Spørg Bolius

Betyder tekøkkenet at værelset betragtes som lejlighed?

Kære Bolius,

jeg har i mange år lejet et kælderværelse ud med egen indgang, gang og adgang til bad. Jeg har aldrig haft nogle problemer. Baderummet deler jeg med lejer, da vi er fælles om vaskemaskine, tumbler og en sauna. Sidste år supplerede jeg gangen, som havde tekøkken, med en vask med afløb, så lejer ikke skulle vaske op i badeværelset. Mit dilemma er, at jeg nu erfarer, at dette opgraderer værelset til lejlighed. Og dermed fjernes min mulighed for, at opsige min lejer med 2 måneders varsel, som vi har skrevet under på i kontrakten, og bliver til 1 års opsigelse.

Kan det virkelig være rigtigt, at denne forbedring, som jeg kun har lavet for min lejers skyld, falder tilbage på mig. Så får jeg jo lyst til fremover kun at lave lejekontrakter for 3 måneder ad gangen, og det kan da umuligt være til lejers fordel? Jeg har altid været imødekommende og flexibel overfor mine lejere, som i øvrigt altid har været tilfredse med vilkårene, men nu føler jeg, at jeg er nødt til, at være mere firkantet. Jeg har mest lyst til, at opsige min lejer den dag i morgen, for overhovedet at komme ud af dette dilemma igen, men det kan min lejer da ikke være tilfreds med.

Hilsen Den Rådvilde

Kære Christian D.

Ja det er rigtigt at du skal være opmærksom på at hvis du udlejer et værelse med adgang til køkken og bad i det hus hvor i selv bor, gælder de regler der er for udlejning af værelse, fx at opsigelsesvarslet er minimum 1 måned.
Men hvis der er selvstændigt køkken kan lejemålet betragtes som en lejlighed, hvilket betyder at opsigelsesvarslet er 1 år.
Læs mere her:<link udlejning-af-vaerelse-17410 udlejning af værelse> Udlejning af værelse

Læs mere her: <link desperat-udlejer-hvordan-kommer-jeg-af-med-lejerne-i-kaelderen-20960 desperat udlejer: hvordan>Desperat udlejer: Hvordan kommer jeg af med lejerne i kælderen

Hvis kælderen ikke er godkendt til beboelse og registreret som boligareal, må den ikke benyttes som sådan og ikke lejes ud til beboelse.
Læs mere her: <link love-og-regler-om-kaelderen-17216 love og regler>Love og regler om kælderen

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden