Aloe er en slægt på over 300 arter, og blandt dem er Aloe Vera nok er den mest kendte og elskede. Ud over at være en meget populær stueplante, er Aloe Veraen også kendt for sine helende egenskaber, som flittigt bruges i lægemidler og helseprodukter. Det er her den geleagtige kerne i bladene, som bruges bl.a. i cremer og til behandling af forbrændinger.

Aloe Vera er en sukkulent, hvilket betyder, at den lagrer vand i sine blade til de tørre perioder. Den er let at kende på de tykke, saftfulde og spidse blade med lyse, halvbløde torne langs bladranden.

Bladene vokser i en roset på en kort stamme, og Aloe Vera planten bliver da typisk heller ikke meget højere end ca. 50 cm.

Placering

Alle planter har brug for lys, men der er meget stor forskel på, hvor meget de kræver eller kan tåle. Sukkulenter, som Aloe Vera her, kan tåle meget lys, men pas på med at stille dem et sted, hvor den får direkte sol hele dagen. Den kan sagtens stå i direkte sol i nogle timer, men bliver det for længe, risikerer du, at bladene bliver brunlige. Placér den derfor hellere et sted, hvor der er indirekte lys det meste af dagen.

Om sommeren kan Aloe Vera i øvrigt sagtens tåle at stå udenfor. Vær dog opmærksom på, at det kan være nødvendigt at stille den under halvtag, hvis der kommer en lang periode med regn. Rødderne tager skade af at stå for længe i fugtig jord.

Du kan tage planten ind igen hen på sensommeren, når temperaturen begynder at falde. Aloe Vera kan dog tåle temperaturer helt ned til 5 grader og trives derfor også fint i fx en kølig udestue hen over vinteren. Den skal bare stå så lyst som muligt.

Står planten lyst og køligt vinteren igennem, kan du endda være heldig, at den kvitterer med en blomstring. I løbet af vinteren vil en op til 1 meter høj blomsterstand vokse frem og blomstre med små orangegule og rørformede blomster.

Vanding

Ligesom kaktusser kræver Aloe Vera heller ikke meget vand. Deres kødfulde blade sørger for, at de har en god vandreserve, og de har fra naturens hånd en meget lille fordampning.

For meget vand kan derimod skade planterne og i værste fald tage livet af dem. Både rødder og det nederste af planten vil rådne, hvis jorden er for fugtig over længere tid.

Lad derfor jorden tørre ud mellem vandingerne, og vand i underskålen så planten selv kan suge det vand, den skal bruge. På den måde beskytter du også planten for fugt omkring rodhalsen/det nederste af planten. Du kan nøjes med at vande med 1-2 ugers mellemrum i vækstsæsonen (marts til oktober) og én enkelt gang om måneden i vinterhalvåret.

Gødning

Alle planter har behov for næring, og da der indenfor i dit hjem ikke sker en naturlig tilførsel af nærringsstoffer, må du hjælpe dine planter lidt på vej.

Dette gøres ved at tilføje nærringstofferne direkte i potterne. Det kan fx være ved flydende gødning, der tilsættes vandingsvandet. Eller gødningspinde, der stikkes i jorden. Men ligesom med vandingen, kræver Aloe Vera ikke lige så meget gødning som så mange andre stueplanter.

Gød Aloe Vera ved hver 2. eller 3. vanding i vækstsæsonen og undgå helt at gøde om vinteren. Mængden af gødning kommer selvsagt helt an på, hvilket produkt du bruger. Der findes speciel gødning til sukkulenter og kaktusser, og her skal du bare følge anvisningen på produktet. Du kan også bruge den gødning, du bruger til dine andre stueplanter. Men her er tommelfingerreglen, at der skal bruges den halve mængde af det produktets doseringsvejledning anbefaler.

Ompotning og formering

Med et par års mellemrum vil din Aloe Vera typisk have brug for en ompotning. Du kan se om din plante har brug for mere plads ved at kigge på rodnettet. Løft forsigtigt hele planten op af potten. Hvis rødderne er vokset helt ud til pottens kant og måske ligefrem er begyndt at vikle sig rund langs kanten, skal du ompotte til noget større. Du kan også komme ud for, at der næsten ikke er mere jord tilbage i potten, eller at rødderne ligefrem er begyndt at vokse ud gennem hullet i pottens bund. Dette er tydelige tegn på, at der er brug for en ompotning.

Det rette vækstmedie til Aloe Vera er porøst og vel drænet. Som nævnt tåler rødderne ikke at stå fugtigt for længe. Der findes forskellige vækstmedier specielt udviklet til sukkulenter og kaktusser - både med og uden muld. Fælles for disse er, at de er porøse og mindsker risikoen for rådskader.  Bruger du almindelig pottemuld, kan du blande sand eller grus i 1:1. Dvs. halvt pottemuld og halvt sand eller grus. Du kan også bruge knuste lecakugler for at skabe et porøst og drænende vækstmedie.

Med hensyn til formering foregår det ved, at du tager fat i de sideskud, som en sund plante typisk vil sætte mange af. Træk forsigtigt de små skud op, og plant dem over i en ny lille potte. Potten skal ikke være for stor, men husk at potte om efterhånden som planten vokser. Vækstmediet skal ligesom til de store planter være porøst og vel drænet.