Se de mulige skader på hus og have under forskellige vindstyrker

Juster vindstyrken ved at trække i den orange cirkel og se, hvilke skader du risikerer på hus og have alt efter, hvor kraftig vinden er. Grafik: Pernille Munk Bandholst

1. Luk samtlige døre og vinduer helt til – også i skuret

Stormen kan let få åbne vinduer til at smække voldsomt eller fange vinden. Det kan smadre dem og forårsage skader på andre bygningsdele. Husk også at få lukket vinduer, som står på klem med hasper på.

2. Tjek taget

Tjek, at antenne, parabol, vindskeder, sternbrædder og tagsten sidder ordentligt fast. Kig på taget og se, om alle sten eller plader ligger på linje. Er det ikke tilfældet, er de skæve plader eller sten sikkert gået løs og skal skiftes eller gøres fast. En tømrer eller en murer kan hjælpe dig med at tilse taget og skifte løse plader og tagsten.

3. Pas på vand

Kontrollér, at alle nedløbsrør sidder ordentlig fast. Fjern blade og skidt fra tagrender og nedløbsbrønde, så evt. ekstra nedbør kan komme væk fra huset. Hav en presenning og et par spande klar, så du kan dække af og mindske skaden inde i loftrummet, hvis stormen skulle rive hul i taget.

4. Fjern grene og træer

Gennemgå træer nær boligen og fjern grene, der kan gøre skade, hvis de knækker. Fæld evt. enkelte træer, hvis de står ret op ad huset – især, hvis der er råddenskab at spore i stammen.

5. Stil løse ting i læ

Sæt grill, haveredskaber, havemøbler, tomme regnvandstønder, fritstående fuglefoderhuse og andre løse ting ind i skuret eller et andet sikkert sted. Rul markiser ind.

6. Gør trampolinen stormsikker

Skil trampolinen ad og stil den ind i skuret eller ned i kælderen. Hvis du lader trampolinen stå udenfor, når stormen kommer, er der risiko for, at den flyver. Følgende ting kan mindske risikoen for det:

  • Brug et stormsikringssæt, hvor du skruer 4 kraftige spiralkroge ned i jorden og fastgør trampolinen med medfølgende nylonbånd.
  • Undgå også en flyvende trampolin ved at stille den i læ, fjerne trampolindugen, vende trampolinen om og lægge noget tungt oven på den, eller læg noget tungt over dens ben.

7. Gør dit hegn sikkert

En storm kan blæse et løst hegn, stakit eller plankeværk omkuld. Skru 2 skråstivere – store brædder eller lignende – fast i stolperne, placér dem skråt fra stolpen og bank dem ned mod jorden. Spænd eller søm selve hegnet bedre fast eller afmontér evt. det, der ikke sidder ordentligt fast. Senere bør du gøre hegnet stormsikkert ved fx at udskifte stolper med råd.

8. Læg flagstangen ned

Flagstænger er skyld i mange stormskader, derfor er det en god idé at tage den ned, inden et kraftigt vindstød gør det for dig.

9. Tjek drivhuset

Forstærk drivhusets konstruktion, pak det ind i industrifilm eller brug billige presenninger til at lave en 'tehætte' til at pakke drivhuset ind i. Luk desuden drivhusets dør og vinduer og sørg for, at løse genstande som havemøbler er sat indenfor, så de ikke blæser ind i – og smadrer – drivhusets ruder.

10. Forbered eventuel afspærring

Hav afspærringsbånd, store spande med sand eller andre redskaber klar, så du kan lave en sikker afspærring, hvis du før eller under stormen bliver nødt til at advare forbipasserende om risikoen for nedfaldne tagsten.

Bliv varslet om storm og skybrud

Det er vigtigt at være oplyst om, når der er storm eller skybrud på vej mod din bolig, dit sommerhus eller et andet sted, du ønsker vejrvarsler for.

Der findes flere virksomheder, der udbyder varsling på mail og som app. Fx: