Hvis det er koldt i din bolig, skyldes det typisk, at den er dårligt isoleret, er utæt eller har kuldebroer, der kan lede varme ud og kulde ind.  

Det kan kræve et større arbejde, hvis det skal ordnes, men er det koldt nu og her, er der flere simple ting – de fleste helt gratis – du kan gøre for at holde på varmen.  

Her får du 7 nemme råd.

1. Træk gardiner og persienner for om aftenen og natten

Det er med til at forhindre varmetab fra vinduerne. Træk gardinerne og persiennerne fra om dagen, så solen kan bidrage med varme til rummene.

2. Hold en nogenlunde ensartet temperatur i huset

Det kan føles som træk i huset, hvis nogle rum er meget koldere end andre, og hvis den varme luft trænger ind i de kolde rum, kan det skabe kondens og risiko for skimmelsvamp.

3. Flyt sofaen væk fra radiatoren

Hvis din sofa eller andre møbler står lige foran en radiator, giver radiatoren mindre varme, og varmen har svært ved at fordele sig ud i rummet. Sørg for, at der er mindst 15-20 cm mellem radiator og sofa/møbel.

4. Brug et tæppe, tykke sokker eller varme sutsko

Hvis du fryser om fødderne, kan det føles endnu koldere end det rent faktisk er. Er der fodkoldt i dit hjem, kan du derfor få det til at føles varmere ved at tage tykke sokker eller sutsko på, eller tage et tæppe over fødderne.

5. Luft ud hyppigere, men mere kortvarigt, når det er rigtig koldt

Ved at lufte ud i kortere tid end normalt, sænkes temperaturen indenfor mindre. Luft ud med gennemtræk 2-3 minutter 5 gange om dagen frem for de normale 5-10 minutter 2-3 gange om dagen. Sluk varmen imens.

6. Test om dit vindue slutter tæt til karmen med en papirstrimmel

Sådan gør du: 

  • Åbn vinduet og sæt en papirstrimmel i klemme mellem vinduet og karmen, og luk så vinduet igen. 
  • Træk strimlen ind mod dig selv. 
  • Hvis strimlen yder meget modstand, og måske endda går i stykker, når du trækker i den, er vinduet tæt. 
  • Smutter strimlen derimod ud meget let, slutter dit vindue ikke tæt nok til karmen. Det skyldes, at tætningslisterne er nedslidte eller defekte, og det betyder, at du nemt får kulde og træk i din bolig. Udskift derfor tætningslisterne. 

7. Læg et tæppe eller andet for vinduer og døre, hvor det trækker

Med et tæppe eller en tyk pude bliver det vanskeligere for kulden at trænge ind. Det er vigtigt, at du kun har det liggende i kortere perioder, da der ellers er risiko for kondens og fugtophobning.  

Den allerbedste løsning er at montere nye tætningslister som nævnt ovenfor, men det er et lidt større arbejde, og et tæppe kan derfor være en fin løsning nu og her.