I december laver mange af os julemad, og måske kommer ovn, komfur og køleskab på ekstra arbejde. Derfor er det vigtigt, at du er særlig opmærksom på at undgå forurening af dit køkken, besværlig madlavning, fugt i boligen og unødvendigt strømspild. 

Start med at undgå disse 5 fejl, når du laver decembermad.

1. Emhætten er ikke tændt, når du laver mad i ovnen

Når du laver mad i din ovn, genereres der skadelige partikler, som også ender i selve køkkenet. Partiklerne kan genere luftvejene hos dem, der indånder dem, og de kan være særligt dårlige for mennesker, der har fx kol, astma og hjerte-kar-sygdomme. Derfor er det vigtigt, at du tænder emhætten, hvis du laver mad i ovnen. 

Hvis ovnen ikke står lige under emhætten, er det vigtigt at du lufter ud med gennemtræk hver halve time og desuden holder døren til køkkenet lukket, så partikelforureningen ikke spreder sig til resten af boligen.

Det er generelt en god idé at lufte ud med gennemtræk, når du laver mad. Udluftningen hjælper med at fjerne stegepartikler, der er dårlige at indånde, og damp, der forhøjer luftfugtigheden i boligen. 

2. Risengrød laves kun på komfuret

Lav risengrøden færdig under dynen i stedet for på komfuret. Pak gryden med risengrød ind i dynen, når den har kogt et par minutter på komfuret. Når risengrøden koger færdig i under dynen, undgår du, at den brænder på, og du behøver ikke stå og røre i den hele tiden. Samtidig sparer du strøm. 

Husk at pakke gryden med din opkogte risengrød godt ind i et stort, rent håndklæde, inden du placerer den under dynen. På den måde undgår du, hvis uheldet er ude, at du ikke får risengrød i på din dyne.

3. Intet låg på gryden, når du koger mad

Når du sætter låg på gryden, sparer du op til 50 procent af strømforbruget, da vandet vil koge hurtigere. Du udleder også mindre vanddamp i køkkenet, og nedsætter på den måde risikoen for skimmelsvamp.

4. Julestegen tør op på køkkenbordet

Der er ingen grund til at spilde kulden fra frosne madvarer som and eller gås ved at lade dem tø op på fx køkkenbordet. Læg de frosne varer i køleskabet og lad dem tø op der. Den kolde mad sænker temperaturen i køleskabet, så køleskabet skal bruge mindre strøm.

Husk dog at holde emballage med kød adskilt fra grøntsager og andre emballager i køleskabet. Mad, der tør, kan blive fugtigt, og der kan sive kødsaft ud, som af hygiejniske årsager ikke må blandes med fx friske grøntsager, der spises rå.

5. Du køler ikke madrester og drikkevarer udenfor

Du sparer både energi og plads i køleskabet ved at stille drikkevarer eller madrester udenfor til afkøling i det kølige decembervejr. Pas dog på med at sætte mad ud i frostvejr, da mad skal fryses hurtigt ned for ikke at blive vandet og smagsløst.

Pak madrester i gryder med låg eller plastikbøtter og derefter yderligere ind i en plasticpose, og stil dem hævet fra jorden på en ren overflade, så de er bedre beskyttet mod skadedyr og jordbakterier.

Ifølge Fødevarestyrelsen skal madens temperatur falde fra 65°C til 10°C inden for højst fire timer for at undgå skadelig bakterievækst, så sæt maden ud til nedkøling, så snart I er færdige med at spise. 

Det er også en god idé at indstille en påmindelse fx på telefonen, så du ikke glemmer maden udenfor.