Sukkulenter er de seje i planteverden - de er nemme at få til at lykkes, de kan overleve temperatursvingningerne i vindueskarmen og de findes i alverdens farver og former.

Her kan du få gode råd og inspiration, så du selv kan få flotte sukkulenter.

Kan overleve i vindueskarmen

Sukkulenter er almindelige i områder med meget lidt nedbør, høj varme og stærk sol, men det er en skrøne, at sukkulenter kun lever i tørre, støvede landskaber - de findes i det mest af verden og i mange forskellige klimazoner.

- De sukkulenter, vi køber i Danmark og har i stuerne, stammer oftest fra subtropiske klimazoner som Sydafrika og Sydamerika, og mange vokser i klippesprækker, mellem sten eller i jord, der hovedsageligt består af grus, og hvor der findes en meget ringe mængde næringsstoffer, forklarer Gregory Bryan Kobett, der er landskabsarkitekt og indehaver af Paradehusets Tegnestue.

- Og fordi de er vant til at klare sig under svære og afvekslende forhold, så trives en del af dem i de danske vindueskarme – tæt på kolde ruder og radiatorer, der varmer løs.

LÆS OGSÅ: Få gang i dine middelhavsplanter efter vinteren

Er en kaktus en sukkulent?

Kaktusser og sukkulenter hører til forskellige familier, Cactaceae og Crassulaceae, der dog er tæt relateret - og mange arter og slægter af begge.
Alle kaktusser hører til sukkulentfamilien, men der findes mange sukkulenter, som intet har med kaktusfamilien at gøre.

En af forskellene er, at kaktusser er tæt besatte med areoler og har ’uldne’ knopper med torne eller hår, mens sukkulenter er glatte i overfladen og ofte bløde på bladene. Vandet i kaktusser oplagres i hovedstænglen – hos sukkulenter opbevares vandet i bladene.

Placér sukkulenterne så lyst som muligt

De fleste sukkulenter er vant til kraftig lysintensitet og højere temperaturer. I vores boliger skal planterne derfor placeres så lyst som muligt, fx i en sydvendt vindueskarm med god varme.

Men det er vigtigt, at selve urtepotten ikke står i brændende sol. Det udtørrer jorden for hurtigt, så rødderne ikke kan suge vand. Husk også at lufte ud, så planten får ilt – men pas på, den ikke får træk.

Andre sukkulentsorter vil have skygge i en øst- eller vestvendt vindueskarm med lidt køligere temperaturer. Du kan se på planten, om den trives. Med for lidt lys bliver planten tynd og bleg, mens den folder sig ud og bliver kompakt, farverig og stor, når den får lys nok.

LÆS OGSÅ: Dyrk kødædende planter i din vindueskarm

Se billeder af forskellige sukkulenter og deres vækstbetingelser herunder:

Stil sukkulenter ud til sommer

Sukkulenter elsker at komme udendørs om sommeren og trives godt på en solrig plads, udplantet i et stenbed eller i en krukke på trappen. De bliver ganske enkelt kun smukkere af det.

- Sørg blot for, at de er plantet i en porøs pottemuld blandet med sand. De må ikke stå i en underskål fyldt med vand efter et regnvejr, og de bør stilles under et halvtag, hvis det er en meget regnfuld periode, fortæller Gregory Bryan Kobett.

Sukkulenterne kan klare høje temperaturer om sommeren. Bare sørg for, at de står lyst, hvis de også står varmt. Når efteråret kommer, skal du flytte planterne til et lyst og køligt sted (6-12 grader), da den lave temperatur får blomsterdannelsen hos mange sukkulenter til at lykkes bedre.

LÆS OGSÅ: Dyrk dine egne sjældne sommerblomster

Husk udtørring mellem hver vanding

I vækstperioden, dvs. om sommeren, skal sukkulenterne have vand regelmæssigt – op til et par gange om ugen.

Dog kan du med fordel lade dem tørre helt ud mellem vandingerne, da det nedsætter risikoen for råd og svamp i planten. Husk at gennemvande planten og ikke blot sjatvande den af og til.

Lad planten suge vand op fra en underskål, indtil hele jordklumpen er fugtig. Bland evt. halv styrke gødning i vandet, hver anden gang du vander.

I takt med at lyset forsvinder, går sukkulenterne i væksthvile, hvis de står køligt. Vintervandingen skal derfor være meget sparsom og sjælden, da sukkulenterne ikke skal gro i denne periode.

Plant sukkulenterne om hvert andet år

Porøs jord er altafgørende. Sukkulenternes rodnet får tilstrækkeligt luft, og der ophobes ikke vand, da det hurtigt kan løbe væk.

Det har du brug for:

  • En grov pottemuld – gerne med lidt spagnum i
  • Grus eller groft sand – tilsæt lidt leca
  • Brug ca. 50 pct. af hver
  • Bland godt sammen med fingrene

Husk, at der skal være et hul i bunden af potten, som kan fungere som dræn, så planten kan kome af med overskydende vand. Potteskår i bunden under jorden kan også fungere, idet overskydende vand kan fordampe fra hulrummet mellem skårene.