Hvad er bolte, møtrikker og franske skruer?

Når almindelige søm og skruer ikke er store eller stærke nok til at bære eller holde noget sammen, kan man bruge bolte eller franske skruer. Begge typer er store og kraftige og kan spændes hårdere og dermed holde mere end almindelige skruer. Især den gennemgående bolt er stærk.

En bolt har et stort hoved og et langt skaft med udvendigt gevind, så man kan spænde en møtrik på den. Der findes groft sagt to typer bolte: maskinbolten med et sekskantet hoved og bræddebolten, der har en flad skive oven på det sekskantede hoved.

Møtrikken er en såkaldt "hunskrue" med indvendigt gevind, der kan spændes på en bolt. Den mest almindelige møtrik er sekskantet, så den kan spændes på med en fast- eller gaffelnøgle. Men der findes også andre typer som låsemøtrikker og vinge-/fløjmøtrikker.

Den franske skrue er en meget stor skrue. Den har et groft gevind og et sekskantet hoved, så den kan spændes ved hjælp af en gaffelnøgle.

Bolte og franske skruers tykkelse angives med et M efterfulgt af et tal, fx M10, som betyder, at boltens/skruens gevind er 10 mm i bredden og passer til en møtrik i samme størrelse. Deres længde angives i millimeter som almindelige skruer.

Bolte, møtrikker og franske skruer fremstilles af stål og er næsten altid galvaniseret. Blanke bolte, møtrikker og franske skruer er elgalvaniseret, og de matte grålige er varmgalvaniseret.

Ved varmgalvanisering sænkes genstandene af stål ned i et varmt zinkbad, og stålet bliver belagt med et tyndt lag zink og ruster derfor ikke så nemt. Ved en elgalvanisering udsættes stålet for en elektrisk proces, hvorved det får en meget tynd belægning af zink.

De helt blanke bolte, møtrikker og franske skruer kan også være af rustfrit stål eller blot almindeligt stål til indendørs brug. Kig på pakken eller spørg om hjælp i byggemarkedet. Rustfrit stål ruster ikke. De koster som regel det dobbelte, men holder også dobbelt så lang tid eller længere udendørs.

Hvilke typer bolte, møtrikker og franske skruer findes der?

Der findes rigtig mange forskellige typer bolte, møtrikker og franske skruer. Her gennemgår vi kort de mest anvendte.

Bræddebolten

Det en bolt med et sekskantet hoved med en stor flad, rund skive ovenpå. Den er især velegnet til at spænde bærende konstruktioner af træ sammen, fx til terrasser eller carporte. Det store runde hoved giver en flot afslutning uden på konstruktionen.

Bræddebolte fås som varmgalvaniserede, elgalvaniserede og i rustfrit stål.

Maskinbolten

Den har et sekskantet hoved, som passer til en fastnøgle og en topnøgle. Den er ligesom bræddebolten velegnet til større konstruktioner, som skal spændes sammen.

Maskinbolte fås som varmgalvaniserede, elgalvaniserede og i rustfrist stål. 

Den franske skrue

Det er en stor kraftig skrue med sekskantet hoved, der passer til en fastnøgle eller en topnøgle. Det er faktisk en mellemting mellem en skrue og en bolt. Den bruges der, hvor der ikke er plads til en gennemgående bolt, men behov for en stor skrue.

Franske skruer fås som varmgalvaniserede, elgalvaniserede og i rustfrit stål. 

Gevindstangen

Det er en lang stang med gevind uden hoved i begge ender, som man kan skrue møtrikker på. Gevindstangen fås i meget lange længder, og den er velegnet til at bolte noget sammen, der er virkelig tykt.

Gevindstangen bruges fx, når en rem af træ skal monteres på husets fundament. Gevindstænger støbes ned i fundamentet flere steder, og der bores huller i remmen, som bliver sænket ned over gevindstængerne og spændt fast.

De fås både elgalvaniseret, varmgalvaniseret og i rustfrit stål.

Møtrikken

Det er den sekskantede del med indvendigt gevind, der skrues på bolten. Den mest almindelige møtrik er sekskantet, men der findes varianter.

Der er fløjmøtrikken (har to store "ører" og ligner Mickey Mouse) og topmøtrikken, der er lukket i den ene ende. Låsemøtrikken har en plastikbelægning indvendig, og når den strammes med topnøglen, udvides plastikken, så møtrikken ikke kan løsne sig. Møtrikkerne fås elgalvaniseret, varmgalvaniseret og i rustfrit stål. 

Skiver og bulldogs

Spændeskiver findes i både runde og firkantede udgaver og i mange størrelser. Spændeskiverne bruges, når to stykker træ skal spændes godt og grundigt sammen. Skiven tillader et langt større spænd, da overfladen, der spændes på, bliver mere end dobbelt så stor.

Spændeskivernes størrelse angives efter ydre diameter, indre diameter, som skal være så stor, at den pågældende bolt kan gå igennem, samt skivens tykkelse. Hvis bolten er en M10, skal spændeskiven også være en M10 - så er hullet til bolten stort nok.

Bulldogs kaldes også for samleskiver. En bulldog er en rund skive med pigge, som holder de to stykker træ, der skal samles, så de ikke skrider fra hinanden. Deres størrelse angives på samme måde som skiverne: ydre diameter, indre diameter og tykkelse.

Skiver og bulldogs fås elgalvaniseret, varmgalvaniseret og i rustfrit stål.

Hvor kan du bruge bolte, møtrikker og franske skruer?

Bolte, møtrikker og andre store skruer bruges som nævnt til at samle kraftigere konstruktioner, både ude og inde. Hverken søm eller skruer vil kunne holde lige så godt som en gennemgående bolt, der spænder tingene sammen og ikke tillader materialerne at arbejde særligt meget. I nogle tilfælde kan man senere efterspænde bolte og møtrikker, hvis træet har trukket sig lidt sammen, som de jo kan gøre om sommeren, når fugtigheden i træet falder.

Især når der er tale om svampeskaderenoveringer, hvor diverse bjælkelag og spær skal udskiftes, anvendes gamle tømmersamlinger, som samles med bolte, møtrikker og bulldogs. Det svampebefængte træværk bliver simpelthen skåret væk og erstattet med et nyt stykke tømmer i samme dimension, som skæres til og boltes på.

Hvor bør du ikke bruge bolte, møtrikker og franske skruer?

Ved finere snedkerarbejde og andet synligt tømrer/snedkerarbejde inden døre kan store bolte og møtrikker virke for groft. Her vil finere snedkersamlinger være mere passende.

Generelt bruges bolte, møtrikker og franske skruer hovedsageligt i kraftige konstruktioner og ofte udendørs.

Gem og genbrug dine bolte, møtrikker og skruer

Levetiden på bolte og møtrikker er lang. Så hvis de er intakte, ikke deforme og uden defekter, bør de ikke kasseres til genbrug. Du kan derfor med fordel gemme dem og bruge dem igen i andre projekter. Derved sparer du penge, og du mindsker ressourceforbruget.

Hvor kan du købe bolte, møtrikker og franske skruer?

Det er ikke alle trælaster og byggemarkeder, der ligger inde med alle typer bolte, møtrikker og franske skruer. Det kan være, at dit lokale marked skal bestille hjem, så det kan være nyttigt at ringe op og spørge eller søge på nettet, før du drager af sted.

Hos nogen isenkræmmere vil der være større sandsynlighed for at finde forskellige typer bolte, møtrikker og franske skruer. Har du brug for en særlig størrelse, kan de fleste også købes på internettet. 

Hvad koster bolte, møtrikker og franske skruer?

Priserne på bolte, møtrikker og franske skruer varierer en del, og da de er noget større end almindelige søm og skruer, koster de en del mere.

Det kan godt betale sig at købe æsker med bolte og møtrikker, da det som regel er langt billigere end at købe dem enkeltvis. Hvis du jævnligt har gang i byggeprojekter, kan det ofte betale sig økonomisk at have lidt ekstra reserver på lager.

Gode fif om bolte, møtrikker og franske skruer

Det er altid en god idé at bruge spændeskiver på begge sider i en samling. Så kan både bolten og møtrikken spændes noget hårdere, da spændefladen bliver større end boltens og møtrikkens.

Hvis bolten kun har halvt gevind, altså ikke har gevind hele vejen, skal du sørge for, at den del uden gevind kommer til at ligge inde i konstruktionen. Ellers kan du ikke spænde møtrikken fast.

Det er en god idé at forsyne sig med et topnøglesæt, når man arbejder med bolte og møtrikker. Det bedste og nemmeste er at bruge en skralde, hvor du kan skifte toppen, så den passer til forskellige størrelser bolte og møtrikker.

Hvordan opbevarer du bolte, møtrikker og franske skruer?

Bolte, møtrikker og franske skruer bør opbevares på samme måde som søm og skruer. Hvis de opbevares et tørt sted, kan de sagtens ligge i de æsker, de blev leveret i. På æskerne står størrelse og længde, og det gør det nemt at finde en bestemt slags.

Skal de opbevares et sted, der ikke er så tørt, kan det anbefales at købe nogle sortimentsæsker med rum, gerne i forskellig størrelse. Æskerne kan stables og forsynes med labels på fronten, så du hurtigt kan se, hvor du har hvilken slags.