Alt for højt energiforbrug, både el og varme – hvordan får vi hjælp til hvordan vi bedst kan spare?

Hej Bolius

Jeg har brug for råd om valg af energikonsulent. Konkret drejer det sig om reduktion af udgifter til el og varme i vores bolig. Vi har træpillefyr, som er 1½ år gammelt, men forbruget er fortsat ret højt. Desuden har vi et højt forbrug af el, som vi gerne vil have reduceret.

Hvordan vælger jeg en energikonsulent?

Hvor finder jeg sådan en?

Og hvad skal jeg være opmærksom på ved mit valg.

Med venlig hilsen

Lillian B

Hej Lillian B

Der er flere forhold som har indflydelse på jeres forbrug af både varme og el.

Hvis først vi ser på varmeforbruget, er det dels afhængigt af hvor godt huset er isoleret (gulv, vægge, vinduer, tag), og dels hvilken varmeforsyning der bruges. Hvis huset ikke er særligt godt isoleret, vil man miste meget varme, og det kan derfor være en god ide at få belyst i hvilket omfang de forskellige bygningsdele er isoleret. En efterisolering af fx loftet, kan have stor betydning for varmetabet og dermed varmeforbruget.

Selv om jeres træpillefyr kun er 1½ år, kan det godt være indstillet eller dimensioneret forkert, dvs. at det fx producerer mere varme end huset kan aftage. Om det kan indstilles anderledes eller om det skal udskiftes, er derfor noget der skal kigges på.

På det efterfølgende link finder du vores Energirenoveringsguide som indeholder en masse artikler om blandt andet efterisolering. Under menuen ’Sådan kommer du i gang’ finder du desuden link til SparEnergi’s hjemmeside, med en liste over energikonsulenter. Du kan med fordel vælge en energikonsulent, som har kendskab til træpillefyr eller som samarbejder med nogle som har. Energirenoveringsguiden

For at spare på elforbruget, er du nød til at få undersøgt hvad der bruges el på. Selvfølgelig er der alt det el I forbruger i huset til fx lamper, elektronik og hårde hvidevarer. Hvis flere af disse er ”strømslugere”, kan du ved en optimering spare mange penge. Det kan være alt fra at skifte elpærer til at købe et nyt køleskab. På en række biblioteker landet over, kan du låne en ’elmåler’.
Se hvordan den anvendes i videoen i vores artikel på dette link: Hvordan måler du dit elforbrug?
og se listen af biblioteker hvor den kan lånes på dette link:Her kan du låne en elmåler.
Der er også muligt at købe en i et byggemarked.

Jeres træpillefyr, varmtvandsbeholder, cirkulationspumper og måske el gulvvarme, kan også bruge meget strøm. Dette vil en energikonsulent også kunne vurdere ved en gennemgang af huset.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Vi gør dig klogere på at eje eller leje

Tema om ejere og lejere

På nogle punkter minder boligejere og -lejere meget om hinanden, på andre punkter ikke. Med en ny, stor undersøgelse fra Realdania og Videncentret Bolius, er vi dykket ned i emnet og ser på de mange forskellige og lighedstræk der er mellem de to mest almindelige boligformer.

Stort tema i magasinet Bolius

I magasinet Bolius kan du læse et stort tema om ejere, lejere og andelshavere. Læs om forskellene, udviklingen og om fire familier, der bor på hver deres måde. 

Læs magasinet gratis

Vi gør dig klogere på haven netop nu

Gør haven vinterklar

Podcast: Mig og min have

Episode 8: Hæk og busk

Hækken er ærkedansk. De findes i stort set alle danske haver og varierer i form, farve og funktion. Vi tager temperaturen på danskernes hække og buske anno 2019 og giver tips til, hvordan du kan tænke ud af boksen, når du skal vælge nyt, hvordan du plejer det eksisterende, og hvordan du kan bruge hække og buske til mere end bare at omkranse din have.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit

Nyhedsbrev om haven

Nyhedsbrevet om have udkommer hver anden uge i havesæsonen og sjældnere i vinterperioden. Det er fyldt med aktuel og relevant ekspertviden om, hvad du skal lave i haven netop nu.

Nyhedsbrevet er gratis og laves i samarbejde mellem vores uvildige fageksperter og journalister.

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet om have, accepterer du vores retningslinjer.

Hvis du fortryder din tilmelding til nyhedsbrevet, kan du afmelde det via afmeld-linket i bunden af nyhedsbrevet.

 

Vis resten af forsiden