
Du skal helst behandle dine havemøbler mindst 1 gang om året og gerne 2, hvis du vil undgå, at de bliver grå og vejrbidte. Foto: Colourbox
Hvorfor skal du male, vokse eller oliere dine havemøbler af træ?
Alt udendørs træværk bliver slidt og misfarvet at se på med tiden, uanset om det er ædeltræ eller nåletræ. Hvis træet ikke bliver tilført ekstra olie, voks eller maling, der kan beskytte overfladen, vil den naturlige nedbrydning begynde.
Det gælder især havemøbler af træ, som er særligt udsatte for vejr, vind og sol. På grund af havemøblernes mange vandrette flader, som regnvandet ikke kan løbe af, er de meget påvirket af fugt. De vandrette flader er også mere udsatte for solens UV-stråler, som nedbryder træet og gør det gråt.
Temperaturudsving og fugt kan også få træet til at revne og slå sig, hvilket gør det muligt for skimmelsvampe, alger og blåsplint at angribe træet.
Der er altså flere gode grunde til at vedligeholde:
- Du beskytter havemøblerne mod nedbrydning fra vejr, vind og sol, så de holder længere.
- Havemøblerne ser smukkere ud, når de er velholdte.
- Når du oliebehandler teaktræ og andet ædeltræ, kan du bevare træets smukke gyldne glød og undgå, at det bliver gråt.
- Ved at vedligeholde dine havemøbler forlænger du deres levetid, hvilket er godt for både din pengepung og for miljøet.
Hvordan vedligeholder du dine havemøbler af træ?
Du skal helst oliere eller vokse dine havemøbler mindst 1 gang om året og gerne 2, hvis du vil undgå, at de bliver grå og vejrbidte. Malede møbler har også godt af en ny gang maling 1 gang om året hvert eller hvert andet år. Vigtigere er det at friske malingen op, når den gamle overflade er begyndt at krakelere og viser tydelige tegn på slid.
Hvis du har havemøbler af teak, kan de holde i mange år uden behandling. Teaktræ har fra naturens side et stort indhold af harpiks, som beskytter træet naturligt. Teaktræ vil dog med tiden blive gråt, så vil du undgå den grå farve, skal du jævnligt give det olie.
Hvad enten dine havemøbler er oliebehandlede, voksede eller malede, består arbejdet med at vedligeholde dem af tre trin:
- Rengøring
- Slibning
- Oliering/voksning/maling
Det er vigtigt, at møblerne er tørre, når du går i gang med arbejdet. De bør heller ikke udsættes for vand imellem behandlingerne. Det er derfor bedst og lettest, hvis du vælger en periode med stabilt tørt vejr til arbejdet, medmindre du kan arbejde indendørs.
1. Rengøring af havemøbler før behandlingen:
- Skur og børst havemøblerne med masser af vand og en stiv børste. Du kan blande lidt trærens i vandet, hvis møblerne er beskidte.
- Der er udviklet særlige plejeprodukter til havemøbler af teaktræ og andre hårde træsorter. Nogle produkter er skånsomme og fjerner snavset uden at fjerne olien i træet. Andre rensesystemer består af 2 produkter, hvor det første opløser snavs og gamle olierester, mens det næste neutraliserer det første produkt og fremhæver træets naturlige glød og udseende.
- Efter rengøringen skal møblerne tørre ordentligt, før du går videre til næste trin i processen. Sæt møblerne ud i solen, eller stil dem under et halvtag, hvis der er udsigt til regn, eller dugfald.

Havemøblerne skal slibes inden de olieres, vokses eller males.
Foto: Torben Klint
2. Slibning af havemøbler:
- Når havemøblerne er tørre, skal de slibes med sandpapir. Oliebehandlede og voksede havemøbler slibes for at gøre overfladen glat og fin. Når træet får vand, rejser træfibrene sig nemlig op og gør overfladen ru. Malede havemøbler slibes, for at den nye maling kan binde på overfladen.
- Slib overfladen i to omgange. Først med lidt grovere sandpapir (korn 100-120) og bagefter med finere sandpapir (korn 200-300). Slib altid i træets længderetning.
- Efter slibningen er det en god idé at blæse eller børste støvrester af stolene, så de ikke ødelægger det færdige resultat, når du olierer, vokser eller maler.
3. Oliering/voksning/maling af havemøbler:
- Vælg en dag med tørt og lunt vejr til arbejdet, medmindre du har mulighed for at arbejde indendørs i et værksted, en garage eller lignende, hvor der er god ventilation. Temperaturen skal helst være mellem 10 og 25 grader, og du bør undgå direkte sol.
- Kun malede havemøbler: Giv først de malede havemøbler et dækkende lag med en grunder - så opnår du det bedste resultat. Grunderen skal tørre til næste dag.
- Påfør træolie eller maling med pensel i et dækkende lag. Vær særligt omhyggelig med at mætte endetræ med træolien/malingen.
- Giv havemøblerne mindst 2 lag olie/maling for at være sikker på, at resultatet bliver godt.
- Når havemøblerne er færdige, går der nogle dage, før olien/malingen er hærdet og kan tåle at stå ude i regn og vind.
Når du behandler dine havemøbler, bør det helst forgå udenfor. I flere af træbeskyttelsesprodukterne kan der være stoffer, som ikke bør indåndes. Langt de fleste produkter med bivoks er dog rene naturprodukter. Følg de anvisninger, der er skrevet på produktet.
Hvilken slags olie, voks eller maling skal du bruge?

Det er muligt at vælge en olie med farvepigmenter - på den måde beskyttes træet mod UV-stråling.
Foto: Torben Klint
Der findes mange forskellige former for olie, voks og maling. Vælg altid et produkt af god kvalitet – det giver det bedste resultat.
Den optimale beskyttelse mod solens UV-stråler opnår du ved at vælge en træolie med farvepigmenter. Farveløs træolie kan ikke anbefales som eneste slutbehandling på nåle- og ædeltræ, da den ikke beskytter effektivt mod UV-stråler. Havemøbler, der er behandlet med en farveløs træolie, vil hurtigere komme til at se grå og triste ud end møbler, som er behandlet med en farvet træolie.
Bivoks har været brugt i generationer som træpleje. Det er nemt at arbejde med, og kræver ingen sikkerhedsforanstaltninger da det er et rent naturprodukt. Alt efter det enkelte produkt, kan det påføres med pensel eller blot en klud. Nogle timer efter at det er påført, poleres det med en fnugfri klud. Det giver træet en naturlig mørk glød, det er vandafvisende og det modvirker udtørring.
Farvehandlere har som regel farveprøver, hvor du kan se, hvordan de forskellige typer olie og forskellige farver maling ser ud, når de er malet på træ af forskellig slags. Tag dem evt. med hjem i haven og se, hvordan farverne tager sig ud på det rigtige sted.
Gør havemøblerne klar til den nye sæson
Før havemøblerne stilles ud til en ny havesæson, skal de klargøres, så de kan klare solens hårde uv-stråler og regn. Hvis du udfører denne opgave i efteråret, er møblerne klar til brug, så snart foråret kommer igen. Se her, hvordan du klargør havemøbler af træ, malede havemøbler samt plastikstole.
Fotos: Torben KlintDen malede havebænk
Malede havemøbler skal også gøres klar til hyggelige stunder i haven. Se, hvordan du ordner en malet havebænk.
Det skal du bruge til den malede havebænk
En bred og en lille pensel og god maling til udendørs havemøbler. En limskraber og en børste til at rense bænken, og sandpapir til at slibe. En unbrakonøgle til at spænde evt. løse bolte og skruer med samt en klud til at tørre af med.
Skrab gammel og løs maling af med limskraberen
Sørg for at få skrabet ordentligt i bund, så der ikke sidder gamle malingrester og evt. løst træværk.
Brug en børste til finere detaljer
Er der fine detaljer eller steder, hvor limskraberen ikke kan komme ind, er det en god idé at bruge en børste med messinghår til at rense møblet med.
Brug børsten mellem lamellerne
Børsten er også særdeles velegnet til at rense mellem lamellerne, hvor limskraberen ikke kan komme ned. Her kan man med fordel også bruge en ziehklinge, som blot er en tynd stålplade, der kan komme ned i smalle områder.
Spænd bænken efter
Husk at spænde bolte og skruer på bænken efter, så den ikke bliver usikker, når du sætter dig på den.
Slib, så overfladen bliver blank og plan
Alt træværket skal slibes, før du kan male det. Brug slibepapir korn 120, der tager det værste uden at være for grov. Det er vigtigt, at du sliber grundigt, så overfladen er helt plan og fin.
Tør ordentligt efter med en karklud
Tør bænken ordentlig af for slibestøv og andet snavs med en karklud, så det ikke sætter sig i malingen.
Så skal der males
Så er bænken klar til maling. Det skal helst være 10-20 grader varmt, og du bør ikke male i direkte solskin. Mal i træets længderetning med rolige bevægelser. Husk også at male på undersiden og imellem lamellerne.
Mal alle detaljer
Alle detaljer skal males ordentligt. Lad være med at smøre for meget maling på i første lag – giv hellere hele bænken 2-3 gange maling, det giver et flottere resultat.
Så er bænken klar
Så er havebænken blevet hvid og flot igen, og er nu klar til endnu en sæson i solen.
Det skal du bruge til havemøbler af plastik
Glem alt om dyre rengøringsmidler, wienerkalk og skrappe kemikalier. Du skal blot bruge en haveslange med spuler, skuresvamp og karklud til at gøre plasthavemøblerne rene med.
Nemt at rengøre plasthavemøbler
Havemøbler af plast er de nemmeste at shine op, før du stiller dem ind for vinteren. Vand og knofedt kan gøre det meste arbejde.
Der skal også bruges knofedt på havemøbler af plastik
Skrub igennem, så gammel skidt og snavs kommer af. Skyl efter med haveslangen.
Tør plastikstolen efter
Til sidst tørres plaststolen af, så ikke der kommer kalkaflejringer.
Det skal du bruge til en oliebehandlet stol af teaktræ
Der skal bruges en del redskaber og materialer til at klargøre havestole og borde af træ. Du skal bruge ny olie til udendørs brug. Vi brugte en ziehklinge til at skrabe malingen af med. Brug en børste med messing- eller stålhår til sprækker og mellem lamellerne, og sandpapir og evt. slibeklods til at slibe alle overflader helt plane. Fjern snavs med en skuresvamp og trærens. Spænd stolen efter med en unbrakonøgle. Smør ny olie på med en plastikfrysepose eller alm. pensler. Undgå snavsede hænder med et par arbejdshandsker.
Giv den oliebehandlede stol en kærlig hånd
Den oliebehandlede stol trænger til en kærlig omgang. Men inden den får ny olie, skal den skrabes i bund.
Fjern snavs og skidt med trærens
Hæld lidt trærens på den hårde side af en skuresvamp, og fjern snavs og skidt – så er det nemmere at få urenhederne væk og komme helt i bund.
Skrub godt igennem med trærens
Skrub godt igennem med trærens. Det gør det efterfølgende arbejde meget nemmere.
Skrab olierester væk
En ziehklinge, der kan købes i de fleste byggemarkeder, er rigtig god til at skrabe gamle olierester af med. Den kan komme ind i de fleste hjørner og kanter. Skrab forsigtigt alle gamle olierester af møblet.
Brug børste med messinghår til blødt træværk
Når du skal fjerne skidt og snavs mellem lamellerne på sæde og ryglæn på blødt træ som lærk og fyrretræ, er en børste med messinghår særdeles effektiv.
... og børste med stålhår til hårdt træværk
Hvis havemøblerne er af hårdt træ som teak og mahogni, er en børste med stålhår bedst til at fjerne skidt og snavs mellem lamellerne på sæde og ryglæn.
Så skal der slibes
Slib møblerne med sandpapir korn 120. Brug grovere sandpapir, hvis der er store ridser og hakker. Slib med årerne på begge sider af sæde og ryglæn, altså på undersiden.
Husk at slibe mellem lamellerne
Det er vigtigt også at slibe mellem lamellerne. Tag et stykke sandpapir på ca. 50 cm, og træk det op og ned imellem lamellerne.
Efterspænd bolte og skruer
Husk at efterspænde bolte og skruer, så havemøblerne ikke er vakkelvorne.
Så skal der olieres
Du kan med fordel oliere med en helt almindelig frysepose fra køkkenskuffen. Der er ikke noget oliespild, fordi posen ikke suger de dyre dråber olie. Posen hænger ikke fast i træværket og trevler ikke. Og fryseposen kan ikke selvantænde, som almindelige klude kan.
Brug en pensel til detaljerne
Hvis du ikke kan påføre olien ensartet med plastikposen, kan du bruge en pensel mellem lameller og ved detaljerne.
Færdigt arbejde
Efter at have tørret i ca. 6 timer er den færdigbehandlede stol af teaktræ nu klar til brug. Læs bag på oliedunken, hvis du er i tvivl om, hvornår du kan bruge havemøblerne efter oliering.
Nyd detaljerne
De mange detaljer på en oliebehandlet stol af træ fremstår meget flottere og tydeligere efter en omgang slibning og oliering.
Andre fif til havemøbler af træ
Her til sidst et par gode råd, som kan forlænge levetiden for havemøbler af træ:
- Sæt havemøblerne og bordet på skrå, når de ikke bruges, derved kan vandet lettere løbe af, når det regner.
- En stor parasol kan skåne træværk mod de skrappe uv-stråler.
- Læg evt. en voksdug på bordet i perioder med meget regn – det skåner bordpladen.
- Havemøbler, der står direkte på jorden, bliver meget opfugtede på benene. Stil dem helst på fliser eller brædder.