Bidet’et – hvor blev det af?

Har der også stået et bidet på dit eller dine forældres badeværelse? Læs om, hvorfor bidet’erne kom til Danmark, om de stadig sælges, og hvad der kan afløse dem.

Billedserie: 'Bidet'et - hvor blev det af?'

De fleste har set et. Mange har prøvet et, men kun ganske få af os gider investere i et selv.

Bidet’et – den lille, ekstra kumme til vask af de nedre dele efter toiletbesøg - har aldrig for alvor fundet vej til danskernes bagdele.

Bidet’et blev opfundet i Frankrig i 1700-tallet og har siden vundet stor udbredelse særligt i Sydeuropa samt i arabiske og asiatiske lande, hvor det at bruge vand – og ikke papir - efter et toiletbesøg, er en naturlig del af den personlige hygiejne. I Danmark havde bidet’et sin storhedstid i 1960’erne og 1970’erne, hvor mange parcelhusbadeværelser blev udstyret med et.

LÆS OGSÅ: Fra kedeligt toilet til cool baderum

Bidet med hjem fra charterferie

- Bidet’et kom til Danmark, da danskerne begyndte at rejse på charterferier. Vi så kummerne på sydlandske hoteller, og begyndte så at hive dem hjem på vores egne badeværelser, fordi de virkede smarte og moderne.

- Men vi fandt ret hurtigt ud af, at de ikke hører til i vores toiletkultur, og derfor endte bidet’erne med ikke at blive brugt. Eller også brugte vi dem til andre ting. Så lagde vi sokker i blød i dem i stedet, fortæller Marianne Levinsen, forskningschef hos Fremforsk, der har forsket indgående i danskernes boligvaner.

LÆS OGSÅ: Valg af toilet

Da vi begyndte at tage på charterferie, så vi kummerne på de sydlandske hoteller, og begyndte så at hive dem med hjem til vores egne badeværelser. Foto: completvvs.dk

Da vi begyndte at tage på charterferie, så vi kummerne på de sydlandske hoteller, og begyndte så at hive dem med hjem til vores egne badeværelser. Foto: completvvs.dk

Danskere vil ikke vaskes bagi

Hun mener, at danskernes manglende interesse for bidet’et skyldes kulturforskelle og manglende socialisering.

- I Danmark er vi ikke vokset op med, at vi skal vaskes bagi efter et toiletbesøg. Det er ikke en del af vores toiletkultur, så vi har simpelthen ikke lært det. Vi socialiserer heller ikke vores børn til at blive vasket. Vi træner dem kun i håndvask. Derfor har det været svært – ja næsten umuligt - at få indarbejdet de nye og eksotiske toiletvaner, siger hun.

LÆS OGSÅ: Hvad gør du, hvis dit toilet er stoppet?

Kun 3 bidet’er solgt i 2011

I dag er der da heller ikke mange, der har et bidet.

- Sidste år leverede vi lidt over 1.000 toiletkummer og kun 3 bidet’er, så tallene taler for sig selv, siger Henrik Stauntrup badfirmaet Bad & Stil.

Han er selv er vokset op i et parcelhus med et bidet, der aldrig blev brugt.

Washlet afløser bidet

- Det gammeldags bidet skal køres på kirkegården. Det er stendødt – i hvert fald her i Danmark. Og hvorfor investere i et bidet, når der er opfundet noget, som er meget smartere, spørger fremtidsforsker Marianne Levinsen.

Hun hentyder til de elektroniske toiletter, som allerede har vundet stor udbredelse i bl.a. Japan, hvor 7 ud af 10 husstande har fået installeret et såkaldt washlet – et toilet med indbygget vask og tørring.

Toiletterne er også på vej frem i Danmark, hvor flere producenter har fået de avancerede produkter på sortimentslisten. De intelligente toiletter har bl.a. elektroniske vaskeprogrammer, lufttørring, sædevarme, og indbygget lys.

LÆS OGSÅ: Fremtidens lokum er din læge

Hvad er dine oplevelser med bidet? Har du vasket dig bagi, eller hvad er jeres bidet blevet brugt til? Skriv om dine oplevelser i kommentarfeltet under artiklen.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab