Når det er sommer – og specielt i tørre og varme perioder eller decideret tørke – har din have og dine planter brug for ekstra vand. Og det kan blive en dyr omgang, hvis du vander haven uden omtanke. 

Her får du gode råd til, hvordan du kan spare på vandet i haven og holde din vandregning nede. 

1) Vand haven morgen eller aften

Når du vander dine planter, bør det være morgen eller aften, hvor fordampningen er mindst. Vander du midt på dagen i fuld solskin, vil det meste vand fordampe.

2) Drop haveslangen – brug vandkanden

Du kan hurtigt vande dine tørstige planter med din haveslange, men du kan hurtigt komme til at bruge for meget vand, når du gør det. En haveslange bruger typisk 12 liter vand i minuttet. Brug i stedet en vandkande.

3) Vand ikke det, som ikke behøver vand

Du kan spilde masser af vand ved at vande det, der egentlig ikke behøver at blive vandet. Du bør fx ikke vande: 

  • Græsplænen – selv om den bliver gul og vissen i en tørke, vil den i langt de fleste tilfælde komme sig og blive grøn igen, når regnen falder igen.
  • Træer og buske, som er ældre end ca. 3-4 år gamle – deres rodnet er ofte så stærkt, at de selv henter det vand, de har brug for. Hvis bladene begynder at hænge, kan det dog være nødvendigt at vande dem. 

Til gengæld har især nyplantede træer, buske, planter, blomster og afgrøder samt surbundsplanter som rododendron, spiselige urter, roser og planter i krukker brug for vand i sommervarmen. 

4) Få planterne til at bruge mindre vand

Du kan gøre flere ting for at få dine planter til at bruge mindre vand ved at nedsætte fordampningen fra planterne og holde på fugten fra jorden: 

  • Dæk afgrøder og krydderurter i køkkenhave, højbed eller krukker med skyggenet.
  • Dæk jorden rundt om træer og buske med dækbark eller et lag kompost.
  • Spred barkflis, grene eller blade ud over bedene, hvor der er bar jord.
  • Stil dine krukker i skyggen. 

5) Vand nyplantede planter langsomt

Nyplantede træer, buske og planter har brug for meget vand. Du kan både lette dit arbejde, sørge for, at de får den rette mængde vand og spare på vandet ved fx at bruge en siveslange til hækken, vandingsposer til træer eller selvvandere til krukker.

6) Drop badebassinet

Små soppebassiner, deciderede badebassiner eller vildmarksbade kan køle dig ned på en varm sommerdag. Men det kan være dyrt, da de indeholder meget vand. Der kan fyldes 60-120 liter vand i et lille soppebassin, mens de største badebassiner kan indeholde 40.000 liter vand.

7) Genbrug regnvand

Opsaml’ regnvand, når det regner, så du kan bruge det senere. Du bruger ikke mindre vand ved at vande dine planter med indsamlet regnvand, men du belaster ikke vandværket eller din vandregning ved at gøre det. 

Du kan opsamle regnvand i en: 

  • regnvandstønde.
  • regnvandstank eller palletank.
  • regnvandsanlæg med nedgravet tank.