Spørg Bolius

Andelsforening - hvorfor ikke stemme for at hæve værdien af andelskronen og prisen på lejlighederne?

Hej med jer.

Jeg bor i en andelsforening i København som i mange år har fulgt den forældede offentlige ejendomsvurdering, men som for et par år siden er skiftet til valuar. Dengang stemte vi prisen forsigtigt op( vi havde 2 forskellige vurderinger og tog den mindste). I år skal vi tage stilling til prisen igen. Andelskronen ligger væsentligt under lignende foreningers andelskrone i området. Er der nogen grundt til ikke at stemme prisen gevaldigt i vejret?

Der er lange ventelister og der har ikke i mands minde været problemer med at sælge. Økonomien er bund solid og kørt efter forsigtighedsprincippet i årevis.

Venblæig hilsen Jens T

Hej Jens T

Jo – der kan være flere grunde til at stemme imod en kraftig stigning i andelskronen. Du kan selv vurdere gyldigheden af de enkelte grunde:

1: Andelshavere have et ønske om, at skaffe deres børn, nærmeste familie og eventuelle venner på ventelisten en billig adgang til en lejlighed i ejendommen.

2: Hvis foreningen presser andelskronen maksimalt i vejret, bliver det muligvis en anden type beboere, der flytter ind i fremtiden.

3: Hvis andelskronen og dermed prisen for en lejlighed er alt for høj, kan eventuelle sælgere bliver nødt til at hyre en mægler, for at få boligen solgt.

4: Det kan blive sværere for foreningens bestyrelse at få godkendt større vedligeholdelses- og forbedringsarbejder, hvis mange andelshavere har købt deres lejlighed dyrt og dermed betaler af på et dyrt lån. Den type andelshavere sidder i forvejen med en høj boligydelse og vil være mere tilbøjelig til at stemme imod en forhøjelse af boligafgiften.

5: Du kan også have et idealistisk ønske om at bevare ”andelstanken” i større eller mindre grad for at sikre boliger, der er til at betale

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden