Spørg Bolius

Vi kan ikke være på terrassen, når solen skinner, på grund af naboens nye tagsten – hvad gør vi

Hej Bolius

Vores nabo har lagt ædel engoberede tagsten på i en glans 29. Vi bor i et villakvarter, men kan ikke holde ud at være på terrassen, når solen skinner. Han er bygningssagkyndig og ved, hvad det drejer sig om.

Vi har en gammel lokalplan hvor der står, at det skal være enten tegl eller brune tagsten. Kommunen fralægger sig ethvert ansvar og siger, vi er nødt til at køre en civilsag. Er det korrekt? Og hvis det er sådan, kan I så hjælpe med navne på advokater, som har forstand på sådan noget?

Både vores terrasse og stue og køkken vender ud mod hans tag. Det har ikke været i nabohøring. En anden beboer på vejen fik for 4-5 år siden afslag på at måtte lægge sort glaseret tegl på, men ved nabohøring dengang fik han dispensation til en sort alm. tagsten. Han spurgte først og fik afslag.

Vores nabo har bare gjort det velvidende om, at det ikke er så godt. Han har tilbudt os at betale for film på alle vores vinduer, som vender ud mod hans tag. Det har vi sagt nej til.

I kommunen har man taget en politisk beslutning i 2010 på en byrådsmøde, at man ikke anbefaler over glans 14, men når man så alligevel lægger en glans 29 på, så siger kommunen, at de ikke kan gøre noget. Kan det være rigtigt?

På forhånd tak!

Mvh. Connie M

Hej Connie M

Hvis der ikke er bestemmelser i lokalplan eller på anden måde for tagbelægningen, så kan kommunen nok ikke gøre så meget. Hvis det, byrådet har vedtaget om at anbefale at undgå glans, der er højere end 14, alene er en anbefaling, så er det i forhold til kommunen ikke lovstridigt ikke at følge anbefalingen med mindre, det er et krav, der stilles i fx byggetilladelse.

Normalt kræver udskiftning af tag på et enfamiliehus ikke byggetilladelse med mindre, der er krav i fx Bygningsreglementet, lokalplan eller andre bestemmelser, der ikke kan overholdes, og derfor skal dispenseres fra.

I skal være opmærksomme på, at generelt betegnes glans 10-30 som halvmat, mens glaserede tagsten har en glans på 90 og opefter - se mere om, hvordan produkternes glans kategoriseres, fx her: Tag med omtanke

Vi har desværre ikke mulighed for at anbefale enkelte advokater eller andre specifikke rådgivere.

Der skal en del til for, at gener af reflekser fra taget overskrider "den naboretslige tålegrænse". Men som du også kan læse i artiklen herunder kan generne ved reflekser fra tagsten i særlige, grelle tilfælde overskride den grænse for, hvad man som nabo i et tætbebygget villakvarter må forventes at leve med (tåle).

Det vil så altid kræve en civil retssag, og vil så altid kræve en afgørelse ved retten af de helt konkrete forhold. Som det er sket i denne sag, I måske har læst om: Dom fra Højesteret: Omstridt skinnende tegltag må ikke genere naboen

Læs mere om de regler, der generelt gælder, i artiklen her: Må naboens solceller eller nye tagsten blænde?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden