Spørg Bolius

5 års eftersyn, udbedring af svindrevner giver farveforskelle - kan vi kræve at hele rummet bliver malet?

Hej Bolius

Som man ser så mange andre steder i forbindelse med nybyggeri, er der konstateret svindrevner ved samlingerne i beton-elementerne ved 5-års gennemgangen af bygningerne.

Hovedentreprenørens projektleder forklarer at man udelukkende vil lave reparationer af revnerne og male lokalt.. men efter 5 år vil dette utvivlsomt resultere i vægge med meget synlige malingsnuancer.

Er der slet ikke nogen estetisk parameter på sådanne nødvendige udbedringer i et byggeri?
Det svarer jo til at reparere en skramme i en bildør med en spraydåse, i stedet for at male hele døren.

mvh.
Johannes

Hej Johannes

Ja, suk… det er noget jeg kæmper med næsten på daglig basis.

Det er her at byggebranchen og særligt projektsalg er en lidt underlig branche.

Det hedder jo, at de har ret og pligt til at udbedre mangler. Og i den forbindelse er der så ikke egentlige krav til udbedringsløsningen. Selvfølgelig må de ikke reparere med lyserød maling, og de skal gøre alt i deres magt for at udbedre mest skånsomt. Så hvad jeg prøver at sige er, at I har måske ikke krav på en fuld ommaling af hele væggen, men omvendt skal I jo heller ikke acceptere hvad som helst.

Men jo, efter 5 år vil der være nuanceforskelle i en gammel maling og en ny.

For lige at forstå, hvorfor de ikke skal male det hele, så skal man huske på at det kan være svært at vurdere hvor man skal starte og hvor man skal slutte. For de kan da godt male en væg fra hjørne til hjørne, (og det ville da være en bedre løsning). Men skal de så også male de øvrige vægge, og hvad med loftet?

Men som nævnt tidligere, så er det okay med lokale udbedringer. Men som det hedder i maleranvisningen, så skal udbedringerne laves så udbedringen forslettes.

“Det er vigtigt at påføre malingen med det rigtige værktøj og forslette reparationen, så der ikke er et for tykt malingslag på det underlag, der ikke er skadet.

Det kan være nødvendigt at male fra kant til kant, imellem naturlige afgrænsninger, så man undgår farveforskelle midt på fladerne. Det er vigtigt at gøre bygherre eller rådgiver opmærksom på, at hvis man ikke maler fra kant til kant mellem naturlige afgrænsninger, kan pletreparationer blive synlige”.

Denne tekst finder du her: Visuel bedømmelse af malerarbejde

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden