Efterab naturen. Hvis du vil invitere naturen indenfor og få den til at etablere sig, er det bedst at efterabe. Brug for eksempel kun oprindelige sorter. Når man forædler en plante af æstetiske hensyn, går det tit ud over indholdet af nektar og pollen i planterne, som er det, bier og sommerfugle kommer efter. Du kan altid spørge på planteskolen, hvad der er den oprindelige sort.

Køb det dobbelte. Plant gerne det dobbelte af, hvad de anbefaler på planteskolerne. I naturen findes der ikke det, som vi kalder sort jord. Der vil nemlig altid komme en plante og etablere sig på bar jord. At være oppe i højden på en altan eller tagterrasse er det, man kalder et ekstremt sted på grund af blæsten. Det, der tager livet af planter i Danmark, er blæsten. Blæsten accelererer en tørreovnseffekt om sommeren og en chillfaktor om vinteren. Men hvis du planter tæt, så står planterne og passer på hinanden. Hvis man har én lille plante i en lille potte, er sandsynligheden for, at den dør af blæst og tørke om sommeren og rodfrost om vinteren, meget større, fordi vi er højt oppe.

3 gode startplanter til altan og tagterrasse:

1. Sargentæble: Den tilbyder ly til fuglene.

2. Pieris: Er fuld af nektar og pollen til bierne og desuden vindstabil og tørketålende. 

3. Urter: Vild merian, katteurt og isop – de tre planter udgør en nektar-buffet.

Kilde: Boe Sallingboe fra Altan-Alferne og Urbangarden.dk.
 

Skab tryghed. Hvis du vil have fugleliv, skal du skabe et miljø, der virker trygt. Tryghed forstået som ly for de store fugle som skader og krager. Helt overordnet skal man gøre sig umage, når man vil tiltrække dyreliv. Stort er godt, større bedre. Det vil sige, at en stor busk eller et stort træ tiltrækker mere dyreliv end en forkølet gnalling.

Rent drikkevand. Det sværeste at finde for dyrelivet i byen er rent vand. I vandpytter er der partikler fra diesel og cigaretskodder, så hvis du har et vandbad, så kommer der dyreliv. Det er en god idé at stikke en pind eller kviste ned i vandbadet, så også de bestøvende insekter har mulighed for at lande og drikke uden at drukne.

Høje træer

For småfugle er der prestige i at sidde i det højeste træ og pippe, så altanen med de højeste træer får flest småfugle. Natur tiltrækker mere natur, og der er eksempler på, at en altan med mange spurve og blåmejser også tiltrak en spurvehøg. Du kickstarter en positiv spiral ved at parkere dine æstetiske betragtninger og prøve at lave en slags bid af et skovbryn, der er forvitret, hvor det fletter ind i hinanden. Vær bevidst om, at du skaber stedet til pryd eller til fryd. Helt konkret handler det om at plante så mange forskellige planter som muligt, fordi det skaber natur, og fordi natur tiltrækker dyreliv. 

Undgå beskæring

Du kan beskære noget, hvis det stritter i hovedet på dig, men hvis man planter i krukker på en altan, vil tilvæksten vokse det halve af, hvad det ville i en have. Køb derfor væksterne i den størrelse, du håber de vil få, og ikke en lille gnalling. Magien starter i det øjeblik, du har et træ, der er større end dig selv.