1. Større vinduer

Det giver sig selv, at jo større vinduer din bolig har, jo mere lys trænger ind. Med større vinduer får du også en bedre udsigt og kontakt til omgivelserne.

Hvis glasset går helt ned til gulvet, giver det mere dagslys til rummet, og du opnår, at lysrefleksionen fra gulvet bliver større og går i flere retninger.

Overvejer du at få større vinduer, skal du tænke over, at radiatorer kan komme i vejen og evt. skal flyttes eller udskiftes til nye mindre typer. Vær også opmærksom på, at du ikke fjerner bærende elementer, fx stolper eller eksisterende vinduer, fra facaden, når du monterer dem.

Pas på, at der ikke opstår overophedning mod syd og vest. I så tilfælde kan solafskærmning blive nødvendigt.

2. Indendørs vinduer

Indendørs vinduer kan fx sidde over døre og i væggen mellem to rum. Det kan enten være ved facaden eller længere inde i rummet, fx som et glasparti ved en dør. Med indvendige vinduer trækker du lyset længere ind i hjemmet og dermed oplyse områder i boligen, som ellers kan fremstå mørke. Det kan være med til at give lys fra flere retninger i rummet og give et bedre udsyn.

Vinduer i indervægge kan understøtte din indretning eller skabe kontakt mellem de forskellige opholdsrum.

Vær opmærksom på, at du ikke placerer indvendige vinduer på steder, hvor lysgennemstrømningen kan være til gene. Eksempelvis kan lys fra et tv i stuen genere dine børns søvn. Bemærk også, at et vindue ofte ikke lydisolerer lige så godt som en væg.

3. Vinduer med ovenlys og lysskakter

Et ovenlysvindue kan give dig udsigt til himlen og en god fornemmelse af højt til loftet. Løsningen egner sig til at få dagslys ind de steder i boligen, hvor der ikke er vinduer i facaden.

Ovenlys kan være med til at give et bedre indeklima, og monterer du ovenlysvinduer, der kan åbnes, kan e boligen ventileres mere effektivt. Et ovenlysvindue eller en lysskakt sikrer også, at du ikke behøver tænde lyset i dagtimerne, hvilket vil give dig en besparelse på din elregning.

Vær opmærksom på, om tagkonstruktionen kan klare et ovenlysvindue - det bedste er at få en bygningsingeniør til at vurdere det. Bemærk også, at mulighederne for opbevaring på loftet begrænses, hvis lysskakten placeres midt i tagfladen.

Ovenlys kan give risiko for overophedning, så solafskærmning kan blive nødvendigt. Endvidere kan de være svære at åbne, hvis de ikke er udstyret med en motordrevet åbnemekanisme. Rengøring kan også blive en udfordring. Det kan derfor være en fordel at have ovenlysvinduer, der kan tippes, så du kan nå ydersiden indefra.

4. Dagslys fra flere retninger

Det er ofte en god idé at sikre, at der kommer dagslys ind i et rum fra flere retninger end bare gennem et eller flere vinduer i samme 'side' af væggen. Det kan være fx via ovenlysvinduer, lysskakter eller ved hjælp af vinduer i både en syd- og vestvendt væg.

Dagslys fra flere verdenshjørner øger fornemmelsen af plads, øger udsynet til omgivelserne i flere retninger og giver varierende dagslys dagen igennem. Lys fra flere retninger kan også være med til at gøre det nemmere at indrette boligen.

Pas på blænding fra vinduer vendt mod syd og vest. Brug evt. solafskærmning - vælg en løsning, der kan justeres alt efter årstid og lysintensitet.

LÆS OGSÅ:Solafskærmning

5. Lysreflekterende overflader

Når mørke overflader erstattes med lyse overflader, genspejles lyset i stedet for, at de mørke flader absorberer det. Erstatter du mørke flader med lyse inde i boligen, får du mere dagslys.

Teknikken med lyse overflader, der reflekterer lyset videre, fungerer på alle flader: Gulve, vægge, lofter og i vindueslysninger.

Nye isoleringskrav betyder, at nyere huse har tykkere facader, hvilket igen betyder bredere lysninger. Når fladen, der absorberer lysindfaldet, bliver bredere, giver det en god effekt, at denne overflade er lysreflekterende.

Ulempen er, at der kan opstå blænding, hvorved solafskærmning kan blive nødvendigt. Montering af gardiner i dybe nicher kan være vanskeligt.

Omgivelsernes farver har stor betydning for dine refleksionsfarver. En græsplæne giver et grønligt skær, mens efterårsblade giver et gulligt/rødligt skær.

6. Højtsiddende vinduer

Jo højere vinduet sidder i facaden, jo længere kommer lyset ind i boligen, og derfor kan du også nøjes med at tænde lyset mindre og derigennem spare på din elregning.

Høje vinduer giver en begrænset udsigt, men kan til gengæld give et kig til himlen.

Et højtsiddende vinduer fungerer bedst, hvis andre vinduer i rummet er placeret, så de giver en god visuel kontakt til omgivelserne.

Med høje vinduer er det muligt at møblere op ad hele vægfladen.

7. Indsæt vinduer med jernfattigt glas

Brug jernfattigt glas. Jernfattigt glas er mere transparent end almindeligt glas, hvilket bevirker, at flere af solens stråler kan komme igennem det, heriblandt de stråler, som giver D-vitamin til kroppen. Farverne bliver ikke forvrænget gennem glasset, så den blå himmel vil stadig være blå, når man ser den gennem denne type glas.

Der kommer ikke kun mere lys gennem jernfattigt glas, men også mere varme. Så der er større risiko for overophedning i sommermånederne. Desuden er jernfattigt glas dyrere end almindeligt vinduesglas.