Spørg Bolius

Regler for gulvafløb i bad - har mureren eller forsikringsselskabet ret?

Kære bolius

Jeg har et spørgsmål til byggereglementer.

I vores hus fra 1905, som vi overtog for 2 år siden, er vi af en murer blevet gjort opmærksomme på, at vores badeværelsesgulv er ulovligt ifølge Bygningsreglementet af 2008, da der ikke er afvanding til afløb fra hele gulvet i vores badeværelse.

Vores forsikringsselskab mener, at gulvafløbet er lovligt. Derfor vil jeg høre om i kan hjælpe mig med en konkret lovtekst der påviser at dette ikke er tilfældet, såfremt det i jeres øjne heller ikke er lovligt.

Jeg vedhæfter et billede af dette hvor i kan se, at der kun er afvanding fra badeværelsesgulvet i brusenichen. Der er ikke afvanding fra det øvrige gulv, samtidig med at det øvrige gulv er på samme niveau som resten af 1. salens gulv (dvs. ingen kant der holder eventuelt vand tilbage).

Håber meget i kan hjælpe mig – det vil jeg være meget taknemlig for.

Kære Louise K S

Om mureren eller forsikringsselskabet har ret kommer an på hvornår badeværelset er opført, rummet skal være lovligt efter de regler (det Bygningsreglement) der var gældende da badeværelset blev opført eller gennemgribende renoveret.

I BR08 (Bygningsreglementet  2008) blev indført  at hvis der er opkant til bruseniche skal der være 2 gulvafløb i rummet.

Så ældre badeværelser (fra før 2008) ofte udført med opkant ved brusenichen og kun et gulvafløb - det er uhensigtsmæssigt, men ikke ulovligt.

Så det er et spørgsmål om hvornår badeværelset blev udført - for det har tidligere været lovlig kun at have gulvafløb i brusenichen selvom der er opkant.

Hvis i vil bygge om eller gennemgribende renovere badeværelset, ved fx at lægge nyt gulv - skal de nu gældende regler overholdes.  Som jeres murer siger, skal der enten etableres et gulvafløb i den øvrige del af badeværelset - eller opkanten fjernes så gulvet i brusenichen (med gulvafløbet) bliver ud i et med det øvrige gulv, så vandet uhindret kan føres til afløbet. Men det vil så medføre at regler omkring højdeforskel mellem gulvafløb og trægulv, samt regler for afstand overkant gulv i badeværelse og trægulv/underkant bundstykke skal opfyldes.

Læs mere her: Love og regler om badeværelser

Og find praktiske anvisninger på hvordan det kan udføres så reglerne overholdes i publikationen "By og Byg Anvinsning 252 - Vådrum" som kan købes fx via Molio: Vådrum

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden