Spørg Bolius

Udbedring eller erstatning ved syn og skønsforretning

Hej Bolius

Vi står med et nybygget hus, hvor en syn- og skønsrapport har konkluderet, at murværket ikke er lavet håndværksmæssigt korrekt, samt hvad en udbedring er vurderet til at koste (omfugning).
Husfirmaet, som har bygget huset, vil dog ikke udbedre, men vil i stedet for indgå et økonomisk forlig. Har de ret til dette? Vi ønsker udbedring, samt at de skal sørge for dette, da vi heller ikke vil miste nogen former for garanti ved at få en tredjepart indover.

Mvh Anette

Hej Anette

Der findes ikke kun et svar til det spørgsmål, og det kommer meget an på det aftaleforhold I har med jeres byggefirma.

Typisk er det AB-reglerne der er gældende, og her har byggefirmaet både pligt til at udbedre, men også ret til det.

Men i samme bestemmelser/betingelser står der også at entreprenøren kan nægte at udbedre, men at dette så udløser krav om kompensation til jer.

Dette står nævnt i AB18 reglerne:

§49 Bortfald af entreprenørens afhjælpningspligt

Entreprenørens afhjælpningspligt og bygherrens adgang til at foretage udbedring for entreprenørens regning, jf.§§ 46-48, bortfalder, hvis afhjælpning er forbundet med uforholdsmæssigt store udgifter. Ved bedømmelsen heraf skal der tages hensyn til bygherrens interesse i, at aftalen opfyldes. Bygherren bevarer i alle tilfælde retten til afslag, jf. § 50.

§ 50. Afslag i entreprisesummen

Afhjælper entreprenøren ikke mangler som anført i §§ 46-48, kan bygherren – i stedet for at lade manglerne udbedre for entreprenørens regning – kræve afslag i entreprisesummen. Bygherren har endvidere ret til afslag i entreprisesummen, hvis afhjælpning er umulig eller vil medføre betydelig gene og i tilfældene nævnt i § 49. 

Stk. 2. Afslaget beregnes som udgangspunkt som det beløb, det ville have kostet at udbedre manglerne. 

Jeg antager, at I har en advokat tilknyttet sagen. Drøft forholdet og det økonomiske forlig med jeres advokat.

Hvis det handler om, at arbejdet ikke kan udføres for det beløb som skønsmanden har fastlagt, så skal I stille supplerende spørgsmål til skønsmanden, som kan få ham/hende til at indse at beløbet er for lille.

Dette kan man gøre ved at fremlægge 2-3 tilbud for skønsmanden, og bede ham vurdere disse tilbud. Kan man få skønsmanden til at indse, at  han måske har sat beløbet lidt lavt, så skal han have lov til at komme med en supplerende vurdering af økonomien i sagen.

Og derfra kan det så være, at det er billigere for byggefirmaet selv at stå for udbedringen.

Jeg håber I kan bruge mit svar. Held og lykke med det.   

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden