Spørg Bolius

Desperat udlejer: Hvordan kommer jeg af med lejerne i kælderen?

Hej Bolius

Min gode veninde og hendes kæreste fortalte på Facebook, at de skulle flytte hjem fra Amsterdam, og at de ikke havde ikke noget sted at bo. Min kone og jeg har et hus med en dejlig kælder, så jeg skrev og tilbød dem, at de kunne leje vores kælder med to værelser og et thekøkken. De gjorde dog meget ud af at sige, at det var for en kort periode, da de hurtigt vil købe noget og sætte i stand.

Det lød fint for os. Vi aftalte et beskedent beløb, og jeg skrev også, at de bare kunne bruge vores vaskemaskine, og at internet, varme, vand og el var med i prisen. Venneprisen, jeg tilbød, var på 6.000 kr., fordi jeg vidste, at det ikke var for en længere periode, og at min kone og jeg ikke er udlejere og i hvert fald ikke gør det professionelt.

Problemet er nu, at vi gerne vil have, de flytter, da vi selv skal bruge kælderen. De har stadig ikke fundet noget andet. De flyttede ind i april. For ca. 1,5 måned siden nævnte jeg for dem, at vi nu selv skulle bruge kælderen og foreslog, at de kunne leje den frem til 1. april 2014. Dagen før nytårsaften møder jeg dem tilfældigvis og siger så, at vi må holde fast i vores aftalte dato for udflytning 1. april.

Så starter det. Hun siger så, at det kan jeg ikke sige, jeg kan ikke sige dem op. Jeg bliver helt bange indeni. Hvad nu, hvad sker der? Vi har nemlig ikke lavet nogen lejekontrakt, da jeg udelukkende har set det som hjælp til en god gammel ven, som skulle flytte hjem. Hun siger, at da vi ikke har nogen lejekontrakt, kan vi ikke smide dem ud, og heller ikke hvis vi sælger huset (hvilket ikke er aktuelt).

Hvad skal jeg gøre? Jeg skyndte mig at maile en skriftlig opsigelse 29. december. Efter at have læst, hvad jeg kan finde på nettet om det, er jeg blevet i tvivl om, hvorvidt det er det rigtige, jeg har gjort. Det er meget ubehageligt at bo i en villa, hvor der bor nogle mennesker i kælderen, som vi troede, vi kendte og var vores venner; og endnu mere ubærligt er det, hvis de skal være her i over et år endnu.

Med venlig hilsen

Jacob

Kære Jacob

Lejeren har ret i, at en udlejer som udgangspunkt ikke kan opsige private beboelseslejemål, med mindre udlejer selv skal bruge lejemålet, eller hvis det skal nedrives eller væsentligt renoveres således, at fraflytning er nødvendig. Det er dog min opfattelse, at det pågældende lejemål er omfattet af en af bestemmelserne i lejelovens § 82, der giver adgang til opsigelse, idet I selv bebor ejendommen.

Der er dog en stor forskel på, hvilken bestemmelse lejemålet vil blive anset som omfattet af, idet opsigelsesvarslet kun er en måned til en månedsudgang, såfremt lejemålet anses som et såkaldt ”klubværelse(r)” og et år, såfremt det i stedet bliver anset som en selvstændig lejlighed. Det er ikke muligt for mig at vurdere, hvilken bestemmelse som finder anvendelse i jeres tilfælde.

Et af momenterne, som taler for, at lejemålet vil blive anset som en lejlighed, er, at det har eget thekøkken. Har det endvidere eget bad/toilet, vil dette tillige taler for, at jeres lejer skal gives et års varsel.

Herudover skal du være opmærksom på, at der er formkrav til opsigelsen, såfremt denne sker efter reglen om lejligheder.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Dennis Feyling Serup, skribent

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden