Findes der noget bedre end nyopgravede kartofler?

Der findes i hvert fald ikke bedre grøntsager end netop kartoflen. Det mener brugerne på Videncentret Bolius' Facebookside. Her har mere end hver anden dansker stemt på kartoflen som Danmarks nationalgrøntsag.

Helt præcis fik kartoflen 181 stemmer ud af 343 stemmer. Nærmeste forfølger var kål, der fik 56 stemmer, og gulerødder der fik 47 stemmer. 

Der er ikke tale om en repræsentativ undersøgelse, men snarere en uofficiel kåring af Danmarks nationalgrøntsag ifølge vores Facebook-brugere.

Derfor elsker danskerne kartoflen

Der er mange grunde til, at kartoflen bliver udnævnt som uofficiel nationalgrøntsag. Vi har herunder udvalgt fem meget sigende udsagn fra Facebook-brugerne. Vil du se alle stemmerne og argumenterne, kan du se opslaget her.

Daniel Jill Sørensen skriver: Kartofler! Der er ikke en anden grøntsag vi glæder os lige så meget til at hive op af jorden, og gerne som de første i nabolaget. Der er ikke samme begejstring omkring at høste nye gulerødder, løg, kål eller andre grøntsager.

Marianne Nyberg Jensen skriver: Kartoflen forbinder jeg i den grad med alt, hvad der står for mig som danske retter. Både til varme retter, såvel som delikat, og billigt, pålæg. Ligesom den, i min barndom såvel som nu, også kan bruges til at strække andre retter, feks i kartoffelæggekage, og den kan laves til dessert også som kartoffelpandekager. Der ud over er kartoflen jo også basis for den ærkedanske snaps, ( samt saltede og sprødstegte som Chips) så historisk og kulturelt såvel som kulinarisk, er Danmark at forbinde med kartoflen.

Kristian Bak skriver: Kartoflen ! Sund og nærende, velsmagende og kan opbevares i masser af måneder uden at miste næringsværdi.

Kissi Rasmussen Nielsen skriver: kartofler min mand kan ikke leve uden.

Og Anne Kastberg Jørgensen opsummerer det glimrende: Vi er da et rigtigt kartoffelland.

Top ti: Danskernes yndlingsgrøntsag

Kartofler: 181 stemmer

Kål: 56 stemmer

Gulerødder: 47 stemmer

Løg: 12 stemmer

Radise: 10 stemmer

Porre: 8 stemmer

Agurk: 6 stemmer

Tomat: 6 stemmer

Ærter: 4 stemmer

Asparges: 3 stemmer

Ekspert: Kartoflen er smagen af sommer

Valget af kartoflen som nationalgrøntsag overrasker ikke haveekspert i Videncentret Bolius, Berit Rørbøl.

- Kartoflen er Danmarks nationalgrøntsag, fordi den som ny er smagen af sommer og er en fast genganger på det danske middagsbord året rundt. Og så er det svært at finde en køkkenhave i Danmark, der ikke har kartofler som fast tilbagevendende afgrøde, siger hun.