Arkitekttegnet hus med fleksibilitet

Familien havde slet ikke forestillet sig, at en arkitekt kunne tegne et hus til dem, som de kunne betale. Men arkitekten Rasmus Skaarup fik dem på andre tanker. Familien har fået et mere personligt hus, hvor der er lagt vægt på god arkitektur i stedet for mange kvadratmeter.

I stedet for at lægge vægt på mange kvadratmeter, har arkitekten Rasmus Skaarup hjulpet familien med gode og langtidsholdbare arkitektoniske løsninger. foto: Christina Kayser Onsgaard

- En arkitekt? Det har vi da ikke råd til, tænkte Maiken Poulsen og Thomas Høy Jepsen, da de for 5 år siden havde fundet den perfekte grund og nu skulle i gang med at bygge hus.

Deres gamle bolig – en lejlighed på lidt over 70 m2, hvor de boede med deres 2 ældste piger – var blevet for trang, og efter flere års huskiggeri havde de skiftet spor. De ville bygge selv, fordi det kunne være "lækkert" at flytte ind i noget helt nyt, og den helt rigtige grund i et gammelt villakvarter i København var nu erhvervet.

- Vi ville have en lejlighed med have omkring, det vil sige et hus, der var nemt at gå til uden hverken 1. -sal eller kælder. Og vi tænkte udelukkende i typehusbaner, for det var det, der var råd til, mente vi i hvert fald, fortæller Maiken i dag.

LÆS OGSÅ: Typehus, specialtegnet hus eller selvbyg

Billedgalleri: Arkitekttegnet hus med fleksibilitet

God arkitektur

Køkkenskabene består hovedsageligt af bambus. Foto: Christina Kayser Onsgaard

Færdig model under armen

Heldigvis kender parret en arkitekt, Rasmus Skaarup fra 2r arkitekter, som de bad hjælpe med at udvælge et godt typehusfirma. Men da den energiske arkitekt gik i gang med at studere udbuddet, var han ikke sen til at proklamere, at de da lige så godt kunne hyre ham til at tegne deres hus.

Og prisen ville han godt påtage sig at konkurrere på.

- Vi inviterede derfor Rasmus og hans kone på sushi og rødvin, og da han allerede den aften dukkede op med en færdig model af vores hus, kunne vi jo ligesom ikke afslå hans tilbud, griner Maiken.

Den lille model er i dag udstillet i en lille montre, der hænger på væggen i husets køkken-alrum som et kært minde. Og bortset fra nogle mindre ændringer blev det færdige hus identisk med modellen.

LÆS OGSÅ: 10 ting du kan bruge en arkitekt til

Gode og gratis løsninger

Hvad er fordelene ved et arkitektegnet hus?

En af de løsninger som Rasmus Skaarup kom med var bl.a. at lave vinduer øverst i skillevæggene. Foto: Christina Kayser Onsgaard

Typehuse kan have mange kvaliteter, men ifølge Rasmus Skaarup, der er medlem af Danske Boligarkitekter, bliver de gode og langtidsholdbare arkitektoniske løsninger stort set altid nedprioriteret. Når alt skal standardiseres, sker det på bekostning af de anderledes og spændende løsninger. Køberne, mener han, er også ofte alt for fokuseret på at få så mange kvadratmeter som muligt og på det rigtige køkken- og badeværelsesinteriør.

- Men god arkitektur overlever tid og sted, og fordi budgettet her var begrænset, gjaldt det i Thomas og Maikens hus netop om at finde de gode og gratis løsninger, siger Rasmus Skaarup.

Derfor er der arbejdet meget med rum og lys. Fx er den øverste del af skillevæggene forsynet med glas flere steder, hvorved rummene virker lysere og større.

Mens typehuse ofte placeres midt på grunden, så der er frit udsyn til alle sider, er huset her placeret i den ende af grunden, så nordsiden nærmest ligger klemt op ad en mur ind til nabogrunden.

Muren er heldigvis dækket af smukke, gamle træer og buske, så der alligevel er små, fine kig til noget grønt fra vinduerne, der med deres dybe nicher og lave placering kommer til at virke lidt huleagtige. Denne side af huset er beklædt med vedligeholdelsesfri mørkegrå eternit, mens "forsiden" af huset, der vender mod syd-sydvest er beklædt med lærketræ.

Dyrk detaljen: Skab små rum i rummet

Nicherne i de lave vinduer er udnyttet til både arbejds- og siddepladser. Det fordyrer selvfølgelig konstruktionen, men er det tænkt ind fra starten, behøver det ikke at vælte byggebudgettet, mener arkitekten Rasmus Skaarup.

De brede lysninger er konstrueret som en solid kasse, der er sat ind i vinduesåbningen. Det giver ikke bare mulighed for, at man kan sidde i dem – man kan også sætte nips på den hylde, som naturligt opstår foroven. Skal vinduespladen fungere som et skrivebord, kræver det desuden, at den ikke må være mere end 70 cm over gulvet.

Ulempen er, at der kommer mindre lys ind i rummet, men det er der kompenseret for i huset her, fordi der også er højtsiddende vinduer i rummet.

Også andre steder i huset er nicher og åbninger udnyttet. Det var fx arkitektens idé at bygge en bænk i entréen i mellemrummet mellem 2 indbyggede klædeskabe. Her kan man så sætte sig og tage sine støvler af eller på, for som arkitekten Rasmus Skaarup selv udtrykker det:

"Ingen fortryder en siddeplads i en entré, når den først er der".

HUSK dog:

Både i nye lavenergihuse og i ældre huse, der får udvendig isolering, vil der være tykkere ydervægge på grund af ekstra isolering.

Det giver gode muligheder for at udnytte disse små rum til fx siddepladser eller lignende. Ulempen er, at der slipper mindre lys ind i rummet.

alternativ indretning

De brede lysninger er konstrueret som en solid kasse, der er sat ind i vinduesåbningen. Skal vinduespladen fungere som et skrivebord, kræver det desuden, at den ikke må være mere end 70 cm over gulvet. Foto: Christina Kayser Onsgaard

Mange funktioner og muligheder

Det store udhæng på taget pakker huset ind og det giver en sidegevinst i form af en overdækket terrasse og et eftertragtet uderum, som beboerne gennem skydedøre kan træde direkte ud i fra køkkenalrummet.

Da familien flyttede ind, var de 4, men så kom lillesøster Kamma til. Så i dag er det rum, der oprindeligt var tænkt som forældrenes soveværelse, ændret til husets børneværelse nummer 3. Og et planlagt kontor, der ligger i forlængelse af stuen, er blevet til soveværelse. På den måde havde Rasmus Skaarup allerede fremtidssikret huset, men han har også tænkt længere ud i fremtiden.

- Huset kan faktisk deles op i 2. Så hvis Thomas og jeg en dag vil indrette en mindre seniorbolig til os selv, når pigerne er flyttet hjemmefra, kan vi lukke den ene ende helt af og udleje den, fortæller Maiken.

Indtil videre har seniorboligen dog lange udsigter. I dag lægger familien gladeligt beslag på samtlige 164 velindrettede kvadratmeter.

LÆS OGSÅ: Indretning af boligen

Kort om huset

  • Grundstørrelse: 670 m2
  • Husets størrelse: 164 m2
  • Grundpris: 2,3 mio. kr.
  • Materialer udvendigt: Tagpap, eternit, lærketræ.
  • Byggepris: 13.000 kr./m2. Budgettet i forhold til typehusfirmaet blev overskredet med 150.000 kr. bl.a. pga. dyrere hårde hvidevarer, designarmaturer, bambusgulv i stedet for laminat og terrassen.
  • I kvadratmeterprisen indgår at en gammel, nedgravet, læk olietønde + forurenet jord skulle fjernes.
  • Vinduer og døre fra Rationel.
  • Materialer indvendigt: bambusgulv, køkken- og badeværelsesskabe i bambus.
  • Rasmus Skaarup fungerede også delvist som rådgiver i byggefasen.

Læs mere om projektet hos Danske Boligarkitekter

Danske Boligarkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab