Spørgsmål:

Hej Tine

Jeg har med fornøjelse læst Abelones blogindlæg her på Hjem til den tredje alder. Min mand og jeg skrev os også op for år tilbage til et seniorbofællesskab. Men vi fortrød også af de samme grunde, som hun beskriver. 

Min mand er desværre død efter at have været ramt af alvorlig sygdom igennem mange år. Jeg er 62 år, og håber at kunne gå på efterløn/pension inden for en overskuelig årrække. 

Jeg søger et sted at bo som senior, men jeg synes, der mangler opgangsfællesskaber, hvor man bor folk i alle aldre. Et sted man aktivt tilvælger at bo i. Findes de og hvor i så fald? 

Min søn med sin familie bor på Amager, så det skal gerne være i Nordsjælland eller København. Jeg bor pt. i Frederikssund i en dejlig lejlighed, men her er ikke det store fællesskab. 

Med venlig hilsen
Karen

Svar:

Hej Karen

Der er rigtigt mange, der, som dig, gerne vil bo i et fællesskab med familier i alle aldre. Andre vil helst bo i fællesskab med andre på samme alder. For der findes rigtig mange grader af fællesskab og netop en opgang eller ejendom med egen lejlighed og beboere i alle aldre, der alle har interesse for et godt fællesskab, er for mange ideelt.

Det kan være svært at finde, for det opstår mange gange helt uformelt og kan findes i mange andelsboligforeninger, almene boligforeninger, opgange og rækkehusbebyggelser. 

Det er desværre ikke noget, der generelt er registreret nogen steder. Mit råd er derfor, at du benytter dig fx de sociale medier til at finde frem til, om der kunne være et sådant fællesskab i et af de områder, du gerne vil bo. Der findes mange grupper, hvor folk skriver om fællesskaber, og måske er du heldig, du kan få hjælp her. 

Du kan på Facebook forsøge at komme i kontakt med andre ældre, der er i samme situation som dig gennem fx nabogrupper, som ofte hedder noget med ”vi der bo i Frederikssund” eksempelvis, ligesom lokalafdelingen af Ældre Sagen og andre seniorgrupper som Danske Seniorer og Faglige Seniorer kan være gode steder at starte. Der er også en Facebook-gruppe, som er tilknyttet Hjem til den tredje alder, hvor du kan skrive med andre i din aldersgruppe.

Hvis du fx bor i en større lejelejlighed, kan du måske bytte bolig med en børnefamilie, der ønsker en større lejlighed. Ellers skal du finde en andels- eller ejerbolig, og her må du prøve at forhøre rundt omkring hos nogle, der bor i de områder, du kunne tænke dig at bo i.

Hvis du kunne tænke dig et mere formaliseret bofællesskab, men med beboere i alle aldre, kan du søge efter det på bofællesskab.dk. Men det er generelt mest for dem, der er interesserede i større, organiseret fællesskab. 

Der findes også bebyggelser for personer over 50, og der kan du også prøve at søge på seniorboligen.dk.

Og husk også, at der kan findes gode og tætte fællesskaber, som du kan deltage i uden at flytte bolig. I de fleste kommuner findes der generelt tilbud om at deltage i fællesskaber som forskellige former for fællesspisning eller andre begivenheder særligt for kommunens pensionister. 

De findes både for at få del i fællesskabet, men også for man kan møde hinanden, så der kan opstå netværk på tværs. Mange seniorer får mere tid, når de når pensionsalderen, og de skal måske samtidig udskifte det arbejdsmæssige netværk med andre former for fællesskaber.

I de fleste kommuner findes der særlige tilbud, du som senior kan indgå i og finde andre i området med samme interesser. Det kan du finde fx via kommunen, det lokale bibliotek, Ældre Sagen, idrætsklubber, vandreklubber mv. alt efter hvilke interesser, du har. 

Der er også særlige aftenskoler, motionshold og kurser for pensionister, hvor det også ofte opstår uformelle fællesskaber mellem dem, der er interesserede i det.

Som du kan læse, kræver den fællesskabsform, du eftersøger, ekstra arbejde med at opspore fællesskaberne. Men jeg håber, du har mod på det detektivarbejde eller måske finder ud af, at du kan opnå fællesskabsfølelsen på en anden måde.

Med venlig hilsen
Tine