3 vigtige råd, før du køber klikgulv

Vælg den rigtige type klikgulv fra starten, så du slipper for fejl og mangler i fremtiden. Læs her, hvilke 3 ting du skal være opmærksom på, når du køber et klikgulv.

Overvejelser før køb af klikgulv

Modsat andre typer gulve, skal der ikke bruges lim, skruer eller søm til at lægge et klikgulv. Det er derfor nemmere at lægge et klikgulv for ikke-fagfolk. Foto: Torben Klint

Før du køber og lægger et klikgulv, er det vigtigt, at du finder ud af, hvilken type klikgulv du kan lide. Undergulvet skal være helt plant, og det anbefales ofte, at der lægges et filt eller andet mellemlag, så gulvet ikke ”klaprer” når du går på det.

Sæt dig ind i lægningsanvisningen og kravene til undergulv for det gulv, du har valgt, så der ikke senere opstår problemer. Slidstyrke og udseende er i den henseende vigtigere end prisen.

Guide: Sådan køber du det rigtige klikgulv uden problemer

 1. Vælg den rette overflade til klikgulvet: Det øverste lag kan være udført i træ eller kunststof. Vælger du et trægulv, så sørg for, at det øverste lag er så tykt som muligt, så du kan slibe det ved skader. En tommelfingerregel er, at et lag på 3-4 mm kan slibes 5-6 gange.
  Du kan også lakere træoverfladen, så det er nemmere at rengøre, men til gengæld kan du ikke reparere et lakeret gulv for ridser og hakker.
  Det samme gør sig gældende for et gulv med kunststof. Det er nemmere at holde, men kan ikke repareres. Det lyder derudover mere plastikagtigt at gå på et gulv med kunststof-overflade.
  Tænk også i slidstyrke afhængigt af, hvor gulvet skal lægges i huset. Er det fx i et rum med meget ’trafik’, eller er der stole, som rykkes rundt mange gange dagligt, kan det anbefales at bruge hårde træsorter som fx ask, bøg og eg. 
  LÆS OGSÅ: Gulvmaterialers fordele og ulemper
 2. Vælg, hvordan klikgulvet skal se ud: Klikgulv kan både ligne brede gulvbrædder, plastiklaminat eller et parketgulv. Vælg den type, der passer bedst til dine behov og husets udseende og indretning.
 3. Mål op og køb ind: Mål rummet, hvor klikgulvet skal ligge, så du ved, hvor meget gulv du skal købe. På pakken kan du se, hvor mange kvadratmeter gulvbelægning, den indeholder. Køb 5-10 procent ekstra, så du har til fejl, uforudsete udfordringer og generelt spild. Husk altid at følge anvisningen i pakken.

LÆS OGSÅ: Valg af nyt gulv

Video: Sådan måler du korrekt ud til nyt klikgulv

Sørg for at opmål dit rum, før du køber klikgulvet. Dermed sikrer du, at du ikke ender med et for smalt eller kort gulvbræt. Det er vigtigt samtidig at tage højde for eventuelle forhindringer i rummer, fx vægge og rør. 

Se her, hvordan tømrer Henrik Læssøe måler korrekt. 

Hvad er et klikgulv?

Klikgulve er normalt bygget op, så hvert bræt består af 3 lag:

 1. Et bundlag af træ
 2. Et midterlag (af fx spånplade, krydsfiner, MDF)
 3. Øverst et trælag på 2,5-5 mm.

Modsat andre typer gulve, skal der ikke bruges lim, skruer eller søm til at lægge et klikgulv. Det er derfor nemmere at lægge et klikgulv for ikke-fagfolk. Gulvet samles ved at klikke brædderne sammen med et låsende fer- og not-system, deraf navnet.

Klikgulve findes i mange forskellige varianter. Fælles er, at selve materialet er meget tyndt og kræver et fast undergulv. Det kan være betongulve (husk i så fald en fugtspærre, så der ikke trænger fugt op fra betonen), eksisterende træ-, laminat-, vinyl- og linoleumsgulve. Er der tale om en ny gulvkonstruktion, kan det også lægges på spån- eller træfiberplader, ligesom et eksisterende ujævnt gulv kan rettes op med tynde spån- og træfiberplader, inden det nye klikgulv lægges.

Klikgulve findes i mange udseender, både i træ, som ligner normale bræddegulve, og andre, som ligner parketgulve eller plastiklaminat.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab