Spørg Bolius

Afløb gennem etageadskillelsen til underboen - kræver det tilladelse?

Skal der søges byggetilladelse ved flytning af afløb. Overbo har installeret afløb til underbos faldstamme i badeværelse uden tilladelse fra bestyrelse eller kommune eller underbo.

Mvh Dorte

Kære Dorte.

Jeg går ud fra der er tale om en lejlighed i et etageboligbyggeri.

I Bygningsreglementet er angivet en vejledning til de administrative bestemmelser i reglementet. Her den gældende udgave af Eksempelsamling om ombygninger og andre forandringer - (etageboligbyggeri samt enfamiliehuse, dobbelthuse, rækkehuse og sommerhuse) Ombygninger og andre forandringer der kan udføres uden ansøgning om byggetilladelse

Heri fremgår det af punkt 2.2, Tabel 2: Eksempler på ombygninger og andre forandringer i etageboligbyggeri, der kan udføres uden ansøgning om byggetilladelse

Udvidelse af wc-rum med bad, hvor der sker ny rørgennemføring gennem etageadskillelse.

Forudsætter bl.a., at gennemføringen udføres med brandtætninger, der har samme brandmodstandsevne som den pågældende bygningsdel.

Forudsætter bl.a., at evt. ændring i etagedæk retableres på tilsvarende måde som eksisterende etagedæk.

Nyt badeværelse eller wc-rum i andet rum, hvor der sker ny rørgennemføring gennem etageadskillelse.

Forudsætter bl.a., at gennemføringen udføres med brandtætning, der har samme brandmodstandsevne som den pågældende bygningsdel.

Forudsætter bl.a., at evt. ændring i etagedæk retableres på tilsvarende måde som eksisterende etagedæk.

Der er lavet mange rettelser i dette gennem de seneste par år.

I tidligere version af BR18- reglement (10/3- 30/6 2020) fremgår det af vejledningen pkt 2.2.4 § 5: Byggeri, der er undtaget fra krav om byggetilladelse

I § 5 er oplistet en række typer af byggeri, som kan udføres uden ansøgning om byggetilladelse, men som fortsat er omfattet er bygningsreglementets tekniske bestemmelser. Det betyder, at byggeri, der er omfattet af § 5, i udgangspunktet skal overholde regler om byggeret og samtlige tekniske bestemmelser i bygningsreglementet, der er relevante for det pågældende byggeri, medmindre andet følger af § 6. Bestemmelsen omfatter både nyopførelse af visse bygningstyper og ombygningsarbejder i eksisterende byggeri.

Ombygninger og andre forandringer i andet eksisterende byggeri, som ikke ændrer eller påvirker de bærende konstruktioner, forudsætningerne for bygningens brandstrategi samt bygningens fælles installationer. Ombygningen eller forandringen må ikke medføre en væsentlig anvendelsesændring eller en udvidelse af etagearealet. For etagebyggeri, er det alene ombygninger og forandringer inden for den enkelte enhed, der er omfattet af bestemmelsen.

Bestemmelsen omfatter alene ombygninger og andre forandringer, der ikke medfører en udvidelse af etagearealet eller en væsentlig anvendelsesændring. Ombygningerne og forandringerne skal forsat opfylde de tekniske bestemmelser i reglementet, medmindre andet følger af § 6.

Ombygninger i etagebyggeri, der påvirker bebyggelsens fælles installationer, herunder nyetablering af badeværelser eller ændringer i ventilationsanlægget, er ikke omfattet, og der skal derfor søges om byggetilladelse.

Se også:

Vejledning om installationer i eksisterende bygninger - Bygningsreglementet

Derved er der for nuværende ikke umiddelbart krav om byggetilladelse ved flytning af afløb. Men lovgivningen er kompleks, og jeg vil anbefale dig at rette henvendelse til kommunen, og høre hvad der er/var gældende på det tidspunkt afløbet blev tilsluttet. 

Der er muligvis regler eller retningslinjer for dette i jeres vedtægter eller lignende - her bør du rette henvendelse til bestyrelsen for jeres forening.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden