Spørg Bolius

Ventilation/udluftning i hus med gulvvarme (naturgas)

Hej, Nu er det ved at blive koldt og min kone og jeg diskuterer igen om "ventilationskanalerne/ udluftningskanalerne" i mange af huset vinduer skal være åbne eller lukkede. Mit udgangspunkt er, at der ikke skal "fyres for fuglene" altså skal kanalerne være lukkede, hvis det er så koldt, at der pumpes varme ud til et rum. Udluftning i et hus med gulvvarme sker 30 minutter hver dag med godt gennemtræk. Min kone mener derimod at kanalerne skal være åbne hele tiden, da det ellers bliver fugtigt og begynder at lugte. Kan i hjælpe os?

Den bedste form for udluftning I kan lave, er den såkaldte ”husmor udluftning” (som jeg kalder den). To til tre gange om dagen åbnes vinduer/døre på vid gab og der skabes et godt gennemtræk i blot 10-15 minutter ad gangen – om vinteren kortest tid og længst i overgangsperioderne. Dette er uden tvivl det bedste, og de klare anbefalinger for alle indeklimaeksperter.
Man skal dog ikke gøre det i for lang tid, for så begynder man netop at afkøle vægge, gulve og lofter for meget, og så begynder varmeregningen at vokse, idet man skal varme det hele op på ny.
Hvis man er hjemme hele dagen, og desuden vasker tøj, rengører eller på anden måde ”producerer” en masse fugt i huset, (mange beboere) så kan det måske være nødvendigt med endnu hyppigere udluftninger.
Alt dette kontra friskluftventilerne – disse ventiler er ganske gode at have og bruge, og særligt i overgangsperioderne. Men man må ikke sætte sin lid til at disse små sprækker alene kan udgøre det for husets ventilation.
Omvendt, når det er meget koldt, så kan man opleve direkte kuldetræk fra disse åbninger, og man risikerer netop at underkøle vinduesrammer og karme mv. som dermed får en temperatur under dugpunktet. Hermed dannes der kondens på vinduerne, og det nedkøler selvsagt huset mere end det ventilerer.
Så både og, kan man sige. Lad dem endelig stå åben, hvis I er væk i længere tid i løbet af dagen, (og dermed ikke får luftet ud) men ellers så forlad jer på god almindelige udluftning, og luk ventilerne når det er meget koldt udenfor.
Håber det kan give ro på gemytterne derhjemme.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden