Hvert år kommer omkring 20.000 danskere så alvorligt til skade ved deres gør det selv-arbejde, at de må en tur forbi skadestuen.  

I 2020 var tallet dog højere end normalt – her kom mere end 23.000 danskere til skade ved gør-det-selv. 

Det viser en opgørelse fra Odense Universitetshospitals Ulykkes Analyse Gruppe. 

Og forklaringen er formentlig ganske simpel. 

- Vi har haft mere tid hjemme under corona, vi har ikke kunnet bruge penge på restaurantbesøg eller ferierejser til udlandet og der er blevet udbetalt indefrosne feriepenge. Det gør, at de fleste har haft bedre tid og flere penge til at forbedre deres bolig, siger Henrik Bisp, fagekspert hos Videncentret Bolius

Mænd kommer oftest til skade 

Ikke overraskende er det oftest mænd, der kommer til skade, mens de gør det selv - de står for 85 % af besøgende til landets skadestuer som følge af en gør det selv-skade.  

Ser man på alder, fordeler det sig mere jævnt, men aldersgruppen 40-49-årige topper listen. 

Sådan opstår ulykkerne 

Ulykker efter gør det selv-arbejde opstår næsten ligeligt indenfor og udenfor. Indenfor er det primært i opholdsrum som stuer og værelser, at ulykkerne sker, mens det oftest er i haven, at ulykkerne sker udenfor.  

Den mest almindelige skade er en form for knivstik eller snit. Og derfor er det også typisk hænderne og håndled, det går udover.  

Derudover opstår skaderne oftest ved slag/stød, fremmedlegemer eller fald/hop i niveau. 

Overvej professionel hjælp i stedet for gør-det-selv 

Vil du gerne undgå skader og ulykker som følge af dit gør det selv-arbejde, bør du gennemtænke projektet, før du overhovedet går i gang. 

- Det vigtigste råd er at tænke arbejdet igennem på forhånd. Tænk over, hvilke legemsdele der skal beskyttes, og sørg for at holde pauser, så du bedre kan holde fokus. Husk, at der også kan ske en ulykke, selvom du er erfaren, siger Henrik Bisp. 

Eller måske lade være med at udføre arbejdet selv. 

- Det er en foruroligende stigning i gør det selv-ulykkerne. Jeg kan kun anbefale, at man søger professionel hjælp, hvis projektet virker for omfattende og uoverskueligt. I sidste ende handler det jo om sikkerhed frem for alt, så man kan forebygge ulykkerne og undgå, at gør det selv-arbejdet ender med uoprettelige skader og varige mén, siger overlæge Søren Larsen fra Odense Universitetshospital til Tekniq Arbejdsgiverne. 

Du kan følge denne tjekliste, inden du går i gang. 

  • Tjek, om du må udføre den konkrete opgave. Især indenfor el, vvs og kloak er der regler for, hvad du må gøre selv.  

  • Dernæst skal du vurdere dine egne evner – er du i tvivl, om du kan udføre opgaven, bør du overveje at få hjælp af andre, fx en håndværker.  

  • Vælger du at gå i gang med projektet selv, skal du have styr på sikkerheden, herunder korrekt sikkerhedsudstyr. Det afhænger af den konkrete opgave, men kunne være sikkerhedssko, sikkerhedshandsker, beskyttelsesbriller og høreværn.