Spørg Bolius

Træsort til udendørs rækværk

Hej

Kan I venligst oplyse hvilke træsort der vil være mest egnet som klinkbygget rækværk. Terrassen ligger tæt på vandet så det er hård påvirkning. Jeg havde tænkt at male den træsort I foreslår med Gori inden samling, så det skal være en træsort der ikke skal ‘tørre’ først.

Hilsen Flemming

Hej Flemming,
 
Hvilken træsort, du vælger, er ikke alene tilstrækkelig for en lang levetid/holdbarhed. Tungere træsorter (høj densitet) har typisk en længere holdbarhed, men hvordan, træet er skåret, betyder også noget. Her er kerneved mere holdbart end splintved. Nogle producenter laver beklædningsbrædder, der er skåret i profil, som passer til klink - det kunne også være en mulighed.
 
Ydermere har det betydning, hvis træet konstruktivt beskyttes. Det er selvfølgelig ikke muligt at lave et decidereret udhæng på altanen, men hvis du laver en afslutning i toppen, der beskytter brædderne under, er det med til at forlænge levetiden.
 
Til behandling bør vælges et træbeskyttelse, der er til den valgte træsort og ikke en træbeskyttelse til alle slags træsorter. Vælges en heldækkende træbeskyttelse er det vigtigt at sikre, den ikke indeholder plastik.
 
Mange fristes af at vælge trykimprægneret træ, da det er en træsort, der kan købes de fleste steder og som er billig. Man bør dog være opmærksom på, at trykimprægneret træ kan være af en dårlig trækvalitet. Der findes masser af små savværker rundt i landet, der kan producere nogle brædder i fx douglasgran eller eg.
 
Anskaf dig eventuelt håndbogen 'TRÆ 55 Træfacader'. Selvom den er rettet til facader, er der masser af inspiration at hente. Den kan lånes på nogle biblioteker.
 
Held og lykke med projektet.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden