I dagspressen er der af og til gruopvækkende historier om uhæderlige flyttefirmaer, hvor prisen undervejs med flyttelæsset "pludselig" bliver meget højere. Undskyldningerne handler som oftest om, at flyttelæsset viser sig at være meget større end forventet, eller strækningen er meget længere.

Men problemerne kan undgås.

Få vurderet hvor stort dit flyttelæs er

Ifølge Niels Justesen, der er formand for Dansk Møbel Transport Forening, en paraplyorganisation for de danske flyttefirmaer, hvor 85 procent er medlemmer, kan du få vurderet, hvor stort dit flyttelæs er.

- Hvis man er i tvivl om, hvor meget man virkelig har at flytte med - og det kan være svært for en lægmand at vurdere, hvor mange kubikmeter flyttelæsset fylder - skal man bede om at få en uforpligtende besigtigelse af sit indbo. For mange ting går galt, hvis kunden undervurderer indboet, og flyttefirmaet først kan danne sig et overblik på selve flyttedagen. Så er der grundlag for en ubehagelig diskussion, fastslår Niels Justesen.

Få flere skriftlige tilbud fra flyttefirmaer

Han anbefaler, at du indhenter flere skriftlige tilbud.

- Find frem til en 2-3 flyttefirmaer, som du synes lyder pålidelige. Søg f.eks. på internettet, kontakt dem telefonisk og bed om at få et skriftligt tilbud, siger Niels Justesen.

Vurder adgangsforholdene

Du ved selv, hvordan din nye bolig ser ud, og hvordan adgangsforholdene er. Både ved din nuværende bolig og ved den nye. Men det ved flyttemanden ikke, og adgangsforholdene kan især volde problemer, hvis flyttebilen ikke kan komme tæt nok på. F.eks. hvis der er tale om en brandvej.

- Vanskelige trapper og lave eller smalle døre eller porte er vigtige at informere flyttefirmaet om, så de kan udarbejde så prismæssigt præcist et tilbud som muligt. Man skal også gøre op med sig selv, om man vil pakke alting selv, eller overlade det til flyttefirmaet, der så blot leverer det nødvendige antal flyttekasser. Man kan selvfølgelig også vælge en kombination, hvor flyttefirmaet kun nedpakker de kostbare ting, uddyber Niels Justesen.

Forsikringen skal være i orden

Før du entrerer med et flyttefirma, skal du være sikker på, at det har forsikringen i orden. Et medlem af Dansk Møbel Transport Forening skal have en forsikring, som dækker opgaver for op til en million kr. Dog med en maksimumsgrænse på 50.000 kr. per kolli - hvilket eksempelvis er én flyttekasses indhold, kommoden eller fladskærmen.

- Flyttefirmaets forsikring dækker kun, hvis der er et erstatningsansvar. Hændelige skader, hvor flyttefirmaet ikke har gjort noget forkert, dækkes ikke, og her er flyttefirmaet ikke forpligtiget til at erstatte en eventuel skade. Hvis man ønsker, at alle skader skal dækkes, og det uden begrænsninger på erstatningens størrelse pr. flyttekasse og flyttelæs, så kan man via flyttefirmaet tegne en ekstra forsikring. Men det kræver, at man selv aftaler det med flyttefirmaet, fortæller Helle Pedersen fra Forsikringsoplysningen.

- Det er i dag ikke helt ualmindeligt, at folk har et fjernsyn, der koster over 50.000 kr. Og det er derfor vigtigt at gøre opmærksom på det, så det kan dækkes via ekstraforsikringen, som ikke koster ret meget, tilføjer Niels Justesen.