Spørg Bolius

Vil bygge nyt hus med kælder, bliver advaret om problemer - men kan moderne kælder sikres mod vand og fugt?

Hej Bolius

Vi har et hus forholdsvis tæt ved vandet. Vi ønsker at rive huset ned og bygge et nyt. I den forbindelse ønsker vi at bygge en kælder. Huset har haft en kælder indtil nu. Huset ligger rimelig tæt på strand og en sø. En af vores venner fra bygge branchen varslet os med oversvømmelse om 20-30 år i området med mindre kommune gør noget i takt med tiden.

Vores spørgsmål er hvor sikkert er det at bygge en kælder?

Er de nye metoder omkring bygning af en kælder sikker mod fugt/oversvømmelse?

Hvad mener I omkring bygning af kælder når man bygger et nyt hus.

Ser frem til at høre fra Dem.

Hej med jer

I kan godt få bygget en moderne kælder. Disse er ganske godt sikret imod vand- og fugtindtrængning, og der findes en masse gode systemer til dette. Det er så selvsagt ikke bedre end den valgte løsning og udførelsen.

Kældere i dag er derfor ikke en billig løsning, så man skal virkelig ønske det.

Hertil kommer så ”almindelige” eller banale forhold, såsom oversvømmelser i gaden og på grunden fra skybrud, stormflod etc. Man kan have nok så meget fugtsikring af kælderydervægge mv. men hvis vandet flyder i gaderne, så er kælderen ikke mere tæt end hvad kælderdøre, vinduer mv. er.
Hertil kommer pres på kloakrør, som kan presse vand ind i kælderens gulvafløb, toiletter mv. hvis husets kloakker eksempelvis ikke sikres imod dette.

Så der er bekymringer nok. Men har de projekterende styr på det hele, og lige så den udførende, så kan det sagtens lade sig gøre. Men man skal tænke sig om. Et banalt eksempel på oversvømmelses-sikring er, at der skal laves lidt høje kanter omkring kældervinduer og kældertrappeskakter, således at der ikke løber vand nemt ned, skulle der stå en 10-20 cm vand på grunden.

Har I kigget inde på hjemmesiden der hedder dingeo.dk? Derinde kan I se en masse gode oplysninger om vand og fugtforhold på grunden, blandt en masse andre gode informationer. Her findes der også klimamodeller for fremtidige forhold hvad angår vand og oversvømmelser, herunder risikoen for stormflod.

Held og lykke med det. Og husk at få en bygherrerådgiver med på byggesagen. Og ikke jeres ven, med al ære og respekt for ham. Men prof. og økonomiske forhold skal man ikke blande med venner og bekendte. Og slet ikke når det kommer til byggeri.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden