Spørg Bolius

Varmepumpe - hvorfor så stor prisforskel?

Til Bolius

Jeg undrer mig over, hvorfor luft/vand varmepumper er 5-10 gange dyrere end luft/luft. Så vidt jeg ved, så består disse varmepumper af stort set de samme komponenter.

Er der en logisk forklaring?

Mvh HJ

Hej HJ

Jeg kan ikke præcist sige, hvilke dele der gør luft-vand varmepumpen dyrere. Men selv om dele af processen er i samme boldgade, så er en luft-vand varmepumpe mere kompleks. Og så er der en del mere af indedele og tilkoblinger til det øvrige varmefordelingssystem inde i boligen.

Men spørgsmålet er interessant, og jeg vil forsøge at dykke mere ned i det. Jeg er dog ret sikker på, at producenterne havde underbudt hinanden, hvis de rent faktisk kunne lave luft-vand varmepumpen markant billigere.

Kort kan man sige at:

  • luft-luft varmepumper har en udedel, som via kølevæske sender energi ind til inderdelen, som så omdanner denne energi til varm luft, som sendes ud fra en enkel inderdel. Disse kan som regel fås for under 20.000 kr.
  • Luft-vand varmepumper har en noget større udedel, som også via kølevæske sender energi ind i en større og mere kompleks inderdel. Her laves energien om til varmt vand, som kan varme brugsvand og varmesystemets vand op. Disse koster 110.000-160.000 kr.
  • jord-vand (eller væske-vand) har IKKE en udedel, men har til gengæld slanger gravet eller boret ned i haven. Her bliver væsken varmet en smule op, hvorefter den i inderdelen igen benytter energien til at lave varmt vand ligesom luft-vandvarmepumpen. Disse koster 150.000-200.000 kr.

I følgende artikel kan du læse mere om forskellene. Fordele og ulemper ved varmepumper
 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden