Spørg Bolius

Tør vi købe dejligt hus i en lavning - der er både omfangsdræn, samlebrød med el-pumpe m.v ?

Hej Bolius.

Hvor forsigtig skal man være, når man tænker på at købe et hus:

Arkitekttegnet hus fra 2008, med en kælder under en del af huset, så der er mere udsigt fra stuen ovenpå. Alt så godt ud, indtil jeg på DINGEO så, at huset og hele grunden ligger i en lavning, hvor der kan samles 0,19 m vand ved kraftig regn. Dog står der, at det ikke er sandsynligt, da der regnes med god nedsivning i jorden. Sælger fortæller til tilstandsrapporten, at der ved indflytning var 1cm vand fra afløb i kælderen, fordi faskine til omfangsdræn og tagvand ikke virkede, angiveligt faskinen lå i grundvand. I stedet blev der etableret en samlebrønd med el-pumpe til kommunal regnvandsledning, og siden skulle der ikke have været problemer.

Hvad tænker I om ovenstående? Skal man helst helt stå af på at købe et hus bygget i en lavning - og så oven i købet med kælder? Det kunne være at invitere til problemer...

mvh Flemming

Hej Flemming

Ja, det lyder jo ikke helt optimalt. Det kunne være sjovt at gætte på vejnavnet. Det hedder sikkert noget med ”dalen”, ”mosen”, ”sø” eller lignende. Og så er der ofte noget om snakken.

Hvis huset er fra 2008, burde selve gulve og vægge være tætte. Og hvis der ikke ses tegn på fugtskader på disse, så er huset nok tørt og tæt nok.

Det vi så ser ved disse huse er, at de så er temmelig afhængige af diverse systemer, lige fra pumpebrønde, omfangsdræn og faskiner. Dette betyder, at der bør udføres løbende vedligehold og service som skal prioriteres og sættes penge af til.

Omfangsdræn skal renses, og kontrolleres. Ligeså med faskinen. Og så der være sikkerhed for at pumpebrønden virker, og at der lyder en alarm hvis den ikke gør.

Hvis du overvejer at købe et hus som dette, så bør få det kontrolleret af en byggesagkyndig OG en kloakmester, før du køber huset.

Håber det giver svar.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden