10 nemme råd til at holde på varmen

Hvad kan du nemt gøre for at få din bolig til at blive eller føles varmere, når det er koldt udenfor? Få svarene her.

Træk gardinerne for om aftenen. 
Foto: Tommy Verting
Træk gardinerne for om aftenen.
Foto: Tommy Verting
Ryk sofaen, så den ikke blokerer varmen fra radiatoren.
Foto: Tommy Verting
Ryk sofaen, så den ikke blokerer varmen fra radiatoren.
Foto: Tommy Verting
Tjek, om dine vinduer er tætte med papirtesten.
Tjek, om dine vinduer er tætte med papirtesten.
 1. Træk gardinerne og persienner for om aftenen og natten - det er med til at forhindre varmtab fra vinduerne. Om dagen skal du trække gardiner og persienner fra, så den sparsomme sol kan bidrage med varme til rummene.
 2. Hold nogenlunde ensartet temperatur i huset. Det kan føles som træk i huset, hvis nogle rum er meget koldere end andre, og hvis den varme luft trænger ind i de kolde rum, kan det skabe kondens og risiko for skimmelsvamp.
  LÆS OGSÅ: Fugt i soveværelset
 3. Flyt sofaen væk fra radiatoren. Når en sofa eller andre møbler står lige foran en radiator, giver radiatoren mindre varme, og varmen har svært ved at fordele sig ud i rummet. Der bør være en afstand på 15-20 cm mellem radiator og sofa/møbel.
 4. Supplér med varme fra en elradiator. Når temperaturen falder meget drastisk, kan det være svært at opretholde en god temperatur. Dérfor kan du evt. supplere med varme fra en elradiator.
  LÆS OGSÅ: Supplerende opvarmning med oliefyldt elradiator
 5. Læg et tæppe ved sofaen, arbejdspladsen, eller hvor du opholder dig meget - så føles det varmere og mindre fodkoldt.
  LÆS OGSÅ: Hvordan undgår du, at der bliver fodkoldt?
 6. Luft ud hyppigere, men mere kortvarigt, når det er rigtig koldt – så sænkes temperaturen indenfor mindre. Luft ud med gennemtræk 2-3 minutter 5 gange om dagen frem for de normale 5-10 minutter 2-3 gange om dagen. Sluk varmen imens.
  LÆS OGSÅ: 10 gode råd om udluftning om vinteren
 7. Drop den automatiske natsænkning af temperaturen på dit oliefyr eller gasfyr, når det er bidende koldt. Du kan også justere den, så den sænker temperaturen til 20 grader i stedet for 18 grader om natten.
 8. Hasp vinduet både oppe og nede. Mange glemmer eller undlader at sætte begge hasper på vinduet igen - derved slutter vinduet ikke tæt og megen varme ryger ud gennem den øverste del af vinduet.
 9. Test om dit vindue slutter tæt til karmen med papirstrimmel-testen:
  - Åbn vinduet og sæt en papirstrimmel i klemme mellem vinduet og karmen, og luk så vinduet igen.
  - Træk strimlen ind mod dig selv.
  - Hvis strimlen yder meget modstand, og måske endda går i stykker, når du river, er vinduet ret tæt.
  - Smutter den derimod ud meget let, slutter dit vindue ikke tæt nok til karmen, og derved får du kulde og træk i din bolig.
  LÆS OGSÅ: Sådan monterer du let tætningslister
 10. Læg et tæppe eller andet for vinduer og døre, hvor det trækker.


Få styr på de vigtigste opgaver i dit hus og have

Det er vigtigt at holde styr på, hvilke opgaver du skal lave i hus og have, så du undgår besvær og store ekstra-regninger. Med Bolius’ app Husets Kalender kan du nemt holde overblikket.

Hver måned har vores fageksperter udvalgt 3-6 vigtige opgaver. Vi viser dig, hvordan du løser dem, og hvor vigtige de er – og så er appen endda gratis og reklamefri.

Download appen i dag, og gør dit liv som boligejer nemmere.

'Sådan tjekker du, om dine vinduer er tætte'

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab