Spørg Bolius

Typehus fra 1972, skader på facade - kan de gule cellesten udskiftes, pudses eller efterisoleres?

Hej Bolius eksperter

Vi har et 1972-typehus med ydermure i gule cellesten. For et par år siden dukkede der afskalninger op i enkelte sten i murene mest mod syd og lidt mod vest. Der er efterhånden kommet flere tilfælde både oppe og nede i murene. Det er ikke realistisk at begynde at udskifte sten, så vi forventer at skulle tænke i en ny yderskal. Vi har hørt noget om, at pudsning af murene ikke er ideelt blandt andet på grund af fremtidig vedligeholdelse, og vi har læst om, at fibercement ej heller er ideelt (og grimt?). Murene er hulmursisolerede, men en løsning med extra isolering kunne måske komme på tale. Hvad er der af vejledning og tips i vores situation – herunder kvalitet og omkostning … vi har søgt på nettet, men har ikke fundet ”det gode råd”.

/Peter Bo P

Hej Peter Bo

Hvis murværket lider af fugt- og frostskader, så er det bestemt ikke altid løsningen bare at pudse facaderne. Der kommer vand ind igennem puds også, og hvis denne fugt så stadigvæk rammer stenene og trænger ind, så kan det stadigvæk give skader, idet fugten kan nu kan have sværere ved at trænge ud pga. pudslaget, og evt. med malingslag uden på.

Pudslag gør selvfølgelig facaden mere lukket, hvorfor det også holder en del vand ude. Men det er svært at give garanti for, med de ”tossede gamle gule mursten”.

Nogle derfor at rive murværket helt ned, erstatte den gamle isolering med moderne højisolerende isolering i stedet for. Nogle udvider endda tykkelser af ydervæggene, (og soklen) og så murer man en ny facadesten op igen. Andre vælger en anden type facade, eksempelvis af plademateriale eller et pudset lag på den nye isolering.

Mere almindeligt er det så, ”bare” at isolere de gule sten udefra ved at klæbe hårde isoleringsbatts på og så pudse facaderne op. Dette beskytter murstenene imod fugten, men sikre også at murstenene er så ”varme” at de ikke frostsprænger mere.

Så der er lidt forskellige løsninger. Men de er alle lidt omstændelige og ikke billige. Regn med ca. 1.800 - 2.500 kr. pr. kvadratmeter inkl. moms – leveret og monteret.

Læs evt. mere om udvendig isolering her på Bolius hjemmeside eller på www.byggeriogenergi.dk

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden