Om Tenka Gammelgaard

  • Billedkunster og scenograf med en mangeårig karriere.
  • Repræsenteret på gallerier i både ind-og udland.
  • Kendt for sin minimalistiske stil, der konsekvent afsøger farverne hvid og sort, kun brudt af elementer i guld eller sølv.
  • I malerierne optræder ofte citater og tekster fra litterære værker, blandt andet af hendes yndlingsforfatter Karen Blixen.
  • Tenka Gammelgaard har gennem flere års samarbejde med Royal Copenhagen bla. udsmykket den berømte universitets-pris “Årets Harald,” samt årskrus, fade og unika-vaser i platin og 24 karat guld.
  • Tenka Gammelgaard er især kendt for sine store udsmykningsværker på luksus-yachter for Royal Caribbean Cruise og permanente udsmykninger for Novo Nordisk,  Mercedes Benz og mange, mange flere.

    ​​​​​​​Se mere til Tenka Gammelgaard her.

Bøgerne i bogreolen har fået sort-hvid bogbind på, så de fremstår mere æstetiske – og køleskabet er malet så det matcher bogbindet. Kunstmaler Tenka Gammelgaard er konsekvent, når det drejer sig om indretningen i hendes hjem – en gammel herskabslejlighed midt i kongens København med udsigt til Amalienborg Slot og Marmorkirken. Her har hun boet og arbejdet i over 20 år, og man mærker tydeligt hendes personlige fingeraftryk i hver en sprække af de 250 kvadratmeter.

- Det passer ikke, at sort eller hvid ikke er en farve, sådan som mange går og siger, siger Tenka, da vi besøger hendes hjem i  og spørger, om hun ikke savner flere farver. Hun er forundret over, at det udsagn næsten er blevet en gængs talemåde, når snakken falder på farver.  

Sort indeholder alle farver – hvid er åben

- Jeg har arbejdet med sort og hvid i min kunst over 30 år nu, og de to farver er stadig en gåde, jeg kan gå på opdagelse i.

Når du blander alle farver, så får du sort. Derfor er sort en farve, der indeholder alt.  Modsætningen hvid indeholder i sin enkelhed lige så meget, netop fordi den er så åben – en farve der giver plads til alting. Jeg synes simpelthen sort og hvid er de smukkeste farver, siger Tenka Gammelgaard.

Hun er billedkunstner med en mangeårig karriere både internationalt og i Danmark. I mere end 30 år har hun konsekvent arbejdet med sort og hvid i sine værker. Kun suppleret af ædelmetaller som guld og sølv. Derfor er det også kun naturligt, at det er de samme to farver, der går igen i hendes private hjem.

Forfatterinden Suzanne Brøgger har beskrevet Tenka Gammelgaards malerier som en "zen-buddhistisk tilstand”, og på mange måder er det også den oplevelse man får, når man besøger hendes hjem. Indretningen rummer en klar konsekvens – tilsat en masse såkaldte ”zen-sticks".

Zen, Blixen og flyvende bog overrasker

I de buddhistiske templer havde zen-mesteren en pind, som han kunne prikke til munkene med, og på den måde "vække dem" hvis de var faldet i søvn under meditationen.

I Tenkas hjem kan man ikke falde i søvn. Overalt er der uventede overraskelser, ting og scenarier der vækker ens ånd og nysgerrighed.

Når man åbner og lukker de fine hvidmalede fløjdøre dukker Karen Blixen pludselig op på dørens bagside – i øvrigt iført store krystalprismer som øreringe, som er sat direkte på fotografiet.

Når man sætter sig på toilettet, flyver en smuk bog, der hænger ned fra loftet i en snor, næsten ind i hånden på én, og bøgerne i de lange bogreoler er alle konsekvent bundet ind i sort-hvidt bogbind, som giver en æstetisk ro og en grafisk effekt i rummet. Sort-hvid fotografier af inspirationskilder og forbilleder som Pippi Langstrømpe, Coco Chanel og Albert Einstein giver et meget levende hjem, hvor man mildest talt føler sig i godt selskab.

Fine pelse og hatte - og malerklatter på gulvet

Hos Tenka Gammelgaard må der gerne må være malerklatter på gulvet - men der er også plads til fine pelse og hatte, sirlige opstillinger af kongeligt porcelæn og en ordentlig borddækning.

- Det vigtigste i mit hjem er, at man ikke må føle sig begrænset. Der skal være plads til både fantasi og til at være alvorlig. Til at male på gulvet ­– og til at sidde pænt ved bordet, fortæller hun.

Dugen på spisebordet er i øvrigt af papir, og inviterer gæsterne til at skabe deres egne kunstværker.

Rejseminder giver energi i hverdagen

Da Tenka for 18 år siden fødte sin datter Noa, besluttede hun, at Noa skulle have rejst jorden rundt inden hun flyttede hjemmefra. Og det er allerede lykkedes – endda et par gange. Derfor bærer hjemmet præg af mange finurlige rejsefund fra hele verden. En brødkurv fra Bali, en bog fra Barcelona, bedekæder fra Tibet, japanske tekander og fade fra Indien tilfører det enkle og æstetiske univers en udansk og legende karakter. 

- Jeg får energi og glæde af at kigge på alle de ting vi har haft med hjem fra verden. Jeg er ligeglad med, om det er en kendt designer, så længe det er god kvalitet, eller at man kan se og mærke, at nogen har gjort sig umage. Jeg gør mig selv meget umage, når jeg laver mine ting, og det værdsætter jeg også, at andre gør, uanset om det handler om en kinesisk papirlampe eller en designerstol, en bog eller et kunstværk.

Æstetik er meget, meget vigtigt for mig. Men det er lige så vigtigt, at et hjem har mere at byde på, end at det bare er smukt eller hyggeligt. Der skal også være plads til nogle sjove overraskelser, siger Tenka Gammelgaard.