Ikke alle boligejere er klar over det, men det har i flere år været muligt at bruge håndværkerfradraget til at sikre sig mod radon - den usynlige gas, der kan trænge op i boligen fra undergrunden og forbindes med cirka 300 årlige dødsfald i Danmark.

Det er således stadig muligt at få rabat på radonsikring, selvom BoligJobordningen fra årsskiftet decimeres og relanceres med en grøn profil.

Du kan stadig bruge håndværkerfradraget til radonsikring, når den nye BoligJobordning træder i kraft. Men hvor du før kunne trække arbejdsløn for 15.000 kr. fra, kan du fra 1. januar 2016 kun trække 12.000 kr. fra, hvis du fx etablerer radonsug i boligen.

Skatteministeriet bekræfter overfor Videncentret Bolius, at radonsikring sammen med en bred palet af serviceydelser videreføres fra den gamle BoligJobordning på trods af, at disse ting ikke har noget grønt eller energiforbedrende over sig.

Radonmembran udløser fradrag

Blandt de forskellige muligheder for radonsikring er bl.a. forbedret ventilation, montering af radonmembran samt radonsug med naturligt eller mekanisk aftræk. Ventilation og radonsug vil for mange være de oplagte tiltag, eftersom en radonmembran skal ligge under gulvbelægningen.

Det betyder, at hele gulvet først skal fjernes og derefter reetableres. Radonmembraner har siden 1998 været lovpligtige i forbindelse med nybyggeri - og i 2010 blev kravene skærpet yderligere. Du skal med andre ord være særligt opmærksom, hvis din bolig er fra før årtusindeskiftet.

Vurderer du, at en radonmembran er den mest effektive metode til at nedbringe radonniveauet i din bolig, kan håndværkerfradraget komme til undsætning med en kontant håndsrækning.

En radonmembran har til formål at begrænse mængden af radon, der siver op i boligen fra undergrunden, på samme måde som radonsug, der er omfattet af BoligJobordningen. Etablering af en radonmembran anses derfor for omfattet af den nugældende BoligJobordning og giver således mulighed for fradrag, oplyser SKAT.

Med en radonmembran kan du reducere radonniveauet i din bolig med 10-50 procent, mens erfaringerne viser, at et radonsug kan reducere radonindholdet i boligen med helt op til 95 procent.