudgifter til ejendommen. 

– Men havde vi ikke været to om det, havde jeg ikke kunnet klare det, tilføjer Linnea.

Ejerlejlighed kan måske være en investering

De er klar over, at en ejerlejlighed nok er den bedste investering, men det var ikke udslagsgivende for købet. Det var derimod deres privilegerede økonomiske situation, lånemulighederne og den gode beliggenhed.

– Vi har da snakket om, at det er en investering. Men hvis vi taber nogle penge, så har vi da haft et dejligt sted at bo i en fem års tid, siger Linnea Habersaat.