En arkitekt kan hjælpe med meget i forbindelse med nybyggeri, ombygning eller tilbygning af dit hus, sommerhus eller lejlighed. Uanset om det er en stor villa eller en lille et-værelses lejlighed. 

Vi lister herunder ti måder en arkitekt kan hjælpe i alle byggeprojekter, uanset om du har brug for en arkitekttegning, arkitekthjælp eller en indledende sparring og skitsering af din tilbygning eller ombygning.

Under listen kan du se, hvad en arkitekt koster og hvordan du finder den rigtige til lige præcis dit projekt.

Det kan en arkitekt gøre for dig: 

  1. Hjælpe dig i gang. På et idémøde kan arkitekten bl.a. vurdere dine idéer, analysere og prioritere dine ønsker og behov, vurdere de arkitektoniske og lovgivningsmæssige muligheder i din bolig og selv komme med forslag. Et idémøde koster normalt mellem 0 og 5.000 kr. og varer typisk 1 – 2 timer.
  2. Fremtidssikre boligen. En arkitekt kan sikre, at boligen let kan omdannes, hvis fx der kommer flere børn, når børnene flytter hjemmefra eller du skal bruge dit hus til en hobby eller lignende.
  3. Skitsere din idé. I et skitseforslag kan arkitekten tegne idéerne ned, så du kan se, hvordan det vil se ud, hvad det vil koste, hvor lang tid byggeprojektet vil tage, og om der er brug for yderligere undersøgelser, fx af jordbundsforhold. Du kan dog hverken søge byggetilladelse eller bygge efter et skitseforslag. Et skitseforslag til en tilbygning eller ombygning på 30-50 m² koster typisk 20.000 – 40.000 kr. inkl. moms. Prisen vil dog stige, hvis byggeriet er særligt komplekst.
  1. Sikre, at byggeriet er lovligt. Via et såkaldt myndighedsprojekt kan arkitekten sørge for at lave og ansøge om byggetilladelse, dokumentere at byggeriet overholder gældende regler og færdigmelde byggeriet. Dermed kan du slippe for en masse bøvl og papirarbejde. Et myndighedsprojekt for en tilbygning koster omkring 20.000 – 30.000 kr. inkl. moms. Skitseprojekt og myndighedsprojekt hænger dog naturligt sammen, du vil derfor ofte kunne få en samlet pris for begge opgaver.
  2. Gøre dit projekt helt klart til udbud. I et hovedprojekt kan arkitekten bl.a. lave en detaljeret beskrivelse af dit byggeprojekt med fx tegninger, energiberegninger, materiale- og arbejdsbeskrivelser samt tidsplan. Det koster omkring 40.000 – 120.000 kr. Skal du udelukkende have hjælp til dette, vil prisen dog ligge højere.
  3. Vælge det bedste tilbud. En arkitekt kan hjælpe med at finde de bedste og nogle gange billigste håndværkere ved at gennemgå deres tilbud og sikre, at du ikke pludselig får en stor ekstra regning. En sådan aftale kaldes en byggeaftale og koster ca. 5.000 – 10.000 kr. inkl. moms.
  4. Tjekke håndværkerne. En arkitekt kan være tilsynsfører eller byggeleder, holde byggemøder og referere, mens håndværkerne er i gang, så der undgås fejl og dårligt arbejde. Dette gøres typisk som timelønsarbejde.
  5. Tjekke byggeriet for fejl og mangler. Når arbejdet er færdigt, skal det tjekkes, inden det nybyggede tages i brug. En arkitekt kan finde fejl og mangler, der kan blive rettet, uden at det koster dig ekstra. Også dette udføres som timelønsarbejde.
  6. Gøre boligen mere energivenlig og bæredygtig. Mange arkitekter er opmærksomme på, at din bolig får et lavere energiforbrug og et godt indeklima, samt bliver bygget i bæredygtige materialer, når du bygger om, til eller nyt. 
  7. Gøre boligen mere værd. En arkitekttegnet bolig kan være nemmere at sælge og være mere værd.

Hvad koster en arkitekt?

Det er forskelligt, hvad hjælp fra en arkitekt koster. Det kommer an på, hvem du vælger, hvad du skal have bygget og hvor mange opgaver i byggeprocessen, arkitekten skal stå for. Du kan se ca. priser i listen af opgaver herover, men de vil variere fra arkitekt til arkitekt og udfra antallet af opgaver, du bestiller. 

Desuden beregner arkitekter pris på forskellige måder. Nogle tager en fast timepris. Den ligger ofte på mellem 1.000 kr. og 1.200 kr. inkl. moms

Andre vælger at tage en procentdel af den samlede byggepris. Dette gælder dog kun, hvis arkitekten er med hele vejen gennem byggeprocessen fra idé til færdig bygning. Procentdelen ligger ofte på 10 %. Ender dit byggeprojekt med at koste 2.000.000 kroner skal arkitekten altså have 200.000 kr. i honorar inkl. moms.

Læs mere om prisfastsættelse af arkitekt hos vores samarbejdspartner Danske BoligArkitekter.

Hvordan finder du den rigtige arkitekt?

Der findes rigtig mange arkitekter, det kan derfor være svært at finde ud af, hvem man skal vælge, når man skal bygge om, til eller nyt. Parametre som geografi, projekttype, stil og kemi kan du dog med fordel tage med i dine overvejelser. 

  • Geografi
    Nogle arkitekter tager gerne bilen gennem landet for en opgave, mens andre kun arbejder i deres eget område og måske i et par naboregioner. Tænk derfor over at vælge en arkitekt i dit eget område, eller husk at spørge ind til arkitektens arbejdsradius.
  • Projekttype
    Skal du have lavet en tilbygning til dit hus, så vælg en arkitekt, der har lavet andre tilbygninger før. Skal du have ombygget dit parcelhus, så vælg en, der har erfaring med parcelhuse. Arkitekter har forskellige styrker, og det kan give dig tryghed at vælge en, der har erfaring med netop det, du skal have lavet.
    Du kan desuden løbe ind i arkitekter, der ikke laver alle former for opgaver eller siger nej til mindre byggeprojekter som en carport eller en trappe. Kig derfor på arkitektens tidligere byggeprojekter.
  • Smag og stil
    Selvom arkitekter sagtens kan se ud over deres egen stil, er det en stor fordel i jeres samarbejde, at I kan lide det samme. Vælg derfor en arkitekt, du deler smag med.
  • Kemi
    At bygge nyt, til eller om tager lang tid og kræver tæt dialog, tillid og samarbejde mellem dig og arkitekten. Det er derfor vigtigt, at I har en god kemi og kan sammen. Inden du skriver under med en arkitekt, kan det derfor være en god ide at mødes til et uforpligtende idemøde.
    Arranger gerne et møde med et par af de arkitekter, du overvejer. På den kan du vurdere, hvem du bedst kan med, og hvem der har de bedste ideer. Et idemøde kan koste op til cirka 5.000 kroner. Det er umiddelbart mange penge, men ser du på dit samlede byggebudget, er det en lille brøkdel og kan betyde, at du vælger den rigtige arkitekt med de rigtige ideer til netop dit projekt.

Du kan også finde din kommende arkitekt hos Danske Boligarkitekter.