Spørg Bolius

Udskiftning af oliefyr - kræver det ekstra radiatorer og ventilation for stadig at have en tør kælder?

Hej

Jeg har oliefyr og overvejer at skifte til fjernvarme. Men min bekymring er, at nye radiatorer ikke kan gøre jobbet så godt, som overskudsvarmen fra mit gamle oliefyr.

Hvad gør man, hvis man skifter til fjernvarme og får radiatorer i alle rum, men det så alligevel viser sig, at kælderen begynder at lugte?

Der er ikke dræn. Er det varmen fra oliefyret eller ventilationen via oliefyret, der gør, at jeg p.t. har en helt tør og lugtfri kælder? Skal jeg fremtidssikre med det samme i forbindelse med konverteringen - altså installere noget udluftning med det samme?

VVS'er siger, det kan jeg bare vente med - men min største skræk ER en lugtende kælder. Så beholder jeg hellere oliefyret til 2030. Der er bademuligheder i kælder, men den har ikke været benyttet i 20 år.

Hvad er Jeres erfaring, når folk skifter oliefyret ud til en anden opvarmning? Jeg hører mange dårlige historier om ødelagte kældre, og derfor vil jeg rigtig gerne gøre alt det rigtige på forkant - så jeg ikke ender med et usælgeligt hus p.g.a. en lugtende kælder.

mh

Annette

Hej hej

Jeg kan desværre ikke påstå, at det vil være problemfrit at konvertere. 

Et gammelt oliefyr gør det godt for en gammel kælder. Dette rigtigt nok pga. den store overskudsvarme, og dertil, at oliefyret suger en del luft ind til forbrændingen, som den så “skyder” ud af skorstenen. Det er en ganske effektiv form for ventilation. 

Så når oliefyret skrottes (hvilket er rigtig godt for miljøet og din pengepung), så stopper både den kroniske, effektive og tørre varme, men også ventilationen.

Så skal du have en lige så tør og ikke-lugtende kælder fremadrettet, skal du netop sørge for god varme med opsætning af radiatorer og dertil sikre en god ventilation.

Der findes både mange måder at varme op på, og dertil mange måder at skabe ventilation på. 

Jeg kan anbefale gode effektive radiatorer med gode konvektionsevner, og dertil DUKA One ventilationen med varmegenvinding til en kælder.

Jeg håber, du kan bruge svaret.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden