Indbrudstyve vælger ofte at bryde ind gennem et vindue, når de skal ind i en bolig - gerne et vindue, hvor de kan stå og gemme sig. Faktisk sker to ud af tre indbrud i huse ved at bryde vinduer op.

Men du kan gøre det meget sværere for tyven ved at gøre disse to ting – det er både hurtigt, nemt og billigt og er blandt de bedste måder, du kan sikre vinduerne på. 

Husk, at jo flere ting du gør for at sikre din bolig, jo lavere risiko er der for at få indbrud.

Bo trygt har indhentet priser på de forskellige materialer i efteråret 2019 ved at ringe til låsesmede i Jylland og på Sjælland samt tjekke priserne i forskellige byggemarkeder.

1) Sæt sikringsbeslag på vinduerne

Har du sikringsbeslag indvendigt på vinduet, er det langt mere besværligt for en tyv at brække det op. For beslagene holder vinduesrammen og karmen sammen, så det er svært at bruge fx et koben.

Gør sådan:

  1. Mærk borehullerne af med det medfølgende skabelon.
  2. Bor for – borehullet skal være 1 mm mindre end de medfølgende skruer.
  3. Skru sikringsbeslaget fast.

Der findes en del forskellige sikringsbeslag. Du kan købe dem fx hos låsesmeden og i byggemarkeder. Prisen svinger mellem 30 og 300 kr., en god mellemting koster 150 kr.

2) Skru glaslister fast med sikringsskruer

Med lidt behændighed kan en tyv på ganske kort tid afmontere de glaslister, der sidder udvendigt omkring vinduet, trække glasset ud og derefter kravle ind ad vinduet. Glaslisterne er nemlig ofte sømmet fast eller skruet i med almindelige skruer. 

Vil du undgå, at det sker hos dig, skal du skrue sikringsskruer, der ikke kan skrues ud igen, fast i vinduesrammen. 

Gør sådan:

  1. Mærk op, hvor skruerne skal sidde – der skal være ca. 20 cm mellem dem.
  2. Bor for – husk at bore skråt ind, så du ikke rammer glasset.
  3. Skru sikringsskruerne fast med en almindelig skruetrækker.

Sikringsskruer kan købes i de fleste byggemarkeder. En pakke med 100 skruer koster ca. 200 kr., mens prisen på én sikringsskrue af god kvalitet er ca. 16 kr.

Overvej dette, før du går i gang med at indbrudssikre dine vinduer

Før du går i gang med at sikre dine vinduer, skal du overveje disse to ting:

1) Er dine vinduer så nye, at de allerede har sikringstiltag?

Hvis du har skiftet vinduer efter 2009, er det sandsynligt, at der allerede er indarbejdet en række elementer, der sikrer mod indbrud. Fx kan glasset være limet fast til rammen i hjørnerne, der er flere lukkepunkter, eller rammen er forstærket.

Er dine vinduer så nye, at der stadig er garanti på dem, bør du overveje, om du selv skal foretage sikringstiltag på dem, for det kan ophæve garantien på vinduerne. I stedet bør du kigge på husets omgivelser og evt. indendørs tiltag.

Hvis du er i tvivl, om dine vinduer har sikringstiltag, kan du ringe til producenten. Find producenten ved at åbne dit vindue og finde mærket i falsen (den indvendige ramme). Her står kontaktoplysninger på producenten og ofte også en række tekniske oplysninger.

2) Hvordan er standen på dine vinduer?

Sikringstiltag vil i langt de fleste tilfælde bidrage til at mindske risikoen for indbrud, men i nogle tilfælde er vinduer så gamle, at det ikke kan gøre en forskel. Hvis fx træet i vindueskarmene er nedbrudt og råddent, kan det meget nemt brækkes op, og her vil ekstra sikringsskruer eller lister ikke gøre nogen forskel. 

Overvej i denne situation, om du skal udskifte vinduer, der er i særlig risiko for indbrud.