1. Forbered dig i god tid
  Læg penge til side, inden du flytter hjemmefra, så du har til dit første indskud, lidt møbler og en opsparing til uforudsete udgifter.
 2. Hav altid en buffer
  Har du råd til at betale et nyt indskud, hvis du pludselig bliver nødt til at flytte? En opsparing på tre måneders husleje er et godt udgangspunkt. 
 1. Tal om økonomi – også om dårlig økonomi
  Unge, der ikke har nogen at tale med økonomi om, er mere udsat for at få problemer med gæld. Tal med dine venner og dine forældre om penge – også når de mangler.
 2. Spørg i banken
  Kan du ikke komme uden om at låne penge, så spørg i banken. Den har det samlede overblik over din økonomi, og hvis banken ikke vil låne dig penge, er det tegn på, at din økonomi ikke kan bære det.
 3. Sammenlign priser
  Selvom du har spurgt om et lån i banken, behøver du ikke at vælge bankens tilbud. Brug banken, fordi den har det bedste overblik, og vælg så det billigste tilbud, du kan finde.
 4. Kig på den samlede pris
  Det er ikke nok at se på, at du kun skal betale 149 kr. om måneden for et lån. Du kan ende med at betale det dobbelte tilbage.
 5. Hold øje med dine udgifter
  Det nytter ikke noget at lægge et budget, hvis det alligevel ikke svarer til virkeligheden. Få i stedet overblik over dine faktiske udgifter. Brug en app som fx Spiir eller Home Budget Manager, der kan give daglige opdateringer. En kop kaffe hist og her virker ikke som en økonomisk belastning, men et overblik kan afsløre, at det måske løber op i flere tusinde kroner om måneden. 
 1. Vær på forkant
  Tænk grundlæggende på, at du skal leve for pengene fra sidste måned frem for denne måned.
 2. Overvej alternativer
  Hvad har du behov for penge til? Er det noget, du absolut skal have her og nu? Kan det udsættes? Er der billigere alternativer?
 3. Undgå smålån
  Hvis du har et akut behov for penge og løser det med et forbrugslån eller en afbetalingsordning, bliver din økonomi mere skrøbelig, fordi afdrag og renter fremover vil sluge en del af dit budget, og så bliver det sværere at få råd til både faste og uforudsete udgifter.