Vedligeholdelse af gulve

Det helt vedligeholdelsesfri gulv findes ikke, men det er muligt at komme tæt på. Se her, hvilken type vedligeholdelse, dit gulv kræver.

Overgang mellem lyst trægulv og mørkt flisegulv

Det helt vedligeholdelsesfri gulv eksisterer ikke, men du kan komme tæt på. Det kræver, at du ved, hvilken type gulv, du har, så du kan give det den rette behandling. Arkivfoto.

Hvilke typer gulve er næsten vedligeholdelsesfrie?

Det helt vedligeholdelsesfri gulv eksisterer ikke, men det er muligt at komme ret tæt på.

Glaserede flise- og klinkegulv
Glaserede flise- og klinkegulve er et godt bud på det næsten vedligeholdelsesfri gulv. Gulvet skal bare vaskes cirka 1 gang om ugen og holder 20-30 år eller længere, afhængigt af slidstyrken, og hvordan fliser og klinker er behandlet. Dog kan fugerne skulle repareres/udskiftes på et tidspunkt.

Gulv med uglaserede klinker
Klinker fås også uglaserede. Er gulvet af almindelige uglaserede klinker, kræver det en grundigere gulvvask, og klinkerne kan med jævne mellemrum behandles med sæbe eller klinkeolie.

Der findes uglaserede, hårdtbrændte gulvklinker der ikke kræver anden vedligeholdelse end almindelig gulvvask og som er er næsten uopslidelige.

Gulv med fliser af grå natursten

Gulv i natursten. Arkivfoto.

Naturstensgulve
Naturstensgulve holder meget længe, men nogle typer kræver speciel vedligeholdelse. Nogle stenarter skal mættes med enten voks eller olie, inden gulvet tages i brug. Et naturstensgulv vedligeholdes oftest ved at vaske det med sæbevand jævnligt så overfladen hele tiden er mættet med sæbe og dermed afvisende over for snavs. For at gulvet ikke bliver glat af for meget sæbe, skal man med jævne mellemrum huske at vaske gulvet med vand uden sæbe.

Følg altid producenten af gulvets rengørings- og vedligeholdelsesvejledning nøje.

Laminatgulv
Et laminatgulv er en træbaseret plade belagt med 1-2-mm plastmateriale ofte med et mønster så det ligner træ. Et laminatgulv skal ikke vedligeholdes, men kan ikke repareres, hvis der kommer skader i overfladen. Hvis gulvet skades er det nødvendigt at udskifte den skadede del af gulvet.

Det er en god idé at vælge et laminatgulv af god kvalitet med en høj slidstyrke, hvis gulvet skal kunne holde længe. Der findes laminatgulve hvor der er 50 års garanti på gennemslidning af overfladen og så findes der billigere og mindre slidstærke produkter, der måske kun holder 10-15 år eller mindre.

Lamelparketgulv i kvadratisk ternet mønster

Lamelparketgulv. Arkivfoto.

Lamelgulv
Et lamelgulv er opbygget af 3 lag, hvor det øverste er et slidlag af den ønskede træsort, og de andre lag fx kan bestå af spånplade og finér. Gulvet vedligeholdes som et trægulv, men kan kun slibes få gange, før slidlaget er slebet af. Det er et problem, hvis tunge ting tabes og laver hul i slidlaget. Så er der ikke andet at gøre end at skifte gulvet, da gulvet ikke kan rejse sig igen, som hvis det var af massivt træ.

Lud- og sæbebehandlet trægulv
Trægulve er ikke vedligeholdelsesfrie, men kan slibes og overfladebehandles. Et trægulv der er lud- og sæbebehandlet skal det rengøres med almindelig gulvvask. 2 til 4 gange om året skal gulvet dog vaskes grundigere end ellers - helst med meget varmt vand uden sæbe. Det skal gøres for at fjerne det skidt og snavs, der sætter sig i overfladen. Det er især i gangbaner og andre steder, hvor man færdes meget, fx omkring spisebordet. I et lud- og sæbebehandlet trægulv kan ridser og stødmærker fjernes, da sæbevand får træet til at rejse sig igen, så mærkerne forsvinder. Ludbehandling er dog ikke velegnet til mørke og hårde træsorter.

Oliebehandlet trægulv
Et oliebehandlet trægulv rengøres med ikke for meget vand og et rengøringsmiddel specielt beregnet til gulvet, og jævnligt behandles med plejeolie. Oliebehandlingen skal gentages cirka hvert andet år, hvis du vil undgå slidte pletter. Afslibning kan være nødvendig afhængigt af hvor meget slid gulvet udsættes for. Hvis du har små børn og husdyr, slides gulvet noget hurtigere, end hvis boligen bebos af 2 voksne.

Det tager et par dage at friske oliebehandlingen op, da du skal behandle gulvet et par gange, og olien skal have tid til at hærde, inden du kan gå på gulvet igen. Arbejdet med selve oliebehandlingen skal foregå med udluftning. Mærker og ridser i et oliebehandlet gulv kan fjernes ved at vaske det nyafhøvlede gulv med meget varmt vand. Når gulvet er tørt, kan det oliebehandles igen.

Lakeret trægulv
Et lakeret trægulv skal slibes og omlakeres  cirka hvert femte til tiende år. Det kræver, at rummet ryddes i en uges tid, da gulvet først skal slibes, derefter lakeres flere gange og til sidst skal hærde. Til gengæld er lakeringen mere slidstærk end en oliebehandling. Selvom gulvet er lakeret, kan der alligevel komme ridser og mærker i det. De kan ikke fjernes igen, før gulvet slibes næste gang. Det er ikke muligt at lappe på et lakeret gulv, uden at det kan ses. Mærker og ridser i et lakeret gulv kan fjernes ved at vaske det nyafhøvlede gulv med meget varmt vand. Når gulvet er tørt, kan det lakeres igen.

Linoleumsgulv
Linoleum er nemt at vedligeholde. Det skal bare vaskes en gang om ugen med sæbespåner eller med den plejesæbe, producenten angiver. Linoleum har den fordel, at småskrammer og ridser i overfladen forsvinder med tiden, fordi materialet kan give sig. Pletter og mærker skal fjernes, så snart de opdages. De kan fjernes med rent vand, rengøringsmiddel, mineralsk terpentin eller sprit. Forsøg med det mildeste middel først.
Linoleum kan hvis det er slidt og skadet afslibes og poleres op af en fagmand. 

Vinylgulv
Vinyl kræver ikke ret meget vedligeholdelse. Det skal vaskes med almindeligt sæbevand en gang om ugen, og jævnligt med et plejemiddel til vinyl. Pletter og mærker skal fjernes, så snart de opdages. De kan fjernes med rent vand, rengøringsmiddel, mineralsk terpentin eller sprit. Forsøg med det mildeste middel først. Vinyl kan ikke repareres eller slibes.

Hvor ofte skal forskellige typer gulve vedligeholdes, og hvilken vedligeholdelse kræver de?

I denne oversigt kan du se, hvordan forskellige typer gulve skal rengøres og vedligeholdes, og hvor ofte det skal gøres.

Vedligeholdelse af gulv Hvor tit? Hvordan?
Flise- og klinkegulve Ugentligt Almindelig rengøring
Uglaserede klinker Månedligt Gulvvask med sæbespånevand
Naturstensgulve (afhænger af stenart) Ugentligt Almindelig gulvvask (afhænger af stenart)
Laminatgulv Ugentligt Almindelig rengøring
Lamelgulv Afhænger af over- fladebehandlingen - se trægulve Afvaskning med sæbevand, oliering eller lakering
Lud- og sæbebehandlet 2-4 gange om året(udover gulvvask med sæbe) Grundig afvaskning med rent og meget varmt vand.
Oliebehandlet trægulv Hvert halve år Plejeolie
Oliebehandlet trægulv Hvert andet år Oliering
Lakeret trægulv Hvert 5.-10. år Afslibning og lakering
Linoleum Ugentligt Almindelig rengøring og plejemiddel
Vinyl Ugentligt Almindelig rengøring og plejemiddel

Hvordan begrænser du vedligeholdelsen af et eksisterende gulv?

Du kan spare meget vedligeholdelse, hvis du skåner dit gulv, dvs. har måtter inden for dørene, så sand og andet skidt ikke slæbes længere ind i huset. Tag skoene af i entreen i stedet for at slide på dine gulve med det sand og skidt, der sidder under skoene.

Det er også en god idé at sørge for, at dine møbler har "filtdutter" under benene, så de ikke kan ridse gulvet, når de flyttes. Løse tæpper de steder, hvor gulvene slides meget, fx hvor du færdes meget, kan også modvirke slitage.

Flise- og klinkegulve, naturstensgulve, laminatgulve, linoleumsgulve og vinylgulve bør jævnligt behandles med plejemidler, så de bevarer overfladens gode egenskaber, så materialernes overflader bevarer de gode egenskaber.

Vedligeholdelsen af et lakeret trægulv kan begrænses ved lakere det flere gange med et godt slidstærkt lakprodukt. Der findes lak, der kan holde op til 20 år. 

Hvordan vælger du det mest vedligeholdelsesfri gulv?

Laminatgulve er nok den type gulv, der minder mest om træ og samtidig kræver mindst vedligeholdelse. Men sørg for at vælge en god slidstærk kvalitet.

Hvis du ønsker et trægulv, er et lakeret gulv det, der i det daglige kræver mindst vedligeholdelse, men lakken skal fornys med mellemrum, ca. hver 5 - 20 år. Et gulv, der er lud- og sæbebehandlet, vedligeholdes ved den almindelige gulvvask med sæbe.

Det er en fordel at have flise- eller klinkegulv i køkken, badeværelse, entré og bryggers, hvor der er stort slid på gulvet. Hvis du vil have flise- eller klinkegulv i fx dit køkken, skal du vælge et med høj slidstyrke (3-5 på en skala, hvor 5 er højeste slidstyrke). Især i et køkken er der stor risiko for, at der en gang imellem tabes et eller andet. Det vil være meget kedeligt, hvis fliserne eller klinkerne bliver beskadiget af det, så du bliver nødt til at skifte dem.

LÆS OGSÅ: Valg af nyt gulv

Hvilke levetider har forskellige typer gulve?

Gulvtype Levetid
Flise- og klinkegulve 20-30 år og måske længere
Uglaserede klinker Mindst 50 år
Naturstensgulve Mindst 50 år
Massive trægulve 50-100 år (afhængigt af tykkelse og vedligeholdelse)
Massiv parket 50-100 år (afhængigt af tykkelse og vedligeholdelse)
Lamelgulv Til slidlaget er slidt af, hvilket afhænger af slidlagets tykkelse, træsort, overfladebehandlingen og vedligeholdelsen af denne
Højtrykslaminatgulv Op til 50 år eller mere
Almindeligt laminatgulv 10-15 år
Linoleum 20-50 år
Vinyl 10-20 år

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • "Gulvfakta". Gulvbranchens Samarbejds- og Oplysningsråd (GSO), 1999.
  • "Gulve i lange baner". Statens Husholdningsråd, 1996.
  • Produktchef Erik Vangsgaard, Garant

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab