Der er ingen forbipasserende, naboerne har svært ved at se ind, og der er ingen lås til at gøre det besværligt. Det er tre af grundene til, at indbrudstyve målrettet går efter terrassedøren, når de vil ind i et hus – eller ud derfra.

Hvert fjerde indbrud i huse sker gennem terrassedør, mens hvert femte indbrud i lejligheder sker via en altan- eller terrassedør.

Men du kan gøre livet surt for tyven ved at sætte lås på terrassedøren, skrue glaslisterne fast med sikringsskruer og/eller montere en anslagsskinne på døren. Jo flere ting du gør for at indbrudssikre din bolig, jo lavere risiko er der for at få indbrud.

Se i videoerne, hvordan du gør.

Indsatsen mod indbrud, Bo trygt, har indhentet priser på de forskellige materialer i efteråret 2019 ved at ringe til låsesmede i Jylland og på Sjælland samt tjekke priserne i forskellige byggemarkeder.

1) Montér greb med lås på terrasse- og kælderdør

Med en indvendig lås på terrassedøren bliver det både sværere for en tyv at komme ind og ud. Og det er meget simpelt selv at montere et indvendigt dørgreb med lås med kode. 

Du kan også montere et indvendigt dørgreb med en lås med nøgle. Husk, at nøglen altid skal sidde i låsen, når du er hjemme. I tilfælde af brand er det afgørende, at du kan komme hurtigt ud.

Sådan gør du:

  1. Fjern det gamle dørgreb.
  2. Tjek længden på grebspinden på det gamle dørgreb og det nye – er den nye grebspind længere, så forkort den med en nedstryger eller en vinkelsliber, så den får samme længde.
  3. Skru det nye dørgreb fast med sikringsskruer.

Prisen på et Indvendigt dørgreb til en terrassedør med kodelås svinger fra 250 til 1.500 kr.

Et indvendigt dørgreb med almindelig lås koster 130-1.000 kr.

2) Glas i terrassedøren? Skru glaslisterne fast med sikringsskruer

Hvis der er store ruder i din terrassedør, kan en tyv - lige som med vinduer - hurtigt afliste dem, hvis ruderne er monteret med små søm eller almindelige skruer. Og så er der fri adgang til dit hus.

Men den mulighed kan du hurtigt forhindre ved at skrue sikringsskruer, der ikke kan skrues ud igen, fast i vinduesrammen ved at følge denne opskrift:

  1. Mærk op, hvor skruerne skal sidde – der skal være ca. 20 cm mellem dem.
  2. Bor for – husk at bore skråt ind, så du ikke rammer glasset.
  3. Skru sikringsskruerne fast med en almindelig skruetrækker.

Sikringsskruer kan købes i de fleste byggemarkeder. En pakke med 100 skruer koster ca. 200 kr., mens prisen på én sikringsskrue af god kvalitet er ca. 16 kr.

3) Sæt en anslagsskinne på terrassedøren

For at forhindre, at tyven kan få et koben indimellem døren og dørkarmen på terrassedøren og nemt brække døren op, kan du montere en anslagsskinne på terrassedøren. Skinnen skal monteres på den side, hvor låsen er.

Sådan gør du:

  1. Mål, hvor høj din terrassedør er, og skær anslagsskinnen i samme højde med en vinkelsliber eller en nedstryger.
  2. Montér skinnen på døren, så den går ca. 2 cm ud over døren, så den kan dække rillen mellem karm og dør.
  3. Bor for - borehullet skal være 1 mm mindre end skruerne.
  4. Skru først skinnen i med almindelige skruer, så risikerer du ikke at ødelægge stanglåsen.
  5. Hvis skruerne ikke har ramt stanglåsen, skal du erstatte dem med sikringsskruer.

Du kan købe skinnen hos låsesmeden i færdige længder på 2 meter, hvor der er borede huller i forvejen, mens sikringsskruer kan købes både hos låsesmede og i de fleste byggemarkeder. 

Hvis det skal se lidt pænere ud, kan du male skinnen i samme farve, som vinduesrammen i terrassedøren.

2 meter anslagsskinne til terrassedøren, hvor der er boret huller, kan købes til mellem 700 og 2.000 kr.

Husk dette, før du sikrer din terrassedør mod indbrud

Før du går i gang med at sikre dine terrassedør, skal du overveje disse to ting:

1) Er din terrassedør så ny, at den allerede har sikringstiltag?

Hvis din terrassedør er af nyere dato, er det sandsynligt, at der allerede er indarbejdet en række elementer, der sikrer mod indbrud. Fx kan glasset være limet fast til rammen i hjørnerne.

Er terrassedøren så ny, at der stadig er garanti på den, bør du overveje, om du selv skal foretage sikringstiltag på den, for det kan ophæve garantien.

Hvis du er i tvivl, om terrassedøren har sikringstiltag, kan du ringe til producenten. Du finder frem til, hvem producenten er ved at åbne døren og finde mærket i falsen (den indvendige ramme). Her står kontaktoplysninger på producenten og ofte også en række tekniske oplysninger.

2) Hvordan er standen på terrassedøren?

Sikringstiltag vil i langt de fleste tilfælde bidrage til at mindske risikoen for indbrud, men i nogle tilfælde er terrassedøren så gammel, at det ikke kan gøre en forskel. Hvis fx træet i vindueskarmene er nedbrudt og råddent, kan det meget nemt brækkes op, og her vil ekstra låse, sikringsskruer eller lister ikke gøre nogen forskel. 

Overvej i denne situation, om du skal udskifte terrassedøren med en ny.