Børneværelset - hvordan indretter du det?

Få indretningsarkitektens gode råd om indretning af børneværelset. Få gode råd om, hvad der skal være, og hvilke materialer du kan bruge på børneværelset.

Jeg elsker børneværelser. Der er noget frit og uspoleret over et børneværelse - i hvert fald dem, som børnene selv har kontrollen over.

Men mange forældre har alt for meget at skulle bevise med indretningen af deres børns værelser. Jeg kommer ud i en del hjem, hvor det bl.a. drejer sig om gode ideer til børneværelser. Og her betinger jeg mig altid, at børnene er hjemme! De skal altså være med. Det er deres fristed - ikke vores (læs forældres) showroom!

Børn vil være, hvor vi andre er - det meste af tiden. Det vil sige, man skal ikke tro, at et godt, smart, sejt, lækkert, sødt, råt børneværelse kan få ungerne til at blive dér. Det kan man ikke indrette sig ud af - det er et spørgsmål om psykologi. Men man kan understøtte og hjælpe - specielt de mindre børn - med at få sig et rigtig godt værelse, hvor de kan udfolde sig og føle sig hjemme.

Hvad skal et børneværelse egentlig bruges til?

Et børneværelse skal først og fremmest være barnets fristed. Det sted, hvor man kan udfolde sig frit uden for mange begrænsninger. Her er der ikke nogen, der siger nej - inden for rimelighedens grænser.

Her skal være mulighed for ikke at blive stoppet i en leg, fordi man skal rydde op. En leg skal kunne tage flere dage/uger, hvis det er nødvendigt. Dels er det sjovt at komme så langt ind i en leg, dels er det meget udviklende at kunne lege færdig.

Tøj behøver ikke gemmes på børneværelset

Mange bruger også børneværelset til at opbevare barnets tøj. Det er dog i høj grad forældres behov - ikke børnenes. Det kan være en fordel at opbevare børnenes tøj i et centralt påklædningsværelse eller i forældrenes skabe, så der frigives mere plads til at lege på. Det er først, når barnet bliver teenager, at det kan blive et krav at have tøjet på værelset.

LÆS OGSÅ: Sikkerhed i legehuset

De fleste bruger også børneværelset som soveværelse for hvert enkelt barn. Dette er dog et voksent behov - mindre børn har slet ikke behov for at sove alene i deres eget værelse (hvem kender ikke problematikken med børn i dobbeltsengen?). Måske skal der etableres et fælles soveværelse for børnene - så de - i hvert fald indtil de er teenagere - sover sammen.

Hertil skal ikke bruges så meget plads - det er faktisk hyggeligt, at det er småt og intimt (f.eks. køjesenge). Der er således mulighed for at skabe et eller flere fælles legeværelse(r) med mere plads til at udfolde sig på, se fjernsyn og høre musik. Når børnene bliver teenagere, vil et sådant rum kunne fungere som 'slyngelstue' til gavn for alle parter.

Hvad skal børneværelset indeholde?

Et børneværelse skal først og fremmest have masser af gulvplads. Mange lege - specielt med legetøj - foregår på gulvet. Derfor skal der være rig mulighed for at kunne bygge og konstruere ting og lege mange forskellige lege med puder, stole, tæpper, skumgummidyr, Legoklodser og alt muligt andet.

Hvad angår møbler på børneværelset, er det for de mindste børn skægt at have møbler i børnestørrelse. Så kan de sidde som de voksne - i en sofa eller på en bænk.

For de lidt større børn behøver møblerne ikke ligne traditionelle møbler. Her er sækkestole, store gulvpuder, marokkopuder og puffer geniale. De kan bruges til mange forskellige lege og som byggesten til huler. Ligeledes vil en stor dobbeltmadras med puder være meget populær - dels til at hoppe i, dels til at sidde og læse på med eller uden voksne og dels til tv-kiggeri.

LÆS OGSÅ: Børnesikker bolig

Få arbejdsbord eller tegnebar på børneværelset

Et godt arbejdsbord, som børnene kan sidde rundt om, ligesom vi andre sidder ved et langbord, vil også blive meget populært. Her kan der males, spilles, tegnes, læses og leges butik, bibliotek, kontor og meget andet. Hvis bordet har almindelig spisebordshøjde er det en fordel at have høje stole til børnene. De kan benyttes meget længe, og børn elsker at sidde højt.

Hvis der ikke er så meget plads, kan man lave en 'tegnebar' - dvs. et smalt bord, der sidder ud fra væggen, så man kan sidde på begge sider (se ill.) med opbevaring af papir og tegnegrej lige ved siden af.

Brug brede kasser til legetøj på børneværelset

Opbevaring af legetøj er vigtigt. Det skal dels være nemt at rydde hurtigt op, så alle ting kommer på deres rette plads, dels skal det være nemt at overskue, hvor man har hvad. Derfor kan det anbefales at have lave, brede opbevaringskasser, så børnene ikke skal rode alt for langt ned i en kasse. Resultatet vil blot være, at de vender alt indhold ud på gulvet for at se, hvad der er i kassen!

Lave kasser med hjul på har den fordel, at de kan køres ind under reoler, borde og senge. Lave reoler er også en god idé - de kan bruges til at udstille de fine ting, der bliver produceret, fungere som opbevaring og endelig som dukkehuse og ridderborge (se ill.)!

Og sidst - men ikke mindst - husk knager til alverdens udklædningstøj! Det er guld værd, og når du ikke selv kan bruge en jakke eller skjorte, kan du jo prøve at hænge den ind på knagen og se, hvad der sker!

Neutral farve på væggen og tavlelak

Et børneværelse vil i sagens natur være en temmelig spraglet affære med forskelligt legetøj, børnetegninger, bøger osv. Derfor vil en neutral farve på væggen kunne skabe ro og helhed.

En af væggene i rummet kan være én stor tavle, malet med tavlelak. Så må man gerne tegne på væggen, og børnene står selv for udsmykningen.

En anden god idé kan være at tapetsere én af væggene i rummet med et fototapet - en elverskov, et vandfald, en bøgeskov eller en tropisk sandstrand! Det store billede vil danne baggrund for mange lege.

Med hensyn til materialerne i et børneværelse er kravene, at de skal være slidstærke, rare at røre ved og nemme at rengøre. Derfor vil et trægulv være et egnet gulv, og væggene bør males med lidt højere glanstal end ellers (f.eks. glans 8), så de er til at vaske af.

Få godt lys i børneværelset

Lys i et børneværelse er vigtigt - både dagslys og elektrisk lys. Børneværelser skal placeres, så der er masser af dagslys dagen igennem - dvs. gerne med vinduer til flere sider. Det vil være medvirkende til, at børnene vil gøre brug af deres værelser.

Med hensyn til elektrisk belysning skal der være en alment oplysende loftlampe med et blødt, diffust lys (f.eks. rispapir eller en slebet glaslampe) samt ved tegne- og arbejdsbordet et godt arbejdslys. Derudover kan billeder, tavler og reoler oplyses og derved give et indirekte lys i resten af rummet - hertil kan anvendes spots, der kan rettes i forskellige retninger alt efter behov.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab