Hvad vil det sige at bytte feriebolig?

At bytte bolig handler om, at du bliver enig med en anden familie om at bytte bolig i en nærmere defineret periode, fx 14 dage i sommerferien. Du og din familie bor så i deres bolig - og de bor i din bolig - i den aftalte periode.

Man kan også aftale perioder forskudt fra hinanden, men så kræver det, at den udlånende part har et andet sted at sove imens.

Uanset hvilken måde, I vælger at bytte på, får både du og din "byttefamilie" en gratis feriebolig, og begge parter sparer rigtig mange penge i forhold til udgifter til hotel eller lejet feriebolig i samme område eller periode.

Som ekstra bonus ankommer du til et fuldt møbleret hjem med alle de bekvemmeligheder, fx køkkenredskaber og legetøj til børnene, som normalt mangler i hotelværelser eller ferielejligheder. Til gengæld skal du typisk selv gøre rent, rydde op og måske vande planter eller slå græsset, afhængigt af hvad du er blevet enig med din "byttefamilie" om. Dette opvejes dog for mange af de sparede hotel-kroner.

Tilmed er din egen bolig beboet, mens du holder ferie. Det nedsætter risikoen for indbrud betydeligt, og du har nogen til at vande blomsterne og evt. fodre katten.

Bytter du bolig med familier langt væk, fx i USA eller Sydeuropa, er det ikke ualmindeligt at blive enige om at låne hinanden familiens bil i perioden, hvilket gør dig i stand til at spare endnu flere penge.

Hvem kan bytte feriebolig?

Bor du i ejerbolig, kan du selv bestemme, hvem du låner din bolig ud til.

Bor du i andelsbolig, vil det sjældent være et problem at lade en gæstefamilie overtage din bolig i en kortere tidsperiode på fx en uge eller flere, hvis den i øvrigt overholder eventuelle husregler og forpligtelser. Fuldstændig på samme måde, som hvis du lod et familiemedlem låne din lejlighed. Enkelte andelsboligforeninger kan dog have regler, der forbyder boligbytte, og dem skal du naturligvis overholde. Er du i tvivl, så spørg bestyrelsen i din andelsboligforening.

Bor du til leje, er sagen temmelig uklar, da der ikke eksisterer egentlig retspraksis på området.

Ifølge Lejernes Landsorganisation vil bytte af feriebolig formentlig kunne sidestilles med at have en gæst boende, hvilket du ifølge Lejeloven gerne må.

Hos udlejernes brancheorganisation, Ejendomsforeningen Danmark, vurderer man sagen noget anderledes. Her vurderes det, at retten muligvis vil give udlejer medhold i, at boligbytte med en fuldstændig fremmed er misligholdelse af lejeforholdet, hvorfor udlejer har ret til at ophæve lejeforholdet.

Baggrunden er, at man ifølge Ejendomsforeningen Danmark formentlig vil kunne sidestille boligbytte med fremleje uden gyldig grund, da du får kompensation i form af retten til at bebo byttefamiliens hus i ferieperioden.

Ingen af parterne har imidlertid udtalt sig skråsikkert i spørgsmålet. Så vil du ikke tage nogen chancer, er det sikrest at spørge udlejer om lov, før du som lejer begynder at bytte feriebolig.

Hvem kan du bytte bolig med?

I teorien er boligbytning oplagt for de fleste - der er både boligbyttere verden over og lokalt i Danmark. De fleste finder byttefamilier via internettet eller mere eller mindre formelle, globale organisationer og firmaer. De største af disse netværk er meget velorganiserede med mange tusinde betalende medlemmer verden over.

Hvordan bytter du i praksis?

Der findes en lang række hjemmesider, der på mere eller mindre organiseret basis kan hjælpe dig med at bytte ferieboliger i ind- og udland. Andre steder kan du opslå en annonce med ønsker om boligbytte på samme måde, som hvis du fx skal afhænde brugt babytøj.

Disse steder kan være udmærket til at få kontakt med andre boligbyttere, men langt det største udvalg og den bedste organisation får du gennem boligformidlingsnetværk som f.eks. intervac-homeexchange eller Dansk Boligbytte - Homelink Danmark.

Her koster et medlemskab fra ca. 750 til 890 kr. for et års medlemskab (2017), men du modtager til gengæld både fuld adgang til firmaernes online formidlingsværktøj samt et trykt katalog over alle aktuelle medlemmers boligtilbud og ferieønsker. Selvom netværkene er globalt anlagt, dækker de primært USA og Europa.

Både hjemmesider og kataloger er organiseret, så det er let at danne sig et overblik over tilgængelige boliger i mere eller mindre specifikke områder. Ligeledes kan du let overskue udstyrsniveau, beliggenhed, eventuelle transportmidler samt typisk se en række billeder af det pågældende hus osv.

Hvem vil holde ferie i dit hus?

Erfaringen viser, at næsten en hvilken som helst bolig kan have interesse som feriebolig.

Afhængigt af byttepartnernes interesser og evt. familiemæssige relationer kan en toværelses lejlighed på Bispebjerg sagtens være både mere og mindre interessant end villaen i Ringsted eller byhuset i Viborg.

Der er altså ingen grund til at lade sig afskrække, hvis du bor "langt fra alt", og du ikke opfatter dit nabolag som verdens navle. I mange lande, fx store dele af USA, har man et betydeligt mere afslappet forhold til distancer end de fleste danskere, og her regnes en køretid på et par timer ikke for noget særligt.

Hvad skriver du i din boligbytteprofil?

Som udgangspunkt får du hurtigere en bytteaftale i stand, jo mindre specifik du er med hensyn til dine ønsker, og jo mere udtømmende og ærligt du fortæller om det, du kan tilbyde til gengæld.

Din byttefamilie bør have det bedst mulige grundlag for at bedømme, hvad du kan tilbyde til gengæld. Her er det værd at huske, at de formentlig aldrig nogensinde har hørt om dit nabolag før. Stiller du fx dine 145 kvadratmeter i Vallensbæk samt en lille personbil til rådighed, vil det være klogt at nævne, at man kan komme til hjertet af København på 20 minutter.

Tilsvarende er det en god idé at nævne husets 2 børneværelser, den dejlige have og de mange elektriske bekvemmeligheder. Læg også nogle billeder af hus og have på hjemmesiden.

Men det er ikke nok at beskrive dit hus som den ideelle feriebolig. Alle byttenetværk bygger på gensidig tillid, og derfor skal du også huske at nævne ulemper og forbehold allerede i beskrivelsen af dit hus. Er du nabo til en skole, vil det være rimeligt at nævne det, så gæsterne er forberedt på en smule larm i hverdagene. Ligeledes vil det være på sin plads at skrive, om der må ryges i huset, samt om kæledyr er velkommen eller ej.

Herefter er det blot op til dig eller en anden familie ude i verden at tage kontakt og finde ud af, om I kan lave en aftale.

Skal du indgå en særlig aftale om boligbytte?

Når du, eller den anden familie, har taget kontakt, og I fundet ud af, at I vil bytte bolig i ferieperioden, er det vigtigt at indgå helt faste aftaler om brugen af jeres respektive boliger.

I bør aftale, hvor mange der skal holde ferie hvor, samt om der skal betales for anvendelse af telefon, internet, online leje af film eller andre goder. Stilles der bil, båd, cykler osv. til rådighed, skal I også huske at aftale det på forhånd. Ligeledes skal I blive enige om, hvorvidt der må komme overnattende gæster på besøg, samt om husdyr og rygning er tilladt inden døre. Husk også at aftale på forhånd, hvis der skal vandes blomster, fodres husdyr eller slås græs.

Skriv aftalen ned. Så er der ikke noget at være i tvivl om, når ferien holdes.

Dækker din forsikring i tilfælde af boligbytte?

Din indboforsikring dækker ikke, hvis din gæstefamilie stjæler fra din bolig. Du har jo selv givet dem adgang, og derfor opfatter forsikringen en sådan hændelse som simpelt bedrageri. Begås der derimod indbrud, sprænger et vandrør eller brænder huset, mens din gæstefamilie bor der, dækker din forsikring fuldstændig, som hvis du selv var hjemme.

Kommer din gæstefamilie til at skade fx indbo eller bil, er det dens egen forsikring, der dækker. Ligeledes skal du sikre dig, at enten din familie- eller rejseforsikring dækker, hvis du kommer til at ødelægge noget i hjemmet hos din værtsfamilie.

I korrespondancen med byttefamilien er det under alle omstændigheder klogt at minde hinanden om at tegne rejseforsikringer og at sørge for, at disse dækker selvforskyldte skader på indbo eller eventuel bil.

Hvordan kan du være sikker på ikke at blive snydt eller bestjålet?

Du kan ikke gardere dig mod at blive bestjålet af gæstefamilien. Men sandsynligheden taler ikke for, at det sker. Ikke mindst fordi I begge har betalt for at være med i samme byttetjeneste og derfor har et ganske godt kendskab til hinanden.

Hos det ældste danske byttenetværk, Dansk Boligbytte - Homelink Danmark har man ikke kendskab til tyverier begået af byttefamilier, ligesom en hurtig netsøgning heller ikke tyder på, at det er almindeligt problem andre steder. Det er heller ikke et hyppigt problem, at man brænder hinanden af og aflyser boligbyttet i sidste øjeblik.

Det kan imidlertid være en idé at arrangere et lille tidsmæssigt overlap, så du selv tager imod gæsterne, umiddelbart før I selv tager af sted. Alternativt kan I prøve at arrangere, at I mødes med gæsterne i deres hjem, før de drager til Danmark. På den måde får I mødt hinanden og kan udveksle de sidste detaljer og gode råd.

Hvis ikke det er muligt, kan du sørge for, at en ven eller et familiemedlem tager imod familien i dit hjem og giver dem nøgler m.v.

Er der ellers noget, du skal være opmærksom på?

Det er en god idé at efterlade en lille mappe i huset til gæsterne, så de får den bedst mulige start på ferien. Mappen kan f.eks. indeholde:

  • Praktiske informationer om huset. Herunder eventuelle alarmkoder, nøgler til bil og cykler (hvis de må bruges), adgangskoder til computer, og hvad der ellers kan være relevant at vide.
  • Betjeningsvejledning til video, satellitmodtager eller andre apparater, gæsterne får brug for.
  • Hurtig guide til lokalområdet, herunder informationer om indkøbsmuligheder, kort til naturoplevelser, seværdigheder og et par gode restauranter osv. Efterlad evt. et par turistbrochurer.
  • De vigtigste telefonnumre, herunder til politi, læge, alarmcentral og forsikringsselskab.